

Având în vedere că au fost intensificate presiunile asupra părinților pentru semnarea contractului educațional prin includerea unei prevederi conform căreia nesemnarea ar reprezenta contravenție sancționată cu amendă, Alianța Părinților comunică următoarele:
1- Orice contract SE NEGOCIAZA. Sintagma "contract educațional," prevazută de disp art. 14 alin (4) este imprecisă și inexactă din punct de vedere juridic, deci menită să producă confuzie în rândul părinților. Putem numi contract un înscris conceput și agreat de părți, pentru care ambele părți își dau consimțământul în scris. Mai mult, pentru un consimțământ valid, părțile trebuie sa fie asistate în acest demers de un profesionist al dreptului. Altminteri, "contractul" este lovit de nulitate fiindcă are natura unei adeziuni.
2- Puneți în acest mod problema directorilor de școli și NU SEMNATI. Capcana constă în faptul că, semnând înscrisul, părinții îi dau valoare de lege.
3- A.P va pune la dispoziția părinților, în cel mai scurt timp, o notificare pe care părinții o vor depune la direcțiuna școlii.
4- Este necesar ca motivele de refuz precum și implicațiile semnării acestui înscris să fie explicate și părinților care nu le cunosc. Precizăm că prevederile inacceptabile sunt abil formulate și intercalate printre altele, perfect acceptabile, tocmai pentru ca astfel ele să fie mai greu de perceput iar semnătura părinților să fie obținută cu ușurință.
5- Părinții care cedează și semnează își asumă consecințe față de care nu mai sunt îndreptățiți să exprime nemulțumiri ulterioare.
6- Daca unii părinți au înțeles implicațiile DUPĂ ce au semnat, le recomandăm să solicite contractul și să își revoce semnătura cât mai curând posibil, invocând argumentele de mai sus și faptul că au fost induși în eroare.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
ÎNSĂ acest ordin face trimitere la lg educației nr 1/2011 care NU mai este în vigoare din 3 sep ac. Ce se poate invoca la semnare este faptul ca in momentul acesta nu exista regulament cadru/contract educational aprobat prin ordin de ministru in conformitate cu noua lg a învățământului preuniversitar nr 198/2023.
Revenind la ctr. educational, care este ctr. de adeziune deoarece conținutul se stabilește prin ordin de ministru, într-adevăr se pot adauga și alte clauze dar asta prin hotărâre a consiliului de administrație - vezi art 14 alin 4 lg. nr. 198/2023. Deci la acest nivel/moment intervine negocierea.
“Art 14 (4) La înscrierea antepreșcolarului, a preșcolarului sau a elevului într-o unitate de învățământ, directorul unității de învățământ semnează contractul educațional cu beneficiarii secundari ai învățământului preuniversitar prevăzuți la art. 105 alin. (2) sau cu elevul major. Contractul prevede drepturile și obligațiile reciproce ale părților, garantând drepturile beneficiarilor primari și secundari, în conformitate cu prevederile contractului educațional-tip, aprobat prin ordin al ministrului educației. Contractul încheiat între părinți/reprezentantul legal/elevul major și unitatea de învățământ conține obligatoriu clauzele din contractul educațional, iar, în funcție de specificul fiecărei unități, prin hotărâre a consiliului de administrație, pot fi adăugate și alte clauze, a căror natură nu poate afecta interesul superior al antepreșcolarului, al preșcolarului sau al elevului.”
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/271896
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/257302