Anticomunistul Gavrilă Filichi, unul dintre brașovenii care s-au ridicat la 15 noiembrie 1987, a transmis un mesaj, pe Facebook, întru amintirea declanșării, la Brașov, a revoltei muncitorilor de la întreprindearea Steagul Roșu, nemulțumiți de nivelul de trai și de lipsurile cauzate de politica economică impusă de Ceaușescu.
„Dragă prietene,
dacă în peregrinările tale prin România vei poposi și la Brașov, nu ocoli acest loc încărcat de Istorie.
Dacă vei fi curios și te vei apropia de această troiță, vei putea citi :
"A fost ridicat acest sfânt monument în cinstea brașovenilor care, în acest loc, la 15 Noiembrie 1987, învingându-și teama și disprețuind moartea, au cântat imnul "Deșteaptă-te române" și au cerut căderea dictaturii comuniste."
15 Noiembrie 1997
Se împlinesc, peste câteva zile, 35 de ani de când demnitatea poporului român n-a mai fost pusă la îndoială, grație curajului nebun al brașovenilor.
Tot peste câteva zile se împlinesc 25 de ani de când această troiță modestă a fost construită și sfințită, prin voia bunului Dumnezeu și prin efortul unor oameni care au făcut adevărate acte de sacrificiu pentru ca acest monument să fie gata la timp .
A trebuit să suplinim prin muncă neîntreruptă, timpul pierdut pentru obținerea aprobărilor de la cei în drept, o luptă care s-a transformat în una "la baionetă".
Am ținut să vin cu aceste precizări acum, nu din dorința de a mă lăuda cu "isprăvile" mele din vremea când m-am ocupat nemijlocit de realizarea obiectivelor prilejuite de împlinirea unui deceniu de la Revolta muncitorească anticomunistă a muncitorilor brașoveni !
Vreau doar să facem un pic de ordine în legătură cu ce se spune și s-a făcut în legătură cu acest sfânt monument.
Monumentul sau troița, spuneți-i cum doriți, am insistat să fie în acest loc și nu în altul, pentru că aici s-a rostit "Tatăl nostru", s-a cântat imnul interzis "Deșteaptă-te române" , într-o țară în care ateismul era politică de stat și unde singurele cântări patriotice erau cele în care era preamărit conducătorul...
Au fost și mai sunt voci care nu sunt mulțumite de amplitudinea monumentului.
Au fost și vor mai fi promisiuni, cu ocazia fiecărui 15 Noiembrie, venite din partea tuturor primarilor care s-au perindat pe aici, cum că vor face ei unul mare și frumos. Vorbe goale, promisiuni mincinoase.
Singura certitudine care le amintește celor care nu știu ce s-a întâmplat la Brașov într-o zi de Lăsatul secului este această troiță ,cu această frază pe care bunul Dumnezeu mi-a dat inspirația s-o scriu pentru Eternitate.
Vremurile sunt tulburi, s-au înmulțit numărul celor care își fac cruce, doar în avion, când trec printr-o zonă cu turbulențe sau la vreun cutremur mai mare.
Mare parte din ei conduc România și nu trebuie să ne facem vreo iluzie că se gândesc la binele poporului, în numele căruia decid...
Adevărul despre ultimele evenimente, cele mai importante trei , din Istoria Recentă a României,
15 Noiembrie 1987
22 Decembrie 1989
13-15 iunie 1990
nu se va afla niciodată, atâta timp cât în România este o continuitate toxică a structurilor anterioare Marii Vărsări de sânge românesc din Decembrie '89!
În spațiul public circulă un zvon, cum că există teama de confiscare a simbolului celei mai importante mișcări muncitorești anticomuniste din ultima jumătate de veac.
Eu sunt sigur că niște oameni, precum colegii mei de luptă și suferință, noi care am dat noroc cu moartea, n-ar trebui să ne mai temem de nimic.
Doar de Dumnezeu
Probabil că aceasta este ultima confesiune care o mai fac pe această temă.
Am obosit, am îmbătrânit. Ca mine, probabil și alții.
Memoria lui 15 Noiembrie 1987 trebuie" udată " pentru a nu se "usca" !
Îmi pare rău că nu pot fi și eu cu voi, voi toți care iubiți România și pe români, care iubiți Istoria și pe cei care au scris Istorie.
Voi aprinde și eu o făclie.
Vă iubesc și vă prețuiesc pe toți.”
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.