Pentru ca circul să fie complet, plagiatorii din SUA ai evenimentelor din decembrie 1989 - iunie 1990 au trecut acum la vânătoarea de "teroriști" și "legionari". Un român cu gură mare pe internet, Eduard Florea, din liniștitul cartier Middle Village din Queens, New York, a fost ridicat marți seara cu TAB-ul de la domiciliu, operațiune care a reușit să-i sperie vecinii lui, dar și toți motanii de pe stradă.
Omul, inginer de software, în vârstă de 40 de ani, se lăudase pe net pe 6 ianuarie că-i sparge pe democrați și că vine la Washington cu o rulotă înțesată de patrioți și arme. FBI-ul i-a percheziționat casa, dar nu i-a găsit decât muniție și o colecție impresionantă de cuțite de vânătoare și militare (75 bucăți plus două săbii).
„Mesajele pe care le-a postat pe rețelele sociale în timpul revoltei din Capitoliu au declanșat alarme”, potrivit procurorilor și documentelor instanței. „Deși domnul Florea nu a fost unul dintre numeroasele persoane urmărite pentru participarea la revoltă, oamenii legii l-au considerat suficient de amenințător pentru a ajunge într-un vehicul blindat la el acasă pentru a-l aresta”, scrie foarte politicos New York Times, unde a ajuns guralivul nostru.
Avocata lui, doamna Eisner-Grynberg, contestând abordarea, a descris vehiculul drept „tanc militar”. Aceasta a fost însoțit de o adevărată caravană de vehicule ale forțelor polițienești, ceea ce a dus la blocarea tuturor parcărilor rezidențiale. Pe 6 ianuarie, tot pe Parler, mai scrie NYT, „domnul Florea a scris despre faptul că ar avea trei mașini de „patrioți înarmați” într-o „rulotă” îndreptată spre Washington”, se arată în plângere. Solicitând judecarea „teroristului din ianuarie” în libertate, avocata lui Florea a subliniat că FBI, în urma percheziției, a concluzionat că clientul ei, în ciuda bravadei sale online, nu avea mașină și nu plecase la Washington.
Distinsa doamnă Eisner-Grynberg a susținut că domnul Florea ar trebui să fie eliberat din arest pentru că nu mai fusese acuzat pentru amenințări online și pentru că multe dintre declarațiile pe care le făcuse erau false, mai notează NYT. Ea a mai spus că „retorica era extrem de ridicată din toate părțile” în ziua revoltei.
Judecătorul, magistratul Sanket Bulsara, a respins însă acest argument, cu indignare. Tonul comentariilor sale de pe rețelele de socializare a fost suficient de nefast pentru a spori interesul autorităților și a-l aduce în fața unei posibile condamnări pentru 10 ani de închisoare. Așa că aveți grijă ce comentați și mai ales cu ce ton, dacă vreți să nu vă speriați vecinii cu vreun TAB la poartă.
Ah, da, și pentru ca meniul să fie complet și să intre și „legionarii” în schemă, românul nostru, se spune, ar fi vrut să intre în rândurile grupului de extremă dreaptă Proud Boys. Dacă n-a zis și el că voia să intre în BLM sau ANTIFA... Deh, acum era liber!
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.