99 de ani de la nașterea Cuviosului Petroniu Tănase. Foarte bună lupta împotriva cipurilor, cu care diavolul vrea să fie stăpân peste întreaga Țară - scrisoarea sfântului Părinte athonit către Părintele Justin Pârvu

De Anca I. Apostol  /  

Portret de George-Sorin Nicolae pentru ActiveNews

Portret de George-Sorin Nicolae pentru ActiveNews

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vrednicul de pomenire Părintele Petroniu Tănase, fostul stareț al schitului românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, trecut la Cele Veșnice pe 22 februarie 2011 și propus spre canonizare, s-a născut în ziua de 23 mai a anului 1914, în comuna Farcașa, județul Neamț. A intrat de tânăr în obștea Mănăstirii Neamț. A fost călugărit în data de 22 septembrie 1942, în toiul celui de-Al Doilea Război Mondial. De la Neamț a fost trimis la Mănăstirea Antim din București, pentru studii. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, apoi a urmat cursuri de Matematică și Filozofie.

În anul 1947 a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Patriarhale și trimis profesor la Seminarul monahal de la Mănăstirea Neamț, la Catedra de Omiletică, Catehetică și Pedagogie.

A urmat o perioadă grea pentru călugărul misionar, care a suferit din pricina regimului totalitar. În anul 1959 a fost nevoit să plece de la Neamț. În anul 1964 s-a retras în obștea Mănăstirii Sihăstria, unde a viețuit până în anul 1978, când a plecat la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos.

După șapte ani, în 1984 a fost ales egumen al acestui schit, contribuind la renașterea administrativă și duhovnicească a obștii. În Sfântul Munte a fost cunoscut ca un mare duhovnic și căutat de mulți pentru sfaturi și rugăciuni. 

„În el vedeam chipul ideal al călugărului care îmbina în modul cel mai firesc erudiția teologică și laică cu smerenia și râvnă de rugăciune. Rar mi s-a dat să întâlnesc un om cult și smerit, în același timp, cum a fost Părintele Petroniu!”, își amintește ÎPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

În 1993 a făcut un pelerinaj în România, unde a luat parte la sfințirea mănăstirii de pe Muntele Ceahlău, aproape de locurile sale natale, și la punerea pietrei de temelie a Schitului „Sfânta Cruce” din Poiana lui Ion. Aceea a fost singura dată când a venit în România după plecarea sa la Muntele Athos.

A renunțat la stăreție la începutul anului 2011, din cauza vârstei înaintate. În data de 22 februarie 2011, la vârsta de 94 de ani, a trecut la Domnul și a fost înmormântat în cimitirul Schitului Prodromu. Recent, pe 27 aprilie 2023, moaștele sale au fost deshumate, în vederea canonizării.

Chiar dacă a venit în țară o singură dată după schimbarea de regim din 1989, el a menținut o vie și bogată corespondență cu duhovnicii neamului românesc. Spre exemplificare, publicăm mai jos o felicitare de Paști pe care părintele Petroniu i-a trimis-o ca răspuns în 2009 părintelui Justin Pârvu, starețul Mănăstirii Petru Vodă, care îi transmisese urări pentru marele praznic al Învierii Domnului. 

Prea Cuvioase Părinte Stareț Justin,

Adevărat a înviat Domnul Hristos și ne-a dăruit viață veșnică!

Vă mulțumesc pentru bunele urări de Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos și vă doresc să aveți în toate zilele, Părinte Justin, bucuria Sfintei Sale Învieri și să ne învrednicească și de marea Bucurie a Paștilor celor veșnice din ziua cea neînserată a Împărăției Sale.

Hristos a înviat!

Foarte bună lupta împotriva „cip-urilor” cu care diavolul vrea să fie stăpân peste întreaga Țară. Dar ce ne facem cu milionul de avorturi, cu homosexualii și cu toate formele de depravare de care s-a îmbolnăvit întreaga țară creștină ortodoxo-românească? Cei ce se îndeletnicesc cu aceste treburi drăcești sunt căzuți deja sub stăpânirea diavolului și împreună-moștenitori cu acesta ai muncilor iadului, dacă nu se trezesc, dacă nu se pocăiesc. Dar cine să-i trezească? Ce fac cei rânduiți la aceasta de Dumnezeu, Care a pregătit pentru cei ce cred în El, împărăție veșnică și fericită? De care să ne învrednicească pe toți bunul Dumnezeu!
 

Cu felicitări și cele mai bune doriri pentru creștineasca lucrare ce o desfășurați,

Stareț,

Ierom. Petroniu”, este scrisoarea pe care părintele Petroniu Tănase i-a trimis-o Părintelui Justin Pârvu în 2009 cu ocazia Paștilor. Aceasta a fost publicată în al treilea volum al cărții Ne vorbește Părintele Justin, precum și în revista Atitudini. Ea trădează o mai veche și intensă corespondență între cei doi mari duhovnici.

 
Citiți și Amintiri cu și despre avva Petroniu, George Crasnean
 
Vedeți și Marele Duhovnic Iulian Prodromitul: SĂ NU TE VACCINEZI CU NICI UN CHIP! Mai bine să-ți pierzi viața asta, lumească, decât să te vaccinezi! Aleargă la Dumnezeu! - CUVÂNT PENTRU NEAMUL ROMÂNESC. FOTO: Avva Iulian Lazăr, în ieslea Domnului

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • adria 24.05.2023 00:08
    Corecție:
    1. Părintele Petroniu Tănase a murit la venerabila vârstă de 97 de ani, nu 94.
    2. Azi, 23 mai 2023, s-au împlinit 109 ani de la nașterea sa, nu 99.
Ultima oră

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul

23:30

28 martie: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului, Sf. Irodion, ucenicul Domnului și Sf. Ștefan Mărturisitorul, făcătorul de minuni

23:00

La Mănăstirea Paltin – Petru Vodă, maicile adună plante medicinale și le transformă în leacuri pentru lume. Cum puteți comanda - Reportaj VIDEO excepțional

21:50

A apărut revista „Familia Ortodoxă”, numărul din aprilie - Tema numărului: De ce suntem dezbinați? - FOTO

20:57

Internetul Corpurilor “va duce la dezvoltarea Internetului Creierelor” până în 2050 – studiu RAND Corporation, organizație strâns legată de Comisia Trilaterală – Apariția trans-omului: tehnologiile de augmentare umană

18:38

Certificatul de naștere pe hârtie va fi eliminat în Republica Moldova - se va întocmi doar în format electronic. Noi acte de identitate după model european, cu date biometrice

18:34

Războiul Nebunilor: O bandă de scăpați de la Săpoca încearcă să distrugă Lumea

18:00

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

17:55

NewsMoldova: Constructorii drumurilor Bucovinei mai au o speranță legitimă după ultimul termen din procesul cu Gheorghe Flutur: aceea că Înalta Curte va sancționa graba Curții de Apel Târgu Mureș

17:30

Loreta Popa, un om dedicat primei sale iubiri: CUVÂNTUL! Interviu ActiveNews cu promotoarea Muzeului Național al Literaturii Române: ”Fără acces la educație copiii noștri nu vor mai fi în stare nici să se semneze, dar să citească”

17:12

George Simion: Vom anunța “un bloc comun, democratic”, cu 30 de partide, pentru locale, pentru a bloca actuala coaliție - “Suntem în plină lovitură de stat”

16:54

Luminița Arhire: PUIUL VOPSIT GALBEN-ALBASTRU, CU TREI TRANDAFIRI PE TÂRTIȚĂ