

Președintele Academiei Române, prof. dr. Ioan Aurel Pop, avertizează că măsuri precum mutarea procesului educațional în mediul online și reducerea orelor de studiu la materii importante vor duce la îndobitocirea și dezumanizarea tinerilor, care vor fi mult mai ușor de manipulat, informează ziarul Național. Ministerul Educației lucrează în prezent la revizuirea planului-cadru pentru învățământul gimnazial, fie prin eliminarea unor materii sau a notării la anumite discipline, fie prin tăierea numărului de ore la Istorie și Geografie, Limba Modernă, Științele naturii, potrivit Edupedu.
„Consecințele vor fi grave. Părerea mea este că ne pripim. Eu, ca istoric, vă spun că omenirea a trecut prin momente de cumpănă mult mai grave decât acestea, cu milioane de morți, cu chinuri groaznice, războaie, cataclisme, și din toate a ieșit cu bine. În ultimii 2.500 de ani, de când există educație publică, ea s-a făcut față în față, chiar în vreme de război.
Școala făcută la modul clasic este simbol de umanitate și de normalitate și eu nu aș pedala așa de mult pe aspectul catastrofic. Mie nu-mi plac previziunile, pentru că nimeni nu știe ce ne rezervă viitorul. Decidenții politici au datoria să disemineze în sufletele oamenilor optimismul, încrederea și speranța. Eu, în postura de decident politic, nu mi-aș permite să le spun oamenilor că anul școlar viitor va fi într-un fel sau altul. Cum să ne imaginăm noi că vom face școală la distanță? Cum să ne imaginăm noi că este corect un masterat făcut online? Să transmiți acest lucru ca și cum ar fi ceva normal mi se pare o exagerare și o lipsă de respect pentru acest popor. Școala trebuie făcută față în față”, a declarat prof. dr. Ioan Aurel Pop pentru Ziarul Național.
Președintele Academiei Române atrage atenția că reducerea conținutului și a nivelului educației tinerilor poate duce la pierderea capacității de a discerne și de a compara, ceea ce periclitează libertatea de a alege.
„Din păcate, este o tendință foarte clară de dezumanizare, de pierdere a esenței umane. Prin educație, oamenii și popoarele dobândesc cultură. Un popor fără cultură este un popor foarte ușor de manipulat. Îndobitocirea se realizează prin aceste forme, în care oamenii învață numai ceea ce li se spune, merg pe minima rezistență, nu mai citesc cu ochii și cu mințile lor, nu mai au puterea să decanteze lucrurile, preiau de-a gata tot ceea ce li se oferă, se gândesc la viața simplă pe care o duc, în primul rând la nevoile materiale, și nu mai au timp pentru minte și suflet.
Fără cultură generală, dispare și o capacitate extraordinar de importantă pentru un om, capacitatea de a discerne și de a compara, care te ajută să iei decizia cea mai bună. Ideea asta de a face totul online ne conduce la un fel de mecanism al gândirii noastre. Generațiile mai tinere, și nu este vina lor, nu gândesc decât dacă apasă tastatura. Cuvântul acesta << îndobitocire >> este un cuvânt șocant, dar până la urmă exprimă în mare măsură o realitate dureroasă spre care tindem”, a mai afirmat președintele Academiei Române.
Puteți citi întregul interviu cu prof. dr. Ioan Aurel Pop în Ziarul Național.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Sarmalele reci - Tara te vrea prost!
Ce folos ai daca-nveti prea multe-n viata?
Poa' sa-ti explodeze creierul...
Ce folos din carti
despre domnitorii morti?
Tot ce ti se cere azi e sa fii nul...
La ce bun sa-nveti atît limba româna?
O vorbesti cursiv de la doi ani...
Nu exagera
nici cu matematica:
S-o stii numai cît sa nu te-ncurci la bani...
Ah ce frumos
Viitorul luminos
li se-arata celor idioti
Deci fii supus
fata de cel mai sus pus
Nu uita ca tara te vrea prost!
Nu-ncerca sa te realizezi în viata:
nici o meserie n-are viitor...
Si nu cuteza
sa încerci sa schimbi ceva
dupa 2000 de ani de somn usor...
Mai cinstit e sa-ti gasesti o cunostinta
ea sa te serveasca tu sa o servesti...
Un spate solid
te va promova rapid
în armata nationala-a capetelor seci
Ah ce frumos
Viitorul luminos
li se-arata celor idioti
Deci fii supus
fata de cel mai sus pus
Nu uita ca tara te vrea prost!