A murit și Dr. Barbi - unul dintre autorii Imnului Golanilor din Piața Universității 1990

De Alesandru Anghel  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„A plecat dintre noi marele om de cultură Prof. Petre Constantin, pentru prieteni, Dr Barbi: poet și pictor de mare anvergură, autor al textelor din Cântecele Golanilor, golani și huligani fiind cei care au înfăptuit Revoluția din 1989, ambasador al României la Tunis.”, a anunțat muzicianul Bebe Astur publicând trista veste împreună cu fotografia de mai sus.

Citirea Stâlpilor a avut loc la capela Bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena (București, P-ta Muncii, Bdul Basarabia 3) iar slujba și înmormântarea vor avea loc la cimitirul din Zamora, Strada Splaiul Zamorei, Bușteni, miercuri, 4 ianuarie, începând cu orele 11:30.

Profesorul muzician a încetat din viață la 76 de ani, chiar pe 31 decembrie 2022. Împreună cu Valeriu Sterian și Cristi Pațurcă, dispăruți dintre noi, dar și alți muzicieni, cel supranumit „Dr. Barbi” a încântat cu versurile sale zecile de mii de demonstranți anti-comuniști din timpul Fenomenului Piața Universității 1990. A fost unul dintre autorii Imnului Golanilor, alături de Laura Bodolan. A participat, de asemenea, și la revolta anticomunistă din decembrie 1989.

Petre Constantin s-a născut la 13 martie 1946 la București, a absolvit Academia de Studii Economice (1968) și a obținut titlul de doctor în Economie, specialitatea Relații Economice Internaționale (1982), sub coordonarea Acad. prof. dr. Costin Murgescu, fiind autorul a zeci de studii de specialitate și a câtorva sute de articole și eseuri politice, informează și ziarul Gândul. A fost chiar și cercetător la Institutul de Economie Mondială (începând din 1969) cât și, totodată, unul dintre discipolii lui Corneliu Baba.

„S-a stins Petre Constantin – Dr. Barbi, una dintre figurile emblematice ale Fenomenului Piața Universității. Libertate, demnitate și democrație, cuvintele-cheie care defineau aspirațiile participanților la mitingul-maraton anticomunist din primăvara anului 1990 și-au găsit expresia însuflețitoare în cântecele lui Cristian Pațurcă și textele lui Dr. Barbi.

„Niciodată atât de mulți nu au datorat atât de mult celor puțini”, este una dintre afirmațiile devenite celebre ale lui Winston Churchill. Se referea la piloții Royal Air Force care au reușit să câștige Bătălia Angliei în fața puternicei Luftwaffe. Invazia germană în Marea Britanie a fost stopată și cursul celui de-Al Doilea Război Mondial s-a schimbat.

Aceste cuvinte sunt la fel de potrivite și pentru istoria recentă a României, când ne referim la cei care au ridicat baricada de la Inter în 21 decembrie 1989 sau la cei care au inițiat Fenomenul Piața Universității. Erau dispuși să plătească cu viața pentru idealurile lor și pentru a oferi țării un viitor transpus astăzi în apartenența la Uniunea Europeană și NATO.

Dr. Barbi s-a numărat printre ei. În anul 2000, președintele Emil Constantinescu l-a decorat cu Ordinul Național „Serviciu Credincios” în grad de ofițer.

Profesor la Academia de Studii Economice din București, pictor și ambasador al României în Tunisia (1999-2001), Petre Constantin a fost unul dintre colaboratorii Institutului Levant. Îi aducem astăzi un omagiu spunând că „eroii nu mor niciodată”!”, a transmis Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului

Cauzele morții nu au fost dezvăluite.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

VIDEO CU IMNUL GOLANILOR ÎN PIAȚA UNIVERSITĂȚII CÂNTAT DE CRISTI PAȚURCĂ:
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

PREȘEDINTELE IRANULUI UCIS. ȘTIREA ȘI VIDEO ÎN DIRECT DIN ZONĂ:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
 • Dr. Afrodita Iorgulescu 05.01.2023 02:31
  Regret nespus plecarea grăbită spre o lume mai bună a celui numit Doctor Barbi!
  Dumnezeu să-l odihnească în pace !
  Piața Universității din aprilie 1990 și cântecele sale au fost poate cele mai frumoase momente de după 1989, pentru mine !
 1. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

 2. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

 3. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

 4. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

 5. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

 6. Eurovision câștigat de o ARĂTARE într-un nou afront homosexualist asupra muzicii și bunului simț

 7. Artistul ieromonah Savatie Baștovoi despre cei ”21 de rabini”: ”Nu filmul, ci CARTEA este forma cea mai potrivită de predică”

 8. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (II) - Starea de urgență planetară

 9. Marea minciună a lui Antihrist, dezvăluită: Francmasoneria, "religia mondială unică" - O opinie catolică (VIDEO)

 10. Președintele Iranului ar fi murit! - ACTUALIZARE din presa iraniană. Israelul susține că a fost un asasinat. MOSSAD? Elicopterul în care se afla Ebrahim Raisi s-a prăbușit în cursul zilei - VIDEO / ULTIMA FOTOGRAFIE OFICIALĂ

Ultima oră

21:38

Premierul ungar Viktor Orban va participa la campania UDMR din România

20:29

Fostul director al CDC: “Este timpul să recunoaștem efectele secundare semnificative ale vaccinurilor Covid-19”

20:00

A apărut o lucrare unică: ISTORIA MIȘCĂRII LEGIONARE. 20 mai și 10 decembrie 1922 și 24 iunie 1927 în Istoria României

19:59

România, aproape de colapsul demografic: În 2022, din țara noastră au plecat peste 200.000 de persoane și aproape 19.000 de copii sub 15 ani

19:10

Profesorul Gheorghe Buzatu și Permanențele Istoriei. In Memoriam Gheorghe Buzatu (6 iunie 1939 – 20 mai 2013)

18:30

Pr. Ioan Istrati: ÎNALTUL PIMEN. 4 ani de la adormire (25 august 1929 - 20 mai 2020)

17:56

Ayatollahul Iranului, Ali Khamenei, amenință: “Dacă avem și cea mai mică dovadă că Israelul a fost implicat, vom reacționa dincolo de orice imaginație” - VIDEO

17:30

Ion Cristoiu înainte de alegerile din 20 mai 1990: Ion Iliescu vs Piața Universității și visul lui Gorbaciov: confirmarea Puterii comuniste prin intermediul alegerilor libere. România ar fi astfel un caz unic în lume. ISTORIA POST-DECEMBRISTĂ

16:56

Ortacul tot ortac! Miron Cozma, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei, l-a îmbrâncit pe liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene: “Vezi că te bat”

15:38

Adrian Onciu: Drumul anevoios către negocieri de pace

15:00

George Simion, de Ziua Familiei: ”Să ne amintim că Referendumul pentru Familie din 2018 a fost SABOTAT de întreaga clasă politică: de la „tradiționalii” de la PSD, la cei PNL, la USR-PMP și Klaus Iohannis”

13:58

Azi i-a expirat Mandatul: Mai este legitim Zelenski?

13:43

Momentul când trupul neînsuflețit al președintelui iranian a fost recuperat de salvatori - VIDEO

13:35

Incendiu la Parchetul Vaslui. O angajată ar fi dat foc unor acte și ar fi încercat să se sinucidă

12:40

Cinci zile de doliu național în Iran. Prim-vicepreședintele Mokhber, desemnat președinte interimar