Al-Jalaa, un bloc civil de 12 etaje din Gaza în care își aveau sediul 3 instituții internaționale de presă a fost bombardat și distrus de avioanele Armatei Israeliene. Reprezentanții jurnaliștilor deplâng atacul la adresa libertății presei incomode

De Părău Vlad  /  

Foto: middleeasteye.net

Foto: middleeasteye.net

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata israeliană a distrus, sâmbătă, un imobil de 12 etaje din orașul Gaza în care se aflau sediile unor companii media, printre care cel al agenției Associated Press, al companiei media Middle East Eye și al postului de televiziune Al Jazeera, afirmă surse locale, citate de Aleph News. Israelienii au o altă versiune asupra evenimentului: serviciile lor secrete susțin că în imobil se aflau centre cibernetice și de comunicații ale organizației islamiste Hamas. Armata israeliană a transmis mai multe mesaje de avertisment înainte de a lansa atacul, pentru a permite părăsirea clădirii de către civili. Nu este clar, totuși, dacă a fost posibilă evacuarea în timp util (circa o oră), dar nici informații despre eventuale victime nu sunt disponibile deocamdată. 
 
 
Turnul Al-Jalaa din orașul Gaza s-a prăbușit în câteva secunde, după ce a fost lovit de mai multe proiectile lansate de avioane militare israeliene. Pe lângă televiziunea Al Jazeera, în clădire își avea sediul și o filială a agenției Associated Press, precum și Middle East Eye.
 
Președintele Associated Press se declară „șocat și îngrozit” și așteaptă explicații de la Israel și SUA

„Suntem șocați și îngroziți că armata israeliană a vizat și a distrus clădirea care găzduiește biroul AP și alte organizații media din Fâșia Gaza. Știau locația noastră și că acolo erau jurnaliști. Am primit un avertisment că va fi lovită clădirea. Așteptăm informații de la guvernul israelian și comunicăm cu Departamentul de Stat SUA pentru a încerca să aflăm mai multe informații”, a transmis președintele agenției Associated Press, Gary Pruitt, după atacul armatei israeliene.
 
Directorul interimar al postului Al Jazeera denunță „crima odioasă” și solicită solidaritatea instituțiilor internaționale

Și directorul general interimar al Al Jazeera Media Network, dr. Mostefa Souag, a deplâns bombardarea blocului al-Jalaa ca pe un atac împotriva libertății cuvântului, prin eliminarea emițătorului.

„Facem apel la comunitatea internațională să condamne astfel de acțiuni barbare și țintirea jurnaliștilor și solicităm o acțiune internațională imediată pentru a trage Israelul la răspundere pentru atacurile sale intenționate la adresa jurnaliștilor și a instituțiilor de presă. (...) Scopul acestei crime odioase este de a reduce la tăcere mass-media și de a ascunde carnagiul nespus și suferința de nedescris a locuitorilor din Gaza. (...) Distrugerea birourilor Al Jazeera și a altor organizații media din turnul al-Jalaa din Gaza este o încălcare flagrantă a drepturilor omului și este considerată la nivel internațional drept crimă de război. Facem apel la toate instituțiile media și la cele militante pentru drepturile omului în a denunța această crimă odioasă și de a fi alături de Al Jazeera și de celelalte organizații media pe care armata israeliană le-a vizat în ciuda faptului că era conștientă că acestea au folosit clădirea ca sediu timp de mulți ani”, a afirmat reprezentantul filialei televiziunii Al Jazeera, dr. Mostefa Souag. 
 
A treia companie media care-și avea sediul în clădire acuză Israelul că a vrut să elimine relatările de la fața locului despre isprăvile sale militare

Compania media britanică Middle East Eye a emis sâmbătă următoarea declarație ca răspuns la atacurile aeriene ale armatei israeliene în Gaza:

„Acest bombardament este încă o încercare a Israelului de a domina narativa prin excluderea relatării faptice a atacurilor sale aeriene asupra fâșiei Gaza. Există acum tot mai multe dovezi că blocurile civile fără întrebuințare militară sau și fără istoric de implicare sunt vizate de forțele aeriene israeliene.

Bombardarea birourilor jurnaliștilor care oferă relatări ale martorilor oculari cu privire la ceea ce se întâmplă pe teren nu este un act de autoapărare. Țintirea jurnaliștilor prin încercarea de a-i împiedica să relateze ceea ce se întâmplă nu este un act al unei autoproclamate democrații care pretinde a fi singurul campion al libertății de informare din Orientul Mijlociu.  

Facem apel la comunitatea internațională de presă și mass-media să condamne răspunsul disproporționat al Israelului și să fie solidară cu colegii din Gaza care își riscă viața pentru a relata de pe teren. 

Libertatea presei este un drept al omului”, se arată în comunicatul celei de-a treia companii de presă (Middle East Eye) care avea birouri în clădirea rasă de pe fața pământului. 
 
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor cere explicații amănunțite Israelului, insinuând că a atacat arbitrar jurnaliști incomozi dintr-o clădire civilă, încălcând dreptul umanitar internațional

Ignacio Miguel Delgado, reprezentantul pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), a condamnat atacul asupra clădirii din Gaza și a fîcut apel la simțul răspunderii.

El a declarat pentru Middle East Eye că atacul asupra clădirii „ridică suspiciunea că armata israeliană atacă în mod arbitrar birourile presei pentru a împiedica relatările despre situația din Gaza și a și suferința oamenilor de acolo”.

„Am dori ca autoritățile israeliene să ofere o explicație detaliată și documentată pentru acest atac militar asupra unei clădiri civile, având în vedere că acestea știu cu exactitate ce fel de instituții media lucrează acolo și că gestul lor poate fi interpretat ca o încălcare a dreptului umanitar internațional”, a spus el.
 
HAMAS amenință cu atacuri similare asupra unor ținte din capitala și din centrul Israelului

Imediat după atac, filiala militară a organizației islamiste Hamas a avertizat că va ataca orașul Tel Aviv și zone din centrul Israelului. 

„După bombardarea unui turn civil din Gaza, locuitorii din Tel Aviv și din centrul Israelului trebuie să se pregătească”, a declarat Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Ezzedin Al-Qassam.
 
Casa Albă lansează tirade pe Twitter la adresa Israelului

Într-o declarație postată pe Twitter, Casa Albă spune că a comunicat Israelului că „asigurarea siguranței și securității jurnaliștilor și a presei independente este o responsabilitate de prim rang”.
 
Bilanț sângeros în ultimele zile

Confruntările militare între armata israeliană și grupurile islamiste din Fâșia Gaza continuă, bilanțul victimelor ajungând la cel puțin 139 de morți și aproximativ 1.000 de răniți pe teritoriul palestinian, în timp ce în Israel sunt cel puțin zece morți și peste 570 de răniți.


Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Nata 16.05.2021 07:28
    Ceea ce a facut Israelul cu aceasta cladire este o rusine si o MARE prostie diplomatica. Povestea lesinata cu antisemitismul este moarta de mult. Au fost platiti si ras-platiti de Germania, etc. A platit Rusia pentru crimele ei din comunism? Nimic. Numai ca Lenin si barbosii lui erau evrei, iar Stalin un criminal mai mare decat Hitler. S-a trecut si peste asta. Acum ce vor israelitii - sa decimeze populatia araba, sa detina monopolul presei ca sa-si difuzeze minciunile lor si ... cam atat. Care este diferenta intre ei si conduceri statale genocide? Niciuna.
    Totul a pornit de la politia israelita care incepuse de evacueze arabii dintr-un anumit district care, traditioinal, era al arabilor in Ierusalim. Daca s-ar face asa cu evreii intr-o tara oarecare - nu mai spun intr-o tara unde traditional, au trait impreuna cu o alta etnie - cum o sa fie numita acea actiune?! Cu zbierete si plansete sa va numi "antisemitism". Ei bine, acum avem "antiarabism" chiar in tara unde locuitorii pretind ca stiu ce inseamna sa fii urat, chinuit si izgonit.
  • o.c. 16.05.2021 13:49
    Postul tv Al jazeera este cel care a realizat documentarul ”The lobby” (https://www.youtube.com/watch?v=ceCOhdgRBoc&list=PLzGHKb8i9vTzCgnbENCKuz7fqU12xNBce). Conflictul cu palestinienii le-a oferit evreilor ocazia să se răzbune, așa că n-au ezitat.
Ultima oră

21:42

Un interviu profetic din 2002 - dr. Michael Crichton, în dialog cu celebrul prezentator Charlie Rose: Virusul X și pericolul biotehnologiilor avansate - “ingineria genetică poate provoca mult mai multă distrugere decât bombele atomice” - VIDEO

20:20

CJ Hopkins: Miliția Gândirii, în acțiune - Congresul pentru Palestina, organizat la Berlin, epicentrul “democrației” europeane, a fost suprimat de ”Poliția pentru Combaterea Urii!”

19:30

Un profesor le scrie colegilor săi de la liceul George Barițiu din Baia Mare: Rușine, Domnilor Profesori! Scuipați-vă de trei ori pe zi. Dați-vă pumni! Dați-vă cu capul de pereți, doar s-o îndura Dumnezeu să vă dea un grăunte de minte. PENTRU VLAD ȚĂRANU!

18:26

Doliu în lumea muzicii de petrecere: S-a stins din viață Adriana Avramovici, supranumită “Piranda de la Timișoara”

17:41

Eșec?! Nici vorbă: Atacul Iranului este un Semn că s-a schimbat Lumea!

16:52

Sydney: Episcop, cunoscut pentru poziția fermă împotriva vaccinurilor Covid, a fost atacat cu cuțitul în timpul unei slujbe. Incidentul vine după ce sâmbătă a avut loc un alt atac violent cu cuțitul, în care au fost ucise șase persoane - VIDEO

15:55

Valerian Stan: De când sunt încârdășite la guvernare, PSD și PNL s-au dovedit pasive în mod premeditat în a aduce în țară fugarii condamnați pentru fapte grave de corupție

15:22

Sfidarea românilor la Carei. Primarul udemerist Kovacs menține inscripția cu strofa din imnul Ungariei în fața primăriei

14:21

Johnson & Johnson continuă să lanseze pe piață produse cu impact nociv asupra sănătății copiilor. După pudra de talc cancerigenă și după șamponul de păr pentru bebeluși contaminat cu azbest, a lansat siropul mortal, pentru piața din Africa

14:00

Mărturia celebrului medic cardiolog Aseem Malhotra, fost vaccinist, ștearsă de YouTube: Tatăl meu a murit în urma unui atac de cord pentru că AMBULANȚELE ÎNTÂRZIAU DELIBERAT în astfel de cazuri. Testimony delivered in the Helsinski District Court - ENG

13:20

Cutremur în lumea interlopă: Costel Corduneanu, zis Ștefan cel Mare al Moldovei, s-a stins din viață la numai 54 de ani

13:00

Capturile Conspiraționiste ale Zilei. Lemne de foc doar pentru dulăi

12:30

Zoe Dantes: Când te întorci din morți!

11:20

”Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Israelul promite să se răzbune după atacul Iranului

11:05

Dronele iraniene lansate sâmbătă seara au fost doborâte și de avioanele Typhoon staționate în România