A sponsorizat cu sute de mii de euro Dilema lui Pleșu iar azi Mircea Hava se plânge că nu are bani pentru aniversarea Marii Uniri la Alba Iulia

De Alesandru Anghel  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mircea Hava, groful de Alba Iulia care permite în an Centenar defilarea unor figuranți îmbrăcați în uniformele trupelor imperiale care au decimat populația românească în Transilvania - de la tras pe roată la tun - se plânge pe Facebook că Primăria nu are bani pentru aniversarea de 100 de ani a Marii Uniri și face un apel pentru donații de la români, ne informează ziarul Unirea.
 
„Eforturile administrației locale pentru a face din 1 Decembrie 2018 o zi care să se ridice la înălțimea celei de acum 100 de ani sunt un prim pas către acest deziderat. Resursele, pe de altă parte, ne sunt, ca întotdeauna, limitate. Asta însă nu ne împiedică să credem în continuare în visul nostru, cu atât mai mult cu cât vă știm aproape, gata să ne sprijiniți, cum ați făcut-o de nenumărate alte dăți”, scrie Mircea Hava pe Facebook în cererea lui de subscripție publică.
 
Edilul care tronează peste Alba Iulia de 25 de ani își bate joc, evident, de români, în ultimul ceas înainte de marea sărbătoare a Centenarului. Pentru că, potrivit presei locale, "din 2017 și până în prezent, Primăria Alba Iulia a virat în conturile unor ONG-uri, pentru diferite activități, 26.837.082 de lei. Banii au fost dați pentru activități culturale, evenimente sportive sau pentru lucrul cu persoanele din medii defavorizate". 
 
„Primăria Alba Iulia a fost foarte generoasă cu ONG-urile, în ultimul an și jumătate. Aproape 6 milioane  de euro a dat către asociații non-guvernamentale, din 2017 și până acum. Este adevărat că sumele cele mai mari au ajuns la asociațiile care lucrează cu persoane din medii defavorizate, dar mai sunt și excepții", scrie Alba24. 

Dintre aceste excepții se detașează net UNITER și abonata de vreo șapte ani la bani publici, „Dilema Veche" a angajatului milionarului penal Cristian Burci, eseistul Andrei Pleșu. „Uniunea Teatrală din România, care în an Centenar a organizat la Alba Iulia – un oraș în care nu există un teatru, nu există o sală de spectacole sau un amfitreatru – Gala premilor UNITER, a primit de la Primărie 250.000 lei", evidențiază Alba24. „Din listă nu poate lipsi nici Fundația Adevărul care an de an la Alba Iulia organizează Festivalul Dilema Veche, un eveniment devenit tradiție. „Deja, după atâta timp, avem sentimentul că noi înșine mergem la Alba Carolina ca să regăsim spiritul dilematic care cuprinde cetatea, aproape ritualic, la sfârșitul fiecărei veri. Nu mai știm bine dacă noi am cucerit cetatea sau ea ne-a cucerit pe noi… Și uite așa, noi devenim ceilalți… Doar cu voi de față”, spun organizatorii. Din partea primăriei au primit 330.000 lei", arată sursa citată.

Festival devenit „tradiție” datează din 2012. În 2013, aflăm dintr-o știre Agerpres că "manifestarea dispune de un buget de 300.000 de lei, bani alocați de Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Alba Iulia, adică 100.000 pe zi. 

„Comisarul european Dacian Cioloș, Andrei Pleșu, Dan C. Mihăilescu, Horia Roman Patapievici, Radu Paraschivescu și Cătălin Ștefănescu sunt doar câțiva din invitații care vor fi prezenți la cea de-a doua ediție a Festivalului 'Dilema Veche', eveniment care se va desfășura între 30 august și 1 septembrie la Alba Iulia", mai informa Agerpres. La edițiile Festivalului au mai participat Mircea Cărtărescu, Cristian Ghinea, Luca Niculescu, Sever Voinescu, Petre Iancu, Gabriel Liiceanu, Teodor Baconschi, Andrei Oișteanu, Ioan Holender șa. Circa 300.000 de lei timp de șase ani înseamnă aproximativ 400.000 de euro pentru Dilema lui Pleșu de la Nașul Hava. Dar la acești bani se adaugă și alte fonduri, pentru că, potrivit afișului de anul trecut, pe lângă Consiliul Județean și Primăria Alba Iulia la finanțatori se adaugă Ministerul Culturii și Comisia Europeană, iar dintre sponsori nu lipsește Automobile Bavaria iar în alte ediții, de la parteneri, Fundația Soros. În 2016, potrivit organizatorilor, pentru urechile participanților "Cele 100 de viori ale Budapest Gypsy Symphony Orchestra ne încîntă cu muzică din cultura maghiară și muzică folk țigănească". În cei șapte ani de sponsorizare a Dilemei lui Pleșu nivelul intelectual al lui Hava s-a ridicat spectaculos până la a merita un interviu de două pagini în chiar revista de elită a lui Burci, alături de Patapievici și Liiceanu, articol titrat deontologic „Am lucrat pentru mîndria albaiulienilor". 

Cașcavalul pentru Dilema s-a terminat, brusc, anul acesta, din motive nedeterminate, cam în preajma sucombării "Binomului". Mărul discordiei: "tot banii", spune presa locală. Dilematicii lui Pleșu ajunseseră să pretindă de la autoritățile care îi sponsorizau de șase ani până și dreptul de folosință a denumirii de "Festivalul Dilema": 10.000 de euro! Tot de la Alba 24 aflăm că "Sfârșitul lunii august ne va aduce câteva dileme și asta nu din cauza Festivalului Dilema Veche ci a lipsei acestuia.
 
Autointitulat „cel mai important eveniment cultural din Cealaltă Capitală”, festivalul a fost anulat exact în anul Centenarului. Informația a fost confirmată și de redacția ziarului Dilema Veche într-un mesaj scurt transmis redacției. Totuși, având în vedere că bugetul pentru acest eveniment a fost deja aprobat (300.000 lei de la Primăria Alba Iulia) potrivit unor surse, în weekendul 24-26 august se va organiza un alt eveniment, sub un alt nume și de care cel mai probabil se va ocupa administrația locală, fără implicarea celor de la Dilema Veche".

"Tot banii ar fi și de această dată „mărul discordiei” însă nu neapărat lipsa lor, ci mai mult gestionarea și împărțeala bugetului. Cei de la Dilema Veche au cerut 10.000 de euro pe închirierea numelui „Festivalul Dilema Veche”, pentru care dețin drepturi din 2016, asta după ce în primă fază au refuzat să se ocupe de organizare evenimentului pe motiv că nu au timp suficient, din mai și până la sfârșitul lunii august. Primăria Alba Iulia ar fi refuzat să plătească „chirie” pe marca „Festivalul Dilema Veche”, motiv pentru care nu are dreptul să folosească numele evenimentului, acesta fiind înregistrat la OSIM de Adevărul Holding.  Chiar și dacă ar fi acceptat să plătească această sumă, sloganul festivalului "Noi suntem ceilalți” nu putea fi folosit deoarece și acesta este înregistrat la OSIM însă de o altă persoană nu de cei de la Adevărul Holding care dețin marca Festivalul Dilema Veche".

Interesându-ne asupra acestui slogan „original” am descoperit că el este asumat de o pagină susținătoare a drepturilor homosexualilor și ateilor, care s-a manifestat împotriva Referendumului pentru Căsătorie.


Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Manuela Hărăbor spulberă filmul lui Ciprian Mega, ”21 de rubini”: ”O mizerie neo-marxistă. Mă întreb de ce nu apare în film cel care a tăiat și a spânzurat în ultimii ani în interiorul BOR-ului și care încă nu a fost înlăturat, respectiv Vasile Bănescu”

  2. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

  3. Pr. Călin Sămărghițan: ”21 de rubini” al lui Ciprian Mega

  4. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

  5. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

  6. Scandal monstru la Eurovision. Reprezentanta ”non-binară” a Irlandei a făcut un show satanist care i-a pus pe fugă chiar și pe fani

  7. Cel mai controversat și discutat film al momentului: 21 DE RUBINI - VIDEO INTEGRAL

  8. Elena Dulgheru: ”21 de rubini” - tabloul social este dominat de nedreptate, din care cu greu se străvede o firidă de speranță și de har izbăvitor

  9. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

  10. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

Ultima oră

23:03

Un palestinian creștin-ortodox oferă detalii despre calvarul pe care îl îndură creștinii din Gaza - “Există o intenție clară de anihilare a poporului palestinian” - VIDEO

22:33

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști, semnificația sărbătorii Învierii, manifestările lui Hristos cel Înviat – VIDEO LIVE

22:19

DNA, primele precizări despre dosarul care l-ar viza pe Nicușor Dan. Reacția primarului Capitalei

21:02

Scrisoare spre știința prim-ministrului Marcel Ciolacu și către ministra Învățământului Ligia Deca - Despre rectorul plagiator Dan Marcel Iliescu de la Universitatea Ovidius din Constanța

20:32

Focuri de armă la granița României cu Ucraina: Un bărbat care încerca să treacă ilegal granița către România a fost împușcat în cap

19:38

Dr. Ana Mihalcea prezintă o descoperire a doctoriței Geanina Hagimă: Un document oficial al SUA - “Armele biologice reprezentate de bacterii modificate genetic producătoare de amiloid pot explica cheagurile imense” la injectați

17:35

Cum se simte Florin Piersic. Ce mesaj a transmis marele actor prin medici - “O să spună lucrurile pe care nu le-a spus până acum”

15:45

Vladimir Putin susține că Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze cu Ucraina: ”Au aruncat acordurile noastre la coșul de gunoi”

14:57

De ce un Guvern Mondial ar fi Sfârșitul Lumii

14:25

Parteneriat Opoziția: Dincolo de aparențe – conflictul din Ucraina

13:18

Președintele Slovaciei: Robert Fico a scăpat de moarte "la mustață"

12:42

Declarația comună a președinților Federației Ruse și Republicii Populare Chineze

10:37

Proprietarii de vehicule electrice spun că mașinile lor îi îmbolnăvesc - o șoferiță susține că Tesla i-a provocat sângerări nazale, dureri corporale și căderea părului

10:21

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, joi, în Alba Iulia

09:14

Israelul anunță că trimite trupe suplimentare în Rafah și intensifică operațiunile militare