A murit un mare artist: Rodion Gheorghiță, sculptorul care restituia României operele dispărute ale lui Constantin Brâncuși

De Victor Roncea  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Artistul Rodion Gheorghiță, sculptorul craiovean care refăcea operele pierdute ale lui Constantin Brâncuși, a trecut la Domnul, în urmă cu trei zile, în urma unui accident vascular cerebral, după un periplu trist prin spitalele craiovene. Sculptorul plin de vervă creatoare împlinea anul acesta 74 de ani.

Cea mai recentă expoziție a sa a avut loc anul trecut, la Biblioteca Națională din Torino, unde a expus o impresionantă colecție de sculpturi realizate după operele pierdute ale lui Brâncuși (FOTO/VIDEO mai jos).

„Geniului Brâncuși îi lipsesc 102 lucrări din patrimoniu. M-am angajat să reconstitui acest tezaur pierdut, din fotografiile realizate de însuși Brâncuși. Le voi realiza din ipsos, lemn, bronz, bronz aurit, așa cum le făcea și Brâncuși. Am vrut să reconstitui la București Coloana gândită de Brâncuși. Nu s-a putut. Așa că am venit aici, la Ovidiu, gândind că ar fi un loc minunat ca aici să existe Brâncuși. Coloana ar sta extraordinar pe malul mării, ca un far cultural. Lucrările propuse nu sunt copii, pentru că nu mai există, ci sunt lucrări făcute după fotografiile lui Brâncuși, adică reconstituire.”, spunea acesta în urmă cu câțiva ani, la un eveniment al Academiei Tomitane. Până în prezent reușise să reconstituie mai bine de jumătate din aceste opere pierdute, care ar trebui expuse într-un spațiu dedicat din localitatea Ovidiu.

Într-una din cărțile sale oferea câteva crâmpeie din viața sa:

„M-am născut în 10 august 1950 și am terminat Liceul de Arte Plastice din Craiova în 1969. În 1970 am intrat la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, SecțiaSculptură, unde am avut ca profesor pe maestrul Ion Irimescu.

Pe parcursul acestor ani m-am specializat pe modelaj și arta cioplitului. Am avut privilegiul să fiu invitat în atelierele unor mari artiști să modelez diferitelucrări ale marilor maeștri. În felul acesta am putut să învăț arta de a construi și modela lucrări diverse ca și complexitate și expresivitate. Am fost un permanent vizitator la turnătoria de bronz a Fondului Plastic din București. Acolo am deprins arta turnării bronzului.

Am absolvit institutul cu media 10, fiind șeful promoției 1974, lucrareade diplomă reprezentând o statuie din piatră compusă din trei elemente cu dimensiunea 400 cm x 100 cm x 100 cm. Lucrarea reprezintă o meditație asupra orașului dunărean Orșova, unde este amplasată și azi.

După terminarea institutului am fost repartizat la o școală în zona orașului Horezu care este reprezentativă datorită artei olăritului și ctitoriei lui Constantin Brâncoveanu. Acolo am descoperit calitatea și finețea lutului local, permițându-mi să pot modela cu o mare acuratețe.

Arta modelajului îți poate permite ca sculptor să reprezinți orice trăsătură, expresivitate ce în final coduce la transpunerea în bronz. Bronzul a fost folosit încă din antichitate la realizarea celor mai diverse forme, înccepând cu portrete, busturi, ansambluri de personaje și ecvestre. El nu are nici o opreliște în a realiza orice fel de lucrare indiferent de complexitate, ceea ce nu se poate în piatră sau marmură.

Datorită complexității de expresivitate am reușit ca în anul 1978 să-mi înzestrez atelierul cu o mică turnătorie de bronz, inspirându-mă de la turnătoria cu material ușor fuzibil din Reșița. Astfel am reușit să particip la o expoziție internațională pe tema Dante Alighieri, la Ravenna, unde am și obținut Marele Premiu.

Am turnat și bustul lui Constantin Brâncoveanu cu dimensiunea de 140 cm x 90 cm  x 60 cm și apoi unul și mai mare. De asemenea, am putut să creez o serie de 30 de lucrări reprezentând mâna umanizată, expunându-le într-o expoziție în orașul Vordingborg, din Danemarca. Am lucrări în colecții internaționale precum și, evident, în orașe din România, peste o duzină, și mai ales la Craiova.

În municipiul Craiova am o serie de personalități și, în fața Teatrului Național, un Shakespeare, cu dimensiunea de 220 cm x 30 cm x 30 cm. Lucrarea este în același timp și romantică și clasică, întruchipând zbuciumul sufletesc al omului ale cărui elanuri rămân prizionerele trupului.

În țara noastră, ca mari modelatori pe care i-am urmărit, exprimându-și lucrarile în bronz, îi amintesc pe geniul Constantin Brâncuși, pe Gheorghe Anghel, Oscar Han, Corneliu Medrea, Ion Irimescu. Putem aminti astfel expresivitatea portretelor de copii ale lui Brâncuși, statuia lui Eminescu din fața Ateneului Român a lui Gheorghe Anghel și alte opere. Mă bucur că am realizat și eu un bust al lui Eminescu, aflat în orașul Calafat.” FOTO:

A fost un om bun care mărturisea adeseori minunile Domnului și ale Maicii Sale din viața lui.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Marturie despre mine însumi

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • INJECTIA FINALA 01.05.2024 18:57
    Bustul Eminescului , robustul!

    Veșnica pomenire a marelui sculptor!
  • Tic 01.05.2024 20:56
    Dumnezeu sa-l ierte!
  • Constantinescu Valentin-Ionut 02.05.2024 11:05
    condoleante
  1. Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

  2. Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

  3. O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

  4. Mitul Eternității pe Internet a murit – Trecutul este în pericol!

  5. 16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

  6. A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

  7. 135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat

  8. Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

  9. Mama tuturor Teoriilor Conspirației validată de "Știință": "EI sunt printre NOI" – Între Mântuitorul Cosmic și Putiniștii Galactici

  10. Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

Ultima oră

14:35

Klaus dispărut în ceață. S-a supărat ca văcarul pe satul planetar

14:20

Petru Romoșan: Alegerile anticipate din Franța

13:55

Dialoguri de Duminică. Pr. Dan Bădulescu la Calea spre Mântuire: LIBERTATEA OMULUI ȘI LUCRAREA DUHULUI SFÂNT ÎN CREAȚIE. Politică, alegeri, război… Credință când? - VIDEO

12:59

Mitul Eternității pe Internet a murit – Trecutul este în pericol!

12:00

Rugăciunea lui Iisus. Duminica a șaptea după Înviere, a Sfinților Părinți de la Niceea. ÎPS Bartolomeu Anania: Diavolul lucrează - după persecuția din exterior a început persecuția din interior și s-au ivit ereziile, adică abaterile de la dreapta credință

01:10

16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

00:30

16 iunie: Sfântul Ierarh Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești; Sf. Ier. Tihon, Episcopul Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu, Episcopul Apoloniadei

23:45

Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

23:28

Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

23:10

Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

22:35

O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:30

O zi întreagă de manifestări omagiale pentru Eminescu în Arhiepiscopia Tomisului - VIDEO

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO