ACTUALIZARE 1.09/22:50 În urma scandalului de la Odorheiu Secuiesc, compania Kaufland a fost amendată de Odorheiu Secuiesc cu suma de 10.000 de lei de către cei de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
Deși au existat unele indicii că aceeși situație s-ar fi petrecut și la controlul autorităților, compania germană a remis un comunicat prin care specifică foarte clar faptul că „amenda a fost dată în baza materialului video din data de 31.08.2017 care circulă pe internet și nu are la bază un alt incident similar petrecut în ziua vizitei A.N.P.C. la unitatea Grill Kaufland”.
Iată comunicatul:
„Cu privire la amenda aplicată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în cazul filmării de la Odorheiu Secuiesc din data de 31 august 2017, compania Kaufland România transmite următoarele precizări:
În cursul zilei de 1 septembrie 2017, reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor Miercurea Ciuc au realizat un control la unitatea Grill din cadrul magazinului Kaufland din Odorheiu Secuiesc, verificând termenele și condițiile de depozitare ale produselor și au adresat angajatelor unității întrebări legate de meniuri, procedura de servire, specificul preparatelor.
La finalul acestei vizite de lucru, din data de 01.09.2017, reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor Miercurea Ciuc au acordat o sancțiune în suma de 10.000 lei, conform procesului verbal nr. 0844623 din 01.09.2017. Procesul verbal specifică foarte clar faptul că amenda a fost dată în baza materialului video din data de 31.08.2017 care circulă pe internet și nu are la bază un alt incident similar petrecut în ziua vizitei A.N.P.C. la unitatea Grill Kaufland.
Referitor la informația apăruta pe diverse canale media cu privire la o amendă acordată Kaufland Romania în anul 2015 pentru „reclame și pliante realizate exclusiv in limba maghiară”, menționăm ca această amendă nu există.”
ACTUALIZARE 1.09/19:30 În urma știrii conform căreia un cetățean din București, nu a fost servit de o vânzătoare a unui magazin Kaufland pentru că acesta nu ar fi vorbit ugurește, a fost dat publicității și un comunicat din partea companiei germane.
Iată comunicatul remis de Kaufland:
„Cu privire la cazul care a avut loc în Odorheiu Secuiesc, în data de 31 august 2017, compania Kaufland România transmite următoarele precizări:
Regretăm atitudinea angajatei din cadrul magazinului din Odorheiu Secuiesc. Este un comportament de care ne dezicem, Kaufland având o serie de principii care pun respectul față de clienți și amabilitatea pe primul loc.
Vă asigurăm că, potrivit procedurilor interne ale companiei, am demarat deja o investigație și vom lua toate măsurile pentru a evita pe viitor astfel de situații, inclusiv introducerea cursurilor de limba română. Subliniem că, potrivit legii, eventualele măsuri care vor fi decise vor fi confidențiale, deoarece țin de relația angajat-angajator, respectând astfel dreptul la viața privată.
În acest moment, ca urmare a primelor noastre investigații, venim cu o serie de precizări care să contureze contextul în care s-a realizat filmarea.
La ora la care a avut loc discuția filmată la punctul Grill (9:47), programul de lucru cu clienții nu începuse încă, angajata fiind implicată în sarcinile obișnuite de pregătire pentru deschiderea oficială de la ora 10:00. Din acest motiv, casa de marcat nu era încă operațională, iar aceasta nu a putut încheia procedura de încasare, neputând servi astfel clientul și restituindu-i suma.
De asemenea, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din parcare, reiese că autorului filmului i s-a comunicat orarul de funcționare în prealabil.
Acesta a venit la punctul Grill într-un interval de 16 minute de trei ori, înainte de începerea programului, în intervalul 9:31 – 9.47, purtând discuții cu angajata.
Încă de la prima vizită, care a durat aproximativ un minut (de la ora 9:31:25 până la ora 9:32:27), clientului i s-a comunicat că programul de lucru nu începuse încă la acea oră și din acest motiv nu putea fi servit. Cu toate acestea, el a revenit a doua oară la ora 9:37 și apoi a treia oară la ora 9:47, când a pornit camera de filmat, înregistrând o reacție ca urmare a unor interacțiuni anterioare.
Autorul filmului a omis să precizeze că filmarea dată publicității este în fapt a treia discuție cu angajata noastră.
Cu toate acestea, nu tolerăm un astfel de comportament în relația cu un client în niciunul din magazinele noastre din țară, indiferent de regiune și vom lua măsuri conform regulamentului intern.
Kaufland este o companie în care lucrează oameni de diferite naționalități și toți punem pe primul loc amabilitatea și respectul față de client, aspecte absolut definitorii pentru activitatea noastră, oriunde am lucra.”
ACTUALIZARE 1.09/14:54 ANPC a luat primele măsuri împotriva hipermarketului Kaufland, concernul de care aparține unitatea din Odorheiu Secuiesc în care un cetățean nu a fost servit pentru că nu știa limba maghiară. Astfel, magazinul a fost amendat cu 10.000 de lei!
Comisarul Sorin Susanu a dezvăluit că amenda acordată hipermarketului a fost cauzată de faptul că evenimenul nu a fost un incident izolat sau un accident, ci situația este una care persistă la hipermarketul din zonă. Mai mult, pe filmare se observă cum mai multe persoane care consideră a fi maghiare îl atenționează pe bărbat că trebuie să știe limba maghiară pentru a comanda.
Conform
newsbv.ro, amenda a fost dată după ce întâmplarea s-a repetat cu un comisar de la Protecția Consumatorului. Acesta s-a dus în același loc și a solicitat, în limba română, să fie servit. Povestea a avut același deznodământ.
Susanu a precizat că sunt foarte multe probleme în zonă din cauza discriminării românilor în zonă. Chiar și OJPC Harghita a avut probleme, pentru că autoritățile locale i-au solicitat să dea jos de pe fațada sediului instituției stema României.
Știrea inițială
Aveți drum prin așa zisul Ținut Secuiesc și nu știți limba maghiară? Riscați să aveți soarta unui bucreștean, umilit de o vânzătoare pentru că în România a îndrăznit să nu vorbească ungurește.
Bărbatul a cerut o porție de mici dar drept răspuns a fost înjurat de vânzătoare și tratat cu refuz, pentru că nu știa ungurește. Mai mult, tatăl tinerei de la tejghea și alți clienți l-au apostrofat pe bucureștean, pentru că, în opinia lor, oricine vine în secuime trebuie să știe limba maghiară.
Cetățeanul a ajuns la un hypermarket din Odorheiul Secuiesc și a dorit să-și cumpere o porție de mici. I-a dat vânzătoarei 10 lei și a cerut, pe un ton politicos, de mâncare.
Vânzătoarea a luat banii și, la scurt timp, l-a înjurat pe bucureștean în limba maghiară. După câteva zeci de secunde, lucrătoarea de la hypermarket i-a dat banii înapoi. Cetățeanul a cerut explicații și a încercat să afle de ce nu este servit.
„Nu te supăra, îmi spui ce-a zis? Dar de ce nu mă serviți? Pentru că sunt român? Sau de ce?”, a întrebat bucureșteanul.
Tatăl vânzătoarei: E fiica mea. Dar măcar să știți dumneavoastră ungurește.
Cetățean: Să știu eu ungurește? Dar de ce să știu eu ungurește?
Tatăl: Fiindcă sunteți aici, în Ținutul Secuiesc.
Tatăl: Duceți-vă acolo de unde ați venit. Lasă, te duci în București.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
na jó= ei bine,
dupa care spune:
megyek és csinálom =merg deja sa fac, sau deja o sa fac,
apoi dupa intrebare
semmi= nimic
PS: ceva mai dramatic asi putea si eu regiza daca m-as duce acolo si le-as spune alora ... voi ar trebui sa vorbiti numai romana ca sunteti in Romania. va imaginati ca aia sunt oameni verticalli si vor returna respectul oferit.
Ar trebui sa invete bunul simt... dar ma tem ca nu au capacitatea de a invata asa ceva!!
Cum actioneaza de obicei OPC-ul: am reclamat candva un supermarket din Bucuresti, pentru ca mereu aveau preturile afisate gresit sau chiar lipsa. E cam aiurea sa iei un produs si sa aflii doar la casa de marcat daca ti-l permiti sau nu (cand iei mai multe produse e foarte usor sa depasesti suma pe care o ai la tine). Raspunsul? Rezultatul? S-au dus inspectorii OPC la fata locului sa "investigheze", dupa care am primit pe e-mail un raspuns, cum ca "sesizarea mea ESTE NU SE CONFIRMA" (chiar asa era formulat; probabil o eroare aparuta in urma unei editari a textului: au uitat sa stearga ceva si a ramas in halul asta). Din momentul ala mi s-a interzis accesul in supermarket pe motive ramase incerte pana astazi! Daca am cerut explicatii de la sefa magazinului, a venit tanti aia cu o foaie A4 scoasa la imprimanta, pe care scria ca ei au voie sa-si selecteze clientii (desi doar cluburile au acest drept din cate am inteles). Un paznic cam agresiv tot repeta ca "lasa ca stiti dvs. de ce" (de ce nu mi se mai permite accesul in supermarket), insinuand ca as fi facut ceva ilegal gen furt sau ceva... De fapt s-au prins ca eu i-am reclamat la OPC si asta este unicul motiv! Stiu ca m-au identificat pe camere datorita unei casiere care m-a auzit vorbind de OPC cand asteptam la casa de marcat.
Pun pariu ca adevarata "inspectie" care a avut loc a constat in umplerea unor sacose ale inspectorilor cu ...produse, pe post de spaga!! Pentru ca asa opereaza de fapt OPC! As avea si alte exemple, de "inspectii" similare pe la magazine on-line, doar ca nu ale OPC ci ale ANAF.
Pana la urma, fie in romaneste fie in ungureste/bozgoreste, totusi traim in Romania!...
traduc ce am inteles: Femeia zice așa: ”engem fognak el baszni” = pe mine or sa mă ”reguleze”. El intreabă, ce zice ? Ea răspunde, ”semmi” = nimic. Apoi altineva o intreaba ceva (nu se intelege exact) si ea zice” en meg tudom szolgalni de engem fognak elbaszni” = ”eu pot sa-l servesc dar pe mine o să mă reguleze” (adică o să o pedepsească șefii ei - din ce am inteles el cerea mici când acolo nu era deschis incă.) Mai exact femeia l-a servit deși nu trebuia. Apoi se enerveaza ca omul in loc sa zică merci o provoacă si atunci nu-l mai serveste fiind acoperită pentru că nu era incă deschis acolo. (nu era bucurestean domnul ci ardelean. se aude după accent)