

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a declarat pentru Edupedu.ro, despre războiul din Ucraina, că „nu există nicio justificare, nici istorică, nici umană, nici politică” pentru invazia declanșată de Rusia, iar cei care au dat ordinul de atac, adică Vladimir Putin și clica sa, sunt „criminali de război”. „Poziția mea personală este de revoltă și de condamnare a ceea ce au făcut liderii ruși, în frunte cu Putin”, a spus academicianul. El a adăugat: „nu cred că în România, propaganda Sputnik și altele au dat roade”.
Poziția personală a președintelui Academiei Române este dublată de un comunicat oficial al instituției pe aceeași temă, prezentat pe larg de ActiveNews: Academia Română este din principiu împotriva violenței și condamnă ferm războiul dezlănțuit de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Oamenii politici deținători ai puterii au decizia păcii în mâinile lor și au chiar obligația s-o facă.
Prof. acad. dr. Ioan Aurel Pop a adăugat că refuză să comenteze afirmațiile profesorului Oliver Jens Schmitt, președintele Secției de Istorie a Academiei Austriece de Științe, care a vorbit, într-un interviu acordat Edupedu.ro, despre „agenții de influență ruși în România”, care au fost preluați de site-ul de propagandă pro-rusă sputnik.md, printre care l-a numit și pe Ioan Aurel Pop.
„Eu refuz să comentez asemenea lucruri, domnului Schmitt, în urmă cu 10 ani, i-am tradus o carte, i-am publicat-o, are o chestiune personală legată de mine și refuz să comentez așa ceva, poziția mea a fost întotdeauna pro-occidentală, pentru prezența României în structurile euro-atlantice, iar domnia sa nu face aici decât să se amestece în treburile interne ale unei țări. Eu nu cred că în România, propaganda Sputnik și altele au dat roade”, a spus președintele Academiei Române. (În treacăt fie spus, dacă pozițiile publice ale președintelui Academiei Române, preluate liber de orice instituție de presă, or fi fost redate și de Sputnik, asta nu înseamnă că distinsul istoric ar fi avut vreo legătură cu acel site sau cu propaganda rusă, n.r.)
Declarația lui Oliver Jens Schmitt care, pe lângă atacul la adresa academicianului Ioan Aurel Pop, l-a mai atacat în trecut și pe Patriarhul Daniel, o puteți citi pe EduPedu.ro. În esență, profesorul austriac consideră că nume precum Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, academicianul Ioan Aurel Pop, copreședintele AUR George Simion și fostul angajat ONU Călin Georgescu din Viena ar fi activiști ai propagandei „pro-ruse și anti-occidentale” doar pentru că pozițiile lor publice au fost preluate, printre alte instituții media, și de Sputnik.md. Ipoteza că orice poziție naționalistă este automat anti-occidentală și nici măcar pro-românească, dar neapărat pro-rusă prin pretinsul ei „anti-occidentalism”, nu este decât un sofism regretabil pentru reprezentanții unui anumit nivel intelectual, care își permit să comită astfel de erori de logică și să le mai și trâmbițeze.
Reamintim faptul că Uniunea Europeană a decis la începutul săptămânii, pe fondul agresiunii ruse din Ucraina, să închidă accesul la mai multe site-uri finanțate de Moscova, printre care și Sputnik - lucru valabil și în România. În revanșă, rușii au decis suspendarea mai multor ziare și instituții media pro-occidentale, precum și accesul la Facebook și Twitter.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Poate această prezentare vă ajută. Ea a fost postată în 2015 după lovitura de stat din Ucraina și avea înainte de izbucnirea conflictului curent vreo 8 milioane de vizionări. În momentul de față are peste 16 milioane de vizionări:
John Mearsheimer, profesor de științe politice la Universitatea din Chicago: De ce Ucraina este vina Occidentului (Why is Ukraine the West's Fault) ?
https://www.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4