
Foto: alesdonline.ro


Din anul 2014, el îndeplinea funcția de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea.
Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de MApN, o comisie a Statului Major al Forțelor Aeriene și de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
"Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei. Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută la ora 20,00, iar la ora 20,03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei", precizează sursa citată.
MApN anunță că toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice de miercuri seara - MiG-21 LanceR și IAR 330 Puma - au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor.
Ministerul Apărării Naționale a făcut publice și numele militarilor decedați în urma incidentului aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma.
„Suntem alături de familiile îndoliate ale colegilor noștri!
În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, miercuri, 2 martie, și-au pierdut viața 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.
Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit și avea trei copii.
Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit și avea doi copii.
Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.
Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005, căsătorit, doi copii.”
Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Miercuri seara, la ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei, anunță Ministerul Apărării Naționale, citat de Știri pe Surse. Același lucru s-a întamplat cu elicopterul trimis în ajutor. Cei 7 militari aflați la bordul lui au murit, a confirmat MApN. Coincidența misterioasă lasă loc speculațiilor legate de războiul din Ucraina.
Aeronava MiG 21 LanceR decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50. Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei.
Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Unde sunt miliardele de euro, luate de la gura copiilor nostri, pentru cumpararea la preturi astronomice a tuturor tinichelelor aruncate la gunoi de marile puteri - sicrie zburatoare sau plutitoare sau umblatoare.
Toti ministrii "apararii" Romaniei ar trebui sa-si traga cate un glonte in cap!!
Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti soldatii romani morti in aceste accidente provocate de coruptia criminala si incompetenta inspaimantatoare a tuturor responsabililor militari, si nu numai... si sa ne fereasca Dumnezeu si Maica Domnului sa vina Putin peste noi, ca nu mai ramane piatra pe piatra din Romania!!
- adica au fost cumparate in 1960 de Gheorghiu-Dej de la Hrusciov!!!
Asta nu inseamna ca nu este adevarat ceea ce am scris mai sus.
Sunt cu atat mai criminali cu cat STIAU CLAR ca sunt sicrie zburatoare. Cati aviatori si soldati vor mai muri pana in 2024???
Dar cu elicopterul problema e că oamenii nu au mai mulți copii, sau cumva nu au formația să aibă. Ar lasa pilotul bravada acasă (similar cu Siutghiol), când are (șase) oameni în cârcă. E un relief aparte pe-acolo... gen dealuri line, lungi, dar cam imprevizibil.
Măcar au căzut lângă mânăstiri...
Lockheed F-104 Starfighter a fost rapid, frumos și o capcană mortală, câștigând porecla de „sicriu zburător” în timp ce a suferit peste treizeci de accidentări la 100.000 de ore de zbor (era cunoscută și sub numele de „Racheta cu un bărbat în ea”). Peste 50% din F-104 în serviciul canadian s-au pierdut în accidente, peste 30% în cel german.
( https://nationalinterest.org/blog/buzz/flying-coffins-5-worst-fighter-aircraft-all-time-34647?amp )
racheta cu om în ea... așa de rafinate sunt... Ălalalt (mig) e alintat "tub cu motor". Au si ceva plusuri, pe lângă cost redus.
IN ZIUA PRABUSIRII MIG-ULUI, PRESA AMERICANA CEREA BRUIEREA ELECTRONICA A RUSILOR CU DRONE DIN ROMANIA
https://inpolitics.ro/in-ziua-prabusirii-mig-ului-presa-americana-cerea-bruierea-electronica-a-rusilor-cu-drone-din-romania_1820225522.html
citand un articol din New York Post, semnat de Bryan Clark si publicat la orele 19,40 ora locală, adica 2, ora Romaniei:
”Dronele MQ-1 Grey Eagle și MQ-9 Reapers ale Forțelor Aeriene sau ale Marinei ar putea zbura din România sau Polonia în spațiul aerian ucrainean pentru a întrerupe comunicațiile ruse folosind dispozitive de bruiaj, cum ar fi podurile de atac electronice Intrepid Tiger ale Marinei. Aceste sisteme ar putea fi folosite și împotriva forțelor navale ruse de la Marea Neagră pentru a le degrada capacitatea de a coordona operațiunile amfibie de-a lungul coastei ucrainene de la vest de Crimeea." - scrie Bryan Clark
Bogdan Tiberiu Iacob concluzioneaza:
"... nu e exclus ca și rușii să aibă ceva similar și să fi acționat preventiv, știind, probabil, că la nivelul NATO se ia așa ceva în calcul.
E doar o ipoteză, dar una care merită să fie luată serios în discuție, cu atît mai mult cu cît prăbușirea MIG-ului 21 e învăluită, deocamdată, de mister.
Întrebări legitime: unde se ducea aparatul exact, avea sau nu muniție la bord, de ce și cum a murit pilotul care se catapultase, cum e posibil ca un avion de război să fie răpus de lipsa degivrării corespunzătoare, cum au fost posibile două tragedii identice în același loc și, mai ales, de ce presa e ținută la un kilometru distanță față de locul prăbușirii, în cazuri similare jurnaliștii avînd posibilitatea neîngrădită să filmeze și să fotografieze locul tragediilor etc?"
https://www.zi-de-zi.ro/2023/03/01/premierul-romaniei-asteptat-la-targu-mures/
Pe de altă parte, Armata Română se laudă, scoțând pe stradă hârtia de prins muște de trimis la tocat:
https://www.agerpres.ro/social/2023/02/28/mures-tehnica-si-echipamente-militare-de-ultima-generatie-la-cea-mai-mare-expozitie-de-profil-din-transilvania--1067716