

Duminică sunt așteptați la vot aproximativ 3,3 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova. Aceștia vor trebui să-și aleagă șeful statului pe următorii patru ani, dar și să voteze la referendumul prin care confirmă calea europeană a țării, informează EVZ:
Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se bat pentru șefia statului
În cursa pentru șeful statului al Republicii Moldova s-au înscris 11 candidați. În realitate, lupta pentru fotoliul prezidențial de la Chișinău se va da între actuala președintă pro-european, Maia Sandu, și principalul candidat al stângii Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al Republicii Moldova susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.
Ceilalți nouă candidați sunt Renato Usatîi (Partidul Nostru), Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei), Irina Vlah (candidat independent), Ion Chicu (Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei), Octavian Țîcu (Blocul "Împreună"), Andrei Năstase (candidat independent), Tudor Ulianovschi (candidat independent), Victoria Furtună (candidat independent) și Natalia Morar (candidat independent).
S-au constituit 2.221 secții de votare
Pentru referendumul pentru modificarea Constituției și alegerile prezidențiale au fost constituite 2.221 secții de votare, dintre care 234 vor fi deschise în străinătate.
Din cele 1.957 secții deschise pe teritoriul Republicii Moldova, cele mai multe, vor fi în municipiul Chișinău, respectiv 306. În Transnistria vor fi deschise 30 de secții de votare. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pe 2 octombrie 2024, erau înregistrați 274.475 de cetățenii cu drept de vot cu domiciliul în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.
În străinătate sunt deschise 234 secții de votare
Dintre cele 234 de secții din străinătate, cele mai multe vor fi deschise în Italia (60) și Germania (26). Au mai fost deschise secții în Franța (20), Marea Britanie (17) și România (16). Federația Rusă va avea doar cinci secții de votare, unde vor fi trimise 200.000 de buletine de vot.
Secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7.00- 21.00.
Alegerile prezidențiale vor fi organizate pentru a cincea oară de la declararea independenței, în condițiile în care timp de aproape 20 de ani președintele a fost desemnat de Parlament.
În ceea ce privește referendumul, el are ca scop obținerea susținerii populației pentru modificarea Constituției, astfel încât aceasta să prevadă aderarea la Uniunea Europeană.
Întrebarea la care vor trebui să răspundă alegătorii este: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?". Partidul Acțiune și Solidaritate al președintelui în exercițiu, Maia Sandu, este cel care a inițiat acest referendum.
Parteneriat EVZ
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
A se vedea Trevor Barnes “The Secret Cold War: The CIA and American Foreign Policy in Europe 1946-1956, Part II”
Deci.. sorginte masonică.
Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, cunoscând sorgintea..spunea că Statele unite ale Europei sunt o utopie, deoarece ele nu se pot realiza decât pe un fundament CREȘTIN al păcii și iubirii, căci numai aceasta ar putea împiedica patima voinței de putere a statelor mari de a le necăji pe cele mici, FAPT care este IMPOSIBIL de realizat în lumea aceasta - a se vedea art. “Statele Unite ale Europei”? apărut în Telegraful Român nr. 47/1939, republicat în vol. Dumitru Stăniloae “Națiune și creștinism, Ed. Elion, Buc. 2003, pp 98-101.
Doamne, miluiește.
Nu cred ca-i mare smecherie sa o realeaga pe Maia.
Oricum vor alege le va fi rau.
Mai e modificarea Constitutiei. Sa vedeti ce pun ''progresistii'' in ea.