

”Într-o turnură nesurprinzătoare a evenimentelor, comisia electorală din România i-a interzis populistului de dreapta Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din luna mai. Acesta nu este primul act de nebunie electorală care apare în această țară din sud-estul Europei” se arată într-o analiză devastatoare a publicației conservatoare americane The American Conservative, editată de think-tankul American Ideas Institute din Washington. Publicația a fost fondată, menționăm, de Pat Buchanan, consultant politic pentru președinții Nixon, Gerald Ford și Reagan, și fost șef de comunicare al Casei Albe.
”La sfîrșitul anului trecut, Curtea Constituțională a României a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, cîștigat de Georgescu, argumentînd că Rusia a intervenit în alegeri prin cumpărarea în masă de conturi TikTok pentru a-l susține pe Georgescu, care este sceptic față de NATO și democrația liberală.
Dezvăluirea faptului că, de fapt, a fost un partid de centru care a cumpărat conturile TikTok în încercarea de a-l susține pe Georgescu (despre care se credea că nu va cîștiga, ci va lua voturi de la un alt candidat de dreapta) nu a avut aparent nicio influență asupra cazului. Dar acum, alegerile vor continua fără Georgescu, care a fost un favorit clar, cu peste 40 % în unele sondaje, doar în primul tur. La momentul respectiv, administrația Biden a susținut anularea, exprimîndu-și îngrijorarea cu privire la presupusa interferență a Rusiei. Dar, spre deosebire de administrația Biden, administrația Trump a intrat în funcție exprimîndu-și îngrijorarea cu privire la acțiunile României.
Vicepreședintele J.D. Vance a criticat anularea alegerilor din România în discursul său la Conferința de Securitate de la München, iar administrația Trump ar fi făcut presiuni asupra oficialilor români pentru a-i permite lui Georgescu să candideze în mai. Elon Musk, aliatul lui Donald Trump, care s-a interesat de politica europeană populistă de dreapta, a comentat, de asemenea, interdicția, numind-o „nebunească”.
Este bine să ne ridicăm împotriva unor astfel de acțiuni vădit antidemocratice. Dar administrația Trump ar trebui să meargă mai departe, folosind această ocazie pentru a trasa o linie fermă în nisip, anunțînd că își retrage trupele și sprijinul de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Majoritatea americanilor probabil că nu au auzit de această bază, numită și Baza a 57-a aeriană. Dar aceasta a jucat un rol geopolitic major. Baza este în curs de extindere și va fi în curînd cea mai mare bază aeriană a NATO, cu un contingent de 10.000 de militari; în prezent, găzduiește deja peste 4.000 de soldați americani. Locația sa, direct pe malul Mării Negre, a făcut-o un bun imobiliar de primă mînă pentru liberal-democrații care doreau să extindă influența Americii în anii 2000, cînd administrația Bush a invitat România în NATO.
Retragerea sprijinului american pentru bază nu ar fi în dezacord cu prioritățile administrației din secolul XXI; într-adevăr, le-ar sprijini și le-ar consolida. Trump este în mod clar interesat de realinierea politicii externe americane cu interesul său național. Aceasta înseamnă dezangajarea din Europa, orientarea către Asia și cheltuirea banilor americani pentru cetățenii americani în loc de aventuri inutile în străinătate.
Alegerile de personal, declarațiile și acțiunile administrației au făcut ca aceste obiective să fie foarte clare. Printre acestea se numără numirea lui Elbridge Colby în funcția de subsecretar al apărării pentru politică, care a îndemnat în mod repetat Europa să facă mai mult și a solicitat un pivot asiatic, precum și declarațiile secretarului de stat Marco Rubio privind multipolaritatea și încercările de a redeschide negocierile cu Rusia. Administrația a declarat chiar aliaților europeni că nu va mai efectua exerciții militare cu europenii după 2025. Dar, în mod bizar, conducerea europeană nu pare să creadă că America va înceta cu adevărat să îi mai apere. Recenta lor serie de reuniuni privind cheltuielile de apărare – pe care Bruxelles-ul le-a lăudat ca fiind schimbătoare – nu a produs nimic mai mult decît o promisiune de a se gîndi mai mult la această problemă în lunile următoare. Un diplomat european, care a vorbit presei sub protecția anonimatului, a declarat că va trebui să persevereze „pînă la moartea lui Trump”, părînd să creadă că lucrurile vor reveni la normal odată ce cel de-al 47-lea președinte va părăsi biroul.
Părăsirea Bazei Aeriene 57, însă, ar arăta clar că lucrurile s-au schimbat definitiv. România încă pare să creadă că America are nevoie de acea bază, ceea ce poate explica de ce s-a simțit încrezătoare în a sfida dorințele administrației Trump cu privire la Georgescu. Dar, în timp ce ultimul președinte republican, George W. Bush, a invitat România în NATO și a crezut că obiectivul Americii ar trebui să fie răspîndirea democrației cît mai departe posibil, acest președinte vede lumea în mod clar diferit, și cu motive întemeiate. Ia locația bazei, de exemplu. Dacă America ar încerca să păstreze unipolaritatea, o bază la Marea Neagră – a cărei prezență este un iritant permanent pentru Rusia – ar putea avea sens.
Dar, din perspectiva unei politici externe preocupate de interesul național, America nu cîștigă prea mult de pe urma unei prezențe acolo. Turcia, aliat NATO – care găzduiește și o bază NATO importantă – controlează deja Bosforul. Iar Marea Neagră, deși este un corp de apă regional major, nu este chiar o zonă asupra căreia Statele Unite trebuie să aibă un anumit control. Ea reprezintă doar aproximativ 2,5 % din comerțul internațional. Spre deosebire de Pacificul de Vest, care cuprinde posesiuni americane precum Guam și Hawaii, nu este aproape de nicio masă de pămînt americană.
Baza este, de asemenea, costisitoare. Cazarea a mii de soldați și a familiilor acestora nu este un demers ieftin. Extinderile anterioare au costat o avere. Guvernul României susține că va acoperi costul actualei extinderi, estimat la peste 2,7 miliarde de dolari, cu lucrări în desfășurare pînă în 2040, dar este greu de imaginat că guvernul nu speră să recupereze costul cumva pe parcurs. Luînd în considerare toate acestea, este cu adevărat dificil de imaginat ce beneficii obține Statele Unite de la Baza a 57-a aeriană. Baza este importantă pentru România, desigur, care se uită în prezent peste mare spre o Rusie care și-a extins coasta Mării Negre prin cucerirea unei mari părți din sudul Ucrainei și a transformat Marea Azov într-un lac rusesc.
Dar importanța sa pentru România nu o face importantă pentru Statele Unite. Chiar dacă establishmentul românesc permite unui candidat cu adevărat de dreapta să candideze – și poate, dacă se simte deosebit de democratic, să cîștige – nu va schimba interesele naționale geografice ale Americii. Administrația Trump, cu înghețarea ajutorului său și cu reducerile de cheltuieli recomandate de Departamentul pentru eficiență guvernamentală, este în mod clar interesată în reducerea risipei și în reajustarea politicii externe americane. Aceasta ar trebui să înceapă prin a analiza mai atent prezența noastră militară în România”. (Traducere și adaptare Bogdan Tiberiu Iacob)
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Unui nesimtit chiar daca-i tipi in urechi tot nu intelege nimic!
Nesimtire, prostie, imoralitate, ilegitimitate sunt atributele statului roman actual.
Dupa ce toti presedintii Romaniei au facut concesii Americii pentru a o avea ca partener strategic, cei de acum i-au intors spatele, si nu in orice moment, ci exact cand ajutorul Americii este vital pentru tara.
Nu va temeti, cei care si-au pus nadejdea in Dumnezeu nu vor fi parasiti de EL dar ticalosii vor plati pana la ultima picatura!
Daca nici acum cand au primit o caramida in cap nu pricep ce au de facut nu stiu cum mai pot fi treziti!
Ati vazut documentul acela cu tiparirea cartelelor de rationalizare pentru razboi? Se chinuiesc acum sa ne spuna ca este vorba de nu stiu ce procedura de refacere stocuri! Chiar ne cred prosti?!
Cei care au dat loviturile de stat din 6 decembrie 2024 și din martie 2025 sunt complet inconștienți și iresponsabili față de țară și popor.
https://www.youtube.com/watch?v=rRzOsRLgDxs
The american conservative e una din marcile de servetele cu care vectorii maghiaropatiei isi sterg balele dupa ce se ghiftuiesc cu rahat propagandistic.
Legatura intre marca de servetele si institutul danubian prin Dreher:
https://www.splcenter.org/resources/hate-watch/rod-dreher-should-register-hungarys-foreign-agent-experts/
Rod Dreher un scriitor care de 12 ani apare la publicatia The American Conservative ar trebui sa se inregistreze in conformitate cu Legea privind Inregistrarea Agentilor Straini [FARA] pentru colaborarea sa cu un think tank maghiar finantat de Ungaria.
Hatewatch a obtinut contractul lui Dreher cu Institutul Danubian, un think tank maghiar sustinut de Fundatia Batthyany Lajos [BLA - Batthyany Lajos Foundation], printr-o cerere de informații publice din Ungaria. Institutul Danubian primeste fonduri de la guvernul maghiar. Contractul se refera la Dreher ca la un "agent" care va "scrie articole despre experientele sale din Ungaria în presa americana". Activitatea de agent "se desfasoară intr-un mod care sustine indeplinirea obiectivelor Principalului [Institutul Danubian]".
Nu l-am amintit degeaba de Dreher si institutul minune. Era o trimitere catre mai grav. Vectorii de influenta si propaganda revizionista ai hoardei asiatice, prin asa-zisul institut au penetrat Heritage Foundation, aia cu "project 2025". Au acord de cooperare.
https://www.hungarianconservative.com/articles/current/cooperation_agreement_heritage_foundation_danube_institute/
p.s
Poftim, de centanarul Trianonului
https://washington.mfa.gov.hu/eng/news/congressional-record-remembering-the-100th-anniversary-of-the-treaty-of-trianon-with-hungary
p.p.s
De 15 Martie urez traditionalul "lofasz a seggedbe" hoardei turanice filiala udmr insotit de multe "succesuri" fulminante ca la Mohacs!
https://vsquare.org/orban-kaczynski-novak-morawiecki-poland-hungary-russia-war-ukraine/
Intermarium are inamici puternici. De pilda UE, care nu poate tolera asa ceva, mai ales in contextul in care se viseaza SUE. Si apropo, priviti-l si ascultati-l pe primul mariner si turnator al tarii cum facea reclama SUE si globalismului inca de acum ceva ani.
https://www.youtube.com/watch?v=GYgCfVw-pPI
Alt inamic e Rusia. Probabil Dughin a exprimat cel mai bine ostilitatea. Citez din Bazele Geopolitice:
"are rost ca Europa sa-i propună Rusiei alte anexiuni teritoriale, sau alte forme de extindere a zonei strategice de influenta, indeosebi pe seama acelor state care tind cu incapatanare sa intre in "Federatia Marea Neagra – Marea Baltica”.
Germania, la randul ei e deranjata. Le taie contactul terestru cu Belarusia, implicit si explicit cu Rusia. Deloc intamplator noi si polonezi nu mai avem granita comuna. Are legatura (si) cu vechia idee de Intermarium. Daca cel nou ar prinde contur, ar fi si mai complicat pt ei. Poftiti un element din proiectul Intermarium incuiat in sertar.
https://www.presagalati.ro/un-proiect-extraordinar-canalul-navigabil-gdansk-galati-care-scurteaza-distanta-de-la-baltica-la-mediterana/
Mai sunt inamici, de pilda Turcia. Proiectul se poate materializa doar cu sustinere puternica. SUA pot face asta, si inainte de Biden dadea semnale pt incepere. Dar...sabotaje peste sabotaje. Ghici de partea cui au lucrat sabotorii asa-zis romani, cu Kraut in frunte.
https://projurista-plus.com/formatul-bucuresti-sau-bucuresti-9/
La randul lor, ticalosii din pusta actioneaza ca factor de disolutie. Vor Romania demantelata, exclusa din orice context in care noi am putea sa ne revigoram si sa fim o piatra greu de spart. L-au replasat pe Gorka in siajul lui Trump
https://www.cbsnews.com/news/trump-sebastian-gorka/
Ce sa mai vorbesc de lobby-ul lor antiromanesc. Saliveaza pavlovian la zadarnicirea Trianonului. Sigur, se pot lua contramasuri, insa din pacate nu avem oameni pt asa ceva. Drept dovada ar putea sa fie tradarea lichelelor noastre politicianiste care au permis oficinei udmr sa faca ce vrea in Romania.