Anca Radu: UNIREA și LOGICA RĂZBOIULUI, PUTIN și JUSTIFICAREA ORORILOR

De Anca Radu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


LOGICA RĂZBOIULUI

De câte ori cineva menționează posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România în contextul actual, se revarsă asupra lui găleți de lături și reacții zeflemitoare însoțite de replici despre cum pe de o parte nu ar fi bine pentru România să preia o asemenea povară administrativă, iar pe de altă parte, moldovenii nu-și doresc asta.

Eu accept orice argumente, cu condiția să se înscrie în logica războiului. Pentru că discuțiile nu se pot purta la fel ca în vremuri de pace, este de-a dreptul înduioșător dacă vreunii dintre voi vă închipuiți că de-a lungul istoriei deciziile s-au luat "cu acordul părților” și cu girul unor majorități covârșitoare, pe valuri de entuziasm. Să fim serioși, evenimentele istorice care au imprimat o direcție sau alta lucrurilor au fost generate/însoțite de niște decizii luate în contextul acelor situații de criză — așa și cu unirea, una e să-i întrebi pe moldoveni ce vor în vremuri de liniște, alta e să-i prinzi în buza unei "operațiuni speciale” pe model Ucraina. Eu nu mă pricep la strategii militare, nici la geopolitică, spun doar că și vecinul cel mai antipatic devine un interlocutor de-a dreptul fermecător dacă locuința lui e singurul adăpost în care mă pot refugia când mă fugărește un psihopat cu un cuțit în mână, aici nu e vorba dacă mi-aș face Revelionul cu el, sunt întrebări diferite despre același vecin, dictate de conjuncturi diferite.

JUSTIFICAREA ORORILOR

De la consumatorii de teatru ieftin de tipul celui din jurul lui Zelensky nu am niciun fel de pretenții intelectuale, dar parcă din partea cealaltă m-aș aștepta să nu aud inepții despre cât de îndreptățite sunt "operațiunile speciale" ale lui Putin și despre cum reprezintă sceleratul ăsta alternativa luminoasă la bezna occidentală progresistă, de parcă nu am veni după doi ani în care mărețul Putin și-a călcat în picioare populația la fel ca restul lumii, exact în linia dictaturii sanitare de sursă progresistă.

Nu merg mai departe cu analiza "spiritului democratic desăvârșit" care-l bântuie pe Putin dintotdeauna, cu un "evident și profund respect" pentru drepturile și libertățile individuale – sper că nu ne-am țăcănit la cap cu totul niciunii dintre noi.

Mereu și mereu mă opresc la aceeași întrebare: cum anume ajunge lumea la concluzia că într-un conflict există musai o parte corectă/nevinovată? În războiul ăsta mizerabil pornit în Ucraina sub diverse pretexte și întreținut sub altele, cu tendință evidentă de extindere, eu nu văd nicio tabără pe care să o susțin – bine, eu din capul locului nu știu cum se poate susține ceva ce implică intervenții militare, propagandă, vieți distruse prin orice mijloace, chiar și prin dezrădăcinări forțate de atmosfera de conflict, deci din construcție nu sunt omul potrivit pentru așa ceva.

Dacă unii dintre voi găsiți ceva pozitiv în mizeria asta, atunci poate că într-adevăr vă puteți poziționa în favoarea vreuneia dintre tabere – mie nu-mi iese nicicum.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • Carbid 30.04.2022 21:06
  Cred ca nici nu trebuie sa ne batem capul cu cine/care e corect, conflict fals sau adevărat...
  De la începutul istoriei, când un trib, popor, etc a înmulțit nedreptățile sau au depășit limitele, Dumnezeu a îngăduit ca nedreptatea sa plătească și sa fie învinsă ! Așa va fi și acum ...vărsarea de sânge nevinovat NU e plăcută lui Dumnezeu și va fi razbunată!
 • Irina Savu 30.04.2022 21:24
  Bancherii au grija sa ramai tot timpul dator.
  Producatorii de medicamente au grija sa fii mereu bolnav.
  Producatorii de arme au grija provoace mereu razboaie.
  Jurnalistii dim media au grija sa nu afli niciodata adevarul.
  Politicienii au grija ca toate cele de mai sus mereu sa se intample.
 • INJECTIA FINALA 01.05.2022 01:36
  Felicitari !
 • Gabiu 01.05.2022 19:29
  Daca noi am fost prea slabi si mici ca natiune si popor sa intervenim pentru drepturile romanilor de peste hotare asta nu inseamna ca o natiune mare si suverana ca si usa, rusia sau china sau turcia sau etc. o sa si faca ce fac tarile mici, adica mai nimic. Daca romania era o natiune si putere mondiala cu siguranta ar fi intervenit unde ar fi avut interes. Oricum, ultima noastra mare interventie peste nistru cu siguranta a fost o tampenie politica si militara. Cea pana la nistru s-a incadrat in dreptatea noastra. Deci si noi avem antecedente cu interventie prosteasca in alte tari. Ultima de tot ar fi cand am trimis trupe in afganistan sau irak tara acuzata total pe nedrept de tot felul de aberatii.
Ultima oră

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

15:15

Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Si care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

10:29

Descoperire uluitoare: Manuscrise ale lui Emil Cioran, niciodată publicate, aduse la București. 100.000 de euro, prețul de pornire a licitației

10:08

Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi

09:53

La Dubai a plouat într-o zi cât într-un an. Cele mai abundente precipitații din ultimii 75 de ani - VIDEO

09:42

Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

08:30

Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

08:28

Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

08:00

19 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfințit Mucenic Pafnutie