

Deși România este cel mai mare consumator de pâine din UE, țara noastră are doar o brutărie la 8.100 de locuitori, arată o analiză a Ziarului Financiar.
În Franța, una dintre țările cu tradiție în sectorul panificației, sunt de 15 ori mai multe brutării decât în România.
Raportat la populație, aproape 2.000 de francezi se bucură de pâinea abia scoasă din cuptorul unei „boulangerie”, în vreme ce în România balanța este în defavoarea micilor afaceri din panificație. Practic, nivelul de trai se vede în tipul de pâine consumată: proaspătă, ambalată sau congelată.
Francezii preferă pâinea abia scoasă din cuptor și au o brutărie la 1.800 de locuitori. În timp ce în România prețul este cel care dictează, iar pâinea ambalată ori congelată, care iese din marile fabrici, câștigă lupta cu prospețimea. Astfel, avem o brutărie la 8.100 de locuitori, arată Ziarul Financiar.
„Pâinea noastră este făcută cu făină măcinată la moară, cu sare și apă, atât. Însă, oamenii văd pâinea produsă în fabrici mai frumoasă, mai pufoasă, mai altfel. Într-o fabrică, unde totul e mecanizat, pâinea e uniformă, dar când o face omul cu mâna sa, o pâine poate fi mai lungă, una mai scurtă, alta mai strâmbă, iar consumatorii se uită și la aspect. Gustul însă nu se compară”, povestește Cristian Bivolaru, proprietarul companiei Cuptorul Țărănesc, o brutărie cu tradiție în coacerea pâinii pe vatră de peste 100 de ani.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.