
Așa ni-l vom aduce aminte pe Vangelis

Legendarul compozitor grec și artist de muzică electronică Vangelis a murit la vârsta de 79 de ani.
Potrivit Athens News Agency, Vangelis, născut Evangelos Odysseas Papathanassiou, a murit miercuri, 18 mai, au anunțat apropiați ai săi, fără a preciza însă cauza decesului.
Presa greacă a relatat că Vangelis a murit într-un spital din Franța. Vangelis ar fi murit de inimă, în timp ce era tratat într-un spital francez de... Covid 19.
Ascultați mai sus un celebru tropar ce se cântă în Săptămâna Mare:
„Dulcea mea primăvară” – tropar din Săptămâna Mare, Starea a 3-a a
Prohodului Domnului în interpretarea lui Vangelis, a d-nei Irene Papas și a Filarmonicii din Atena.(text adaptat după textul grec original, după cum ne spune O chilie athonită).
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Acela e un cântec de mare durere. Cumva pare vesel.
(- traducere automată de la Google - )
O! versuri gliki mou ear (Oh, my sweet springtime [the season]) [Acesta se cântă în joia dinaintea Paștelui și se presupune că este plânsul Fecioarei Maria când L-a văzut pe Isus mort] (Cuvinte:) -"Femeile aducătoare de parfum au stropit mormântul cu parfumuri, venind dis-de-dimineață; mama ta atot-curată a început să se plângă pentru că tu, Cuvânt, erai moartă. Și fata tânără" [asta înseamnă încă V.M., nu contează. ce vârstă avea!] „plângea, cu lacrimi calde, sfâșiindu-i interiorul” - „O, dulcea mea primăvară, cel mai dulce copil al meu, unde ți-a așezat frumusețea?” [Cuvântul folosit este special pentru apusul soarelui, așa că frumusețea lui Isus a apus ca soarele. Și, desigur, Isus era Cuvântul, ca la începutul Evangheliei lui Ioan]. - „Toate generațiile laudă prin [un] imn înmormântarea ta, [Binele/Frumosul meu]” - „O, dulcea mea primăvară” [etc.]
Se jelea, Cuvinte,
Pe tine mort văzându-Te.
13. „Primăvara dulce,
Fiul meu preadulce.
Frum’sețea unde Ți-a apus ?”
14. Plângere pornit-a
Maica Preacurata,
Când ai murit, Cuvinte.
15. Vin cu mir, să-L ungă,
De mir purtătoare,
Pe Hristos, Mirul ceresc.
Dupa tataru si arahat ce ramane in urma, in afara de blestemele oamenilor ale caror familii le-au nenorocit?
I-am descoperit muzica inainte sa implinesc douazeci de ani. De atunci frumusetea creatiilor sale m-au insotit in viata. Ramane un geniu al muzicii pentru ca din cate stiu a invatat sa cante singur la pian de la patru ani si nu a cunoscut notatia muzicala obisnuita. Si-a inventat propria notatie si de cate ori a fost nevoie sa isi interpreteze creatiile, impreuna cu orchestra si voci, aceasta notatie era tradusa de cineva apropiat in notatie obisnuita.
A fost in total dezacord cu politica majoritatii caselor de discuri. Desi ar fi putut, nu voia sa compuna hit-uri la comanda. De altfel Oscarul pe care l-a castigat pentru coloana sonora a filmului Chariots of Fire nu i-a fost inmanat personal deoarece Vangelis nu a participat la ceremonie. Tema centrala a coloanei sonore a fost scrisa de Vangelis in memoria tatalui sau care in acele zile trecuse la cele vesnice - acesta fiind si motivul absentei compozitorului de la decernarea premiului.
Spre batranete a inceput sa picteze pentru propria placere si cu greu a fost convins sa isi lase lucrarile pentru a fi expuse la vernisaje. Ca si muzica pe care a creat-o si pictura lui este deosebita. A fost un iubitor de arta si frumos si creatiile lui arata asta din plin.
Desi a trait mare parte din viata in afara Greciei si-a iubit tara si chiar a adus un omagiu muzical (Mythodea) acestui leagan al antichitatii.
Piesa postata este de pe albumul Rapsodies si face parte din Prohodul Domnului care in Biserica Ortodoxa se canta in Vinerea Mare.
Acum, cu Mila lui Dumnezeu Cel care ti-a daruit talentul, domnule Evangelos Odysseas Papathanassiou vei asculta cu inima Muzica cea mai presus de muzica. Noi te vom regasi in opera pe care ne-ai lasat-o.
Adio!
https://www.youtube.com/watch?v=4C2w5uMTvRY