APEL PENTRU REACTIVAREA MITROPOLIEI TOMISULUI! Pământul sfânt pe care au călcat Sfinții Apostoli Andrei și Filip trebuie ridicat la rang de Mitropolie, spun credincioșii semnatari ai Apelului național transmis ActiveNews

De Alesandru Anghel  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Redacția ActiveNews a primit din partea credincioșilor Tomisului un Apel pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului transmis în zi de mare praznic pentru Ortodoxie și poporul român, pe 24 iunie 2022, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, pe adresa Patriarhiei Române și a Sfântului Sinod al BOR.

Apelul este dat publicității, după cum ne-au transmis cosemnatarii lui, de Ziua Drapelului Național în Duminica Sfinților Români, când IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat o slujbă de pomenire la Monumentul Memorial Poarta Albă, pentru deținuții politic (video aici), după care a mers în procesiune la mănăstirea „Tuturor sfinților români” de la Poarta Albă – Galeșu, ctitorită de Părintele Justin Pârvu, unde a oficiat Sfânta Liturghie (video aici). Miercuri, credincioșii constănțeni sărbătoresc hramul Catedralei arhiepiscopale, Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Anul trecut, ActiveNews publica o corespondență pe această temă a Înalt Preasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel și reda și câteva declarații ale acestuia preluate de la StiripeSurse.

„Eu nu vreau să fiu mitropolit. O să fie succesorul meu, eu o să fiu locțiitor. Tomisul e începutul creștinismului. Mitropolia se poate activa, pentru că e o realitate. Vreau să pun în valoare. Mitropolia a existat 1.000 de ani. E o datorie morală a mea să pun în valoare acest tezaur.

Să fie succesorul meu mitropolit, eu să fiu locțiitor. Am spus de când am venit aici. La sinoadele ecumenice au participat numai ierarhii de la Tomis, e o istorie care trebuie pusă în lumină. Dacă Dumnezeu m-a adus aici... Eu am o misiune de la Dumnezeu! Eu nu fac după voia mea, ci avem niște canoane.”, spunea în mai 2020, ÎPS Teodosie.

Reînființarea Mitropoliei Tomisului va avea o însemnătate extrem de importantă în ordinea ierarhică a BOR, care este dictată în funcție de vechimea așezământului sfânt. După Patriarhul României, care este și Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, urmează Mitropolia Moldovei și Bucovinei, a Ardealului, apoi Cluj și Maramureș, Banat și Oltenia. În a doua categorie intră Arhiepiscopiile, prima fiind cea a arhiepiscopului Teodosie. Însă, dacă se reînființează Mitropolia Tomisului cu pământul pe care au călcat Sfinții Apostoli Andrei și Filip aceasta ar putea fi considerată cea mai veche.

Publicăm mai jos Apelul primit din partea credincioșilor și susținut prin semnături la nivel național, memoriu care circulă deocamdata în format fizic pentru strângerea de semnături, urmând să fie postat și pe un site de petiții online pentru strângerea adeziunilor:

Apel pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului 

„Astăzi, 24 iunie 2022, ne adresăm Patriarhului BOR, Preafericitul Daniel, tuturor mitropoliților Bisericii Ortodoxe Române, arhiepiscopilor și episcopilor ortodocși români, membri ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române cu o mare și simplă rugăminte: reactivarea Mitropoliei Tomisului, cea mai veche mitropolie multiseculară a Sfintei noastre Biserici Ortodoxe.

Reactivarea Mitropoliei Tomisului (mitropolie consfințită încă din secolul V prin decretul lui Zenon) este importantă în grad maxim atât pentru România cât și pentru Biserica Ortodoxă Română.

Istoria Mitropoliei Tomisului, începând cu episcopul Evangelicus (anul 298) până la mitropolitul Vicinei, Iachint de Vicina (anul 1359), asigură mileniul care curge după retragerea romanilor până la întemeierea Țării Românești.

Iachint de Vicina a fost chemat de la Vicina de domnitorul Țării Românești, în anul 1359, ca să întemeieze Mitropolia de la Curtea de Argeș (așa cum rezultă din documentele constantinopolitane, aflate astăzi la Viena). După cum s-a demonstrat cu mai multe hărți din Biblioteca Apostolica Vaticana, Vicina se află pe malul drept al Dunării în județul Constanța. S-a mai spus de necunoscători că activitatea religioasă a Tomisului ar fi fost întreruptă de oarece năvăliri ale slavilor. Dar faptul că în secolele X și XI în Tomis există mitropoliții Anicetus și Vasile demonstrează că nu s-a întrerupt calea luminoasă a dreptei noastre credințe. Mitropolia Tomisului (și a Vicinei în secolul XIV) are viața spirituală cea mai lungă, anume 1000 de ani între secolul IV și secolul XIV. Fără această mie de ani, fără păzirea sfintei noastre credințe ortodoxe, nu am fi putut avea o străveche biserică ortodoxă întemeiată în Țara Românească, la Curtea de Argeș, în anul 1359.

Vă reamintim dumneavoastră, preaerudiți cărturari ai Sfântului Sinod, că prin Sciția veche, adică Dobrogea noastră, a trecut și a trăit și a propovăduit Sfântul Andrei. Și Sfântul Filip. Este cu totul memorabil faptul că Sfânta Scriptură a fost propovăduită de Sfântul Andrei, cel dintâi chemat, care aduce cu sine Evanghelia Celui prin Care toate s-au făcut.

Îngăduiți-ne să pronunțăm numele episcopilor, arhiepiscopilor și mitropoliților Tomisului și ai Vicinei, de la anul 298 până la anul 1359.

Ierarhii Tomisului sunt următorii: Evangelicus (pontifex, 303-304), Marcus (episcopus, 308-325), Bretanion (episkopos,368-369), Gerontius (episcopus, 381), Theotimus I (episcopus, episkopos, 390-407), Anonymus (spiskopos, secolele IV-V), Timotheus (episkopos, episcopus provinciaie Scythiae civitatis Tomorum, 431-444), Ioannes (episcopus provinciae Scythiae, 445-448), Alexander (reverendissimus episcopus Tomitanorum civitatis, provinciae Scythiae, 448-452), Theotimus II (episcopus metropolitanus, 458-), Petrus (episcopus, 496-), Anonymus (episkopos, sec. V-VI), Paternus (reverentissi(imus) episc(opus), 498-520), Stefanus (episcopus, sec. VI), Valentinianus (episcopus de Tomis provinciae Scythiae, 550-553), Anonymus (archiepiskopos, sec. VII-VIII), Anonymus (archiepiskopos, prima treime a secolului IX), Anonymus (archiepiskopos, sec. IX), Anonymus (Tome metropolis, sec. IX), Anicetus (metropolite Tomeos, sec. X-XI), Vasile (metropolite Tomeos, sec. XI).

Ierarhii Vicinei sunt următorii: Mitropolitul Theodoros (1285), Mitropolitul Luca (1303), Mitropolitul Macarie (1339), Mitropolitul Kyrillos (1347), Mitropolitul Iachint (1359), Mitropolitul Antim (1379).

De pe pământurile Dobrogei străvechi au pornit sfinții Ioan Cassian și Dionisie cel Smerit (sfinți și în Biserica Catolică și în Biserica Ortodoxă). Despre vestitul mitropolit al Tomisului, Theotim I, știm că, la Sinodul de la Stejar prezidat de Sf. Ioan Gură de Aur, este primul semnatar al actelor sinodale. Unii savanți eclesiastici îl consideră pe Paternus ca fiind (primul) mitropolit de Tomis.

Arhiepiscopia Tomisului a publicat, în mai multe colecții, peste 100 de volume cu mii de pagini de documente privitoare la mitropoliții, arhiepiscopii și episcopii tomitani, cărți care vă stau la dispoziție în Biblioteca Arhiepiscopiei Tomitane.

Preaerudiți cărturari ai Sfântului Sinod, prin viața și opera mitropoliților, a arhiepiscopilor și a episcopilor tomitani, biserica noastră ortodoxă strămoșească este la fel de veche ca biserica bizantină, în Constantinopolul întemeiat de împăratul Constantin cel Mare în anul 330. După cum știm, Tomisul străvechi este întemeiat prin anii 650 î.e.n., vechi, așadar, aproape ca Roma.

Ne întrebăm împreună: de ce vrem să fim mici și nu vrem să fim mari ? Și de ce vrem să fim cetățeni noi și nu locuitori străvechi ?

Inutil să vă spunem că trăim o epocă foarte agitată. Tocmai acum Biserica Ortodoxă Română, cea mai veche biserică ortodoxă a ortodoxiei mondiale, trebuie să asigure o credință bine întemeiată, o siguranță spirituală pentru poporul nostru, o încredere absolută în cele sfinte.

Preaerudiți cărturari ai Sfântului Sinod, Domniile Voastre au trăit multe și stiu multe.

Apelul nostru este un apel simplu prin care vă cerem un lucru simplu: să reactivați străvechea Mitropolie a Tomisului, iubind România, Biserica Ortodoxă Română, credinciosul popor român.”

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • __ 27.06.2022 01:33
    un lucru inedit - există o biserică ce are doar sfinți români pictați (în spațiile unde s-a putut alege)... Mânăstirea de lângă 23 august. Nu aș fi observat. Și am aflat că mai sunt mulți de descoperit în pământ când va vrea Domnul.
    Asta e foarte important. Una e să știi, alta e să fii (acolo).
  • A.C. 27.06.2022 07:39
    Ne puteti da mai multe detalii? Ce manastire? Care 23 august??
  • __ ► A.C. 28.06.2022 18:25
    Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului", localitatea 23 August, jud. Constanta.
    Atentie că sensul giratoriu, care anunță Mânăstirea, e nou creat/în lucru, și strada respectivă, ce pornește din el, se înfundă(am pățit-o). Sunt multe alte rute. Peisajul e mirific (în prozimitatea plajei semi-sălbatice 23 August, stațiunii Olimp, lacul Tatlageac)
  • INJECTIA FINALA 05.07.2023 17:36
    Când de Tomis auzi
    Patriarhu'îngălbeni
    Pe Bănescu îl chemă
    Și cu ciudă îl certă

    Misiune eu ți-am dat
    Să distrugi neapărat
    Tomitana mitropolie
    Că nu mai pot de furie

    Auzi, ce pretențiune
    S'apelezi la națiune
    Și apostolul Andrei
    Ca istoric, sfânt temei

    Lui Marcu mitropolitul
    I'ai măsurat gabaritul ?
    Râd Apusul, Răsăritul
    Aș da iute cu cotitul

    Tu nu iți faci datoria :
    Spulberă Mitropolia
    Dobrogeana, în formare
    Și'ti voi da pâine și sare

    Mândru vei porni călare
    Să cutreieri lumea mare
    Să-ți gătești spânzurătoare
    Pentru faptele'ți murdare

    Iară eu voi accepta
    Sa'mi ia locul altcineva
    Și cu păcatele mele
    Cele multe, cele grele
    Voi suferi sub zăbrele

    Pocaindu'mă de ele!

    +++


    Uluitor, tot ce'a descoperit fratele Constantin Barbu, cu mare trudă, din Istoria milenara a Dobrogei, despre Mitropolia Tomisului, despre importanta capitală a acestei mitropolii pentru Biserica noastra străveche și contemporană...
    Primează, desigur, geografia spirituală a acestui pământ sfințit de sângele mucenicilor și a eroilor, dar fosta și viitoarea, în curând, mitropolie a Tomisului prezintă, cum a subliniat genialul nostru frate, și o importanță națională, economică, militară, culturală...
    Dunărea cu Delta ei minunată și Marea Neagră potențează plenar anvergura României , o proiectează magnific pe harta lumii și fac din Dobrogea sacra un teritoriu al demnității și bucuriei noastre.

    +++

    Banescu'i un nostalgic ceaușist,
    Si'un agent al ocultei, comunist,
    Pe piept are diavolul tatuat
    Care il torturează ne'ncetat

    Ochii, două săgeți îi sângerează
    În vene, sângele vampirizat pulsează
    Inima'l doare, simte sfârșitul
    Rog, dați'i benzină, ȘI chibritul

    Ciorile croncăne'n deal, sună
    Clopotul pentru gura'i nebună
    Intr'un acces, Daniel îi dă vânt
    Și sparge purtătorul de cuvânt !

    +++

    Unde ne aflăm, în ce țară
    Bănescu delirează, iară și iară
    Insultă tot Neamul, biserica toată
    Va sfârși, vai, pe roată

    Limba'i vicleană a dus la pieire
    Copii și părinți, omenire
    Ce'a crezut în a lui amăgire

    Dracul l'a prins în cercuri fetide
    Pentru viețile de vaxxuri strivite
    Cazanele sunt pregătite!
  1. Vești proaste vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

  2. Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

  3. Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

  4. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

  5. Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

  6. Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

  7. Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

  8. Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

  9. OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

  10. Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

Ultima oră

22:11

Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

21:48

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

21:27

Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

20:55

Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

19:06

Vești proaste vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

17:04

Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

15:15

Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Si care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

10:29

Descoperire uluitoare: Manuscrise ale lui Emil Cioran, niciodată publicate, aduse la București. 100.000 de euro, prețul de pornire a licitației