Apărătorii lui Bănescu. Din încredințarea Mitropolitului Serafim, despre Radu Preda: ”A devenit cât se poate de evident că nu (mai) aveți capacitatea de a aduce liniște în parohie, ci, din păcate, generați o stare de conflict, dezbinare și învrăjbire”

De Alesandru Anghel  /  

Sursă Foto: FB

Sursă Foto: FB

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La fel ca tovarășul său, cuceritorul de Facebook Vasile Bănescu, fostul preot alungat din Germania Radu Preda, la unison cu gurista de canale media de „calitate” Ramona Ursu, aruncă „pe jgheab”, ca la un ordin, imprecații la adresa Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, și a presei libere din România. Dar cine este cel care sare din baie și se sui până în vârful copacului, ca să-l cauționeze ritos pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei? Este el vreo materie necunoscută scoasă de prin budele Mitropoliei Ardealului, vreun etalon al moralității bahice sau al gedesismului timpuriu și totodată întârziat sau câte puțin din toate aceste?

Poate e mai bine să lăsăm întâi un ierarh să se exprime pe seama personajului cât și a prepusului său:

IPS Calinic șterge pe jos cu Vasile Bănescu și Radu Preda: Bănescu, un câine lipsit de caracter care face rău Bisericii și nu ascultă de stăpân iar Preda n-are ”tătă mintea bună” și e în cârdășie cu intelectualii care au vrut să schimbe data Paștilor

Ceea ce este știut s-a spus și scris pe cale oficială. E bine, totuși, să amintim, pentru cei care „n-au prins” știrea:

„Teologul Radu Preda, care a fost hirotonisit preot într-un lăcaș de cult din München, în mai 2019, nu mai are dreptul să intre în parohie, după ce Episcopul vicar al Mitropolitului Serafim i-a interzis acest lucru.

La 19 octombrie 2021, Episcopul Sofian i-a transmis preotului Radu Preda: „În urma celor constatate și hotărâte în cadrul Adunării Generale a Asociației Parohiei „Buna-Vestire” din 10 octombrie, 2021, respectiv a ședinței ulterioare de constituire a Consiliului de conducere al acesteia, din 14.10.2021, precum și în urma consultării cu ÎPS Mitropolit Serafim, s-a constatat „ dezbinarea credincioșilor și starea de tensiune și tulburare din parohie, pe care le-ați provocat în mare măsură Preacucernicia Voastră în perioada de când conduceți această parohie. 

Faptul că peste 80% din participanții la ședință se manifestau vehement împotriva a orice ar fi venit din partea Preacucerniciei Voastre, a fost o confirmare tristă a dezamăgirii, neîncrederii și chiar aversiunii credincioșilor față de persoana Dumneavoastră, provocate printr-un mod defectuos de relaționare, printr-o atitudine nepotrivită, prin diverse nereguli în gestiunea administrativ-financiară, prin postări pe canalele media, absolut în contradicție cu deontologia preoțească, prin încercări de falsificare a adevărului și de mușamalizare a situațiilor. A devenit astfel cât se poate de evident că nu (mai) aveți capacitatea de a aduce liniște și împăcare între oamenii din parohie, ci, din păcate, generați o stare de conflict, dezbinare și învrăjbire.

În aceste condiții, ca soluție de avarie, am acceptat să fiu ales de către Adunare ca și președinte interimar al Asociației Parohiei „Buna-Vestire”, pentru a soluționa în continuare lucrurile și, mai ales, pentru a liniști oamenii atât de tulburați. În această calitate va trebui să preiau toate atribuțiile administrative ale asociației, ajutat fiind de consiliul acesteia, care funcționează ca și consiliu parohial.

Am adus la cunoștință situația creeată și am discutat chestiunea cu ÎPS Mitropolit Serafim. Pe lângă lucrurile negative menționate mai sus, atât Înaltpreasfinția Sa cât și eu, în calitate de ierarhi, v-am exprimat în multe rânduri nemulțumirea în legătură cu activitatea liturgică pe care o desfășurați, cu refuzul de a face o practică liturgică în cadrul Arhiepiscopiei noastre, respectiv de a sluji Sfintele Slujbe după tipicul și rânduiala Bisericii Ortodoxe Române. Din păcate, ne-ați tratat cu indolență sau chiar mai rău.

În același timp, avem în vedere și starea de sănătate a Preacucerniciei Voastre, care momentan vă impune retragere și odihnă, stare care nu știm nici cât este de gravă, nici cât timp va dura. Dorim să vă fim alături în această situație și vom căuta, împreună cu consiliul parohial al Parohiei „Buna-vestire”, căi pentru a vă putea sprijini.

În aceste condiții, având în vedere decizia Adunării generale, starea de tulburare și învrăjbire pe care ați provocat-o în parohie, refuzul de a da curs solicitărilor ierarhilor Arhiepiscopiei, ba chiar și postările și luările de poziție denigratoare din anul care a trecut față de aceștia, cât și starea deteriorată a sănătății Preacucerniciei Voastre, vă aducem la cunoștință următoarele:

1. Activitatea Preacucerniciei Voastre ca Paroh al Parohiei „Buna-Vestire” încetează imediat.

2. Gestionarea activității parohiei, în toate aspectele ei, revine actualului președinte al asociației care este și episcopul-vicar al Arhiepiscopiei.

3. Până la numirea unui nou paroh, activitatea liturgică, contactul cu credincioșii, programările, săvârșirea și înregistrarea serviciilor religioase, redactarea de mesaje pe paginile media ale parohiei, toate acestea vor fi continuate, respectiv preluate de către P.C. Protos. Athanasie Ulea.

4. Pe perioada cât vă aflați în concediu medical, veți putea locui în apartamentul de la etajul doi al Centrului Parohial al Parohiei „Buna-vestire”, urmând să eliberați în cel mai scurt timp și să predați cheile de la parter și etajul 1, pe care le-ați ocupat abuziv.

5. Din acest moment vă este interzis să mai slujiți liturgic în cadrul Parohiei „Bunavestire” din München, să vă adresați credincioșilor în public în biserică sau să mai postați știri/informații pe canalele media ale parohiei.

6. Referitor la starea de sănătate, dacă veți dori, ne vom consulta referitor la mijloacele prin care parohia, respectiv consiliul parohial, vă pot ajuta în continuare. În funcție de evoluția boli, vom decide ce va fi de făcut în continuare.

Cu multă mâhnire pentru situația creată în parohie, cu dorința de a soluționa lucrurile pentru a readuce pacea în parohie și dorind să vă fim aproape în situația dificilă în care vă găsiți,

Din încredințarea ÎPS Serafim,

Episcopul-vicar Sofian Brașoveanul,

președintele Asociației Parohiei „Bunavestire” München”

Sursa: Ziarul „Adevărul”

Parohia Buna Vestire München/Rumänische Orthodoxe Gemeinde "Verkündigung"

20 Octombrie 2021

„Comunicare

Avându-se în vedere situația tensionată din sânul Parohiei „Bunavestire”, din ultimul an de zile, cele decise la Adunarea Generală a Asociației „Parohia Bunavestire” din 10.10.2021, cât și întreaga stare de fapt din parohie, conducerea Arhiepiscopiei a decis suspendarea din funcția de paroh al acestei parohii a părintelui Radu Preda, căruia i se recomandă să se îngrijească de starea de sănătate, consiliul parohial urmând să-i fie pe cât posibil alături în acest scop.

Activitatea liturgic-pastorală a fost încredințată temporar părintelui Athanasie Ulea. Cuvioșia sa se va îngriji de săvârșirea în bună rânduială a Sfintelor Slujbe, de programarea și săvârșirea Sfintelor Taine și Ierurgii precum și a diverselor servicii religioase solicitate de credincioși.

Părintele Athanasie poate fi contactat la tel. +49 (0) 176 47 34 56 31 (lasati mesaj) sau la e-mail: info@buna-vestire.de .

Cu nădejdea readucerii unui duh de pace în parohie,
Episcop-vicar + Sofian Brașoveanul”

P.S. Peste 2000 de români au semnat petiția online prin care se cere demiterea lui Vasile Bănescu.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Radu Comsuta 03.02.2024 22:20
    Vox populi, vox Dei....Nu aș generaliza dar câteodată și acesta este un criteriu.
Ultima oră

23:32

Papahagi a ținut o conferință despre el însuși: "Inteligența artificială și prostia naturală"

23:00

De ce preoții ortodocși de peste Prut vin la Patriarhia Română a Mitropoliei Basarabiei - Emisiune cu Pr. Eftimie Mitra. VIDEO

22:35

Dr. Geanina Hagimă: Note scrise în legătură cu ordinul privind eliminarea rujeolei, oreionului, rubeolei

22:00

Marele protopsalt Mihail Bucă a transmis imagini ale bombardamentului iranian chiar de la Sfântul Mormânt - VIDEO din Ierusalim și o CÂNTARE din drumul spre Muntele Athos: Meditație profundă

21:30

EMISIUNE ACUM: Vlad Țăranu, elevul de 16 ani pus la zid pentru ”Basarabia e România”: ”M-au întrebat pentru ce plâng și le-am spus: Pentru Dumnezeu, Neam și Țară!” LIBER la ActiveNews și Starea de Libertate - REDIFUZARE/VIDEO

21:09

Fotbalistul Ionuț Șerban internat de urgență pentru o stare de rău inexplicabilă. Sportivul de 28 de ani are nevoie de sânge grupa B(3) cu rh NEGATIV

20:37

Revista Familia Ortodoxă: De vorbă cu actorul Dan Puric despre starea neamului nostru

19:33

Noi decese ale unor persoane tinere din România: cadavrul unui bărbat de 40 de ani a fost găsit în Parcul IOR din București. Un tânăr a murit la festivalul de tatuaje organizat în Timișoara

18:05

David-Andrei Anghel, de la Liceul Internațional de Informatică din București, este cel mai bun elev-matematician din lume - Revista Profesionistă a Presei 8 – 12 aprilie 2024

17:41

În PE s-a votat Regulamentul care obligă România să primească imigranți: trebuie să le asigurăm locuințe și alte facilități

16:40

A murit un fost ministru de Interne - doar ce își serbase ziua de naștere. Doru Viorel Ursu a fost implicat în Mineriada FSN din iunie 1990

15:30

Riscul unui al III-lea Război Mondial dacă Israelul ripostează. Președintele Iranului: "Sioniștii vor primi un răspuns decisiv și mult mai puternic". Reacția Moscovei

14:56

Întrebarea-Cheie: Mai poate fi oprit Bibi?

14:22

Încă un preot candidează din partea AUR: Pr. Cătălin Axinte a primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru alegerile locale

14:06

Medic din Moldova, doar un an de închisoare, cu suspendare, pentru moartea unui om, după ce cazul său a stat prin tribunale timp de cinci ani