36 de ani de la nașterea în Ceruri a mărturisitorului Traian Marian, cel care, alături de Traian Trifan, a fost îndrumător al celor care aveau să devină Sfinții închisorilor comuniste. La Sfinții Trei Ierarhi - 30 ianuarie 1987

De Florin Palas  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi se împlinesc 35 de ani de la nașterea în Ceruri a lui Traian Marian, un mare trăitor creștin al închisorilor comuniste. Împreună cu Traian Trifan, fratele său nedespărțit de luptă și credință, a fost îndrumător pe calea desăvârșirii creștine pentru frații săi din temnițele antonesciene și comuniste.

Ajunși în Penitenciarul Aiud în anul 1941, puși în situația de a executa condamnări de 17 sau 20 de ani pentru faptul că erau comandanți legionari, avocații Traian Trifan și Traian Marian, beneficiind de autoritatea pe care o aveau încă din libertate, au arătat că singura cale de a trece nevătămați sufletește prin acest infern este credința. Au fost urmați de tineri care aveau să devină sfinți ai închisorilor comuniste: preotul Vasile Serghie, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, Anghel Papacioc (Părintele Arsenie Papacioc), Virgil Maxim, Marin Naidim, Nicu Mazăre, Aurel Dragodan, Ion Schiau, Constantin Pascu și alții. Sfânta Scriptură, Patericul și primele trei volume din Filocalii, pe care le primiseră în dar de la Părintele Arsenie Boca, au fost merindele de drum.

Trăiau rugăciunea inimii. Părintele Atanasie Ștefănescu, și el fost deținut politic, călugărit în ultimii ani de Părintele Justin Pârvu la Mănăstirea Petru Vodă, spunea despre cei doi titani ai închisorilor comuniste: "Lumina de pe fața lor, blândețea, răbdarea, suportarea suferinței, frigul, foamea, lovirile de tot felul erau tot atâtea momente de bucurie pentru ei”.

În 1942, cei doi deținuți politic sunt mutați disciplinar la închisoarea Suceava, pe motiv că au refuzat să meargă pe front pentru a se "reabilita”. "Pe front merg, dar nu am ce reabilita. Față de neam nu am greșit cu nimic”, avea să scrie Traian Trifan într-un memoriu adresat autorităților. Traian Marian a susținut poziția camaradului său, înțelegând să meargă pe front ca român, dar ca om liber, nu ca ocnaș.

În momentul în care trupele sovietice de ocupație se apropiau de Suceava, autoritățile locale îi eliberează pe deținuții politic, sub promisiunea că se vor preda autorităților când vor ajunge la domiciliile lor. Fapt care se va și întâmpla. Odată ajunși acasă, cei doi merg la închisoarea Codlea, unde se predau. De acolo sunt trimiși la penitenciarul Aiud, locul lor de detenție până la eliberare.

Traian Marian și Traian Trifan au ținut legătura cu călugării de la mănăstirile Sâmbăta și Râmeț. N-au fost înțeleși de la început de toți frații lor, dar încetul cu încetul calea filocalică a câștigat tot mai multe suflete. Celulele au devenit adevărate chilii, închisoarea a devenit mănăstire, cu program de rugăciuni, studiu, meditații, convorbiri duhovnicești. Îmbinau munca cu rugăciunea inimii, făcându-și funie spre Cer. Toate acestea se întâmplau până în 1948, în timpul cât au fost deținuți la Aiud și Galda de Jos. Odată cu insturarea regimului ateo-comunist, în închisori s-au instituit teroarea, crima, reeducarea, ruperea totală a legăturilor deținuților cu exteriorul. În aceste condiții, Traian Marian și Traian Trifan au devenit monumente de demnitate, nu au făcut compromisuri, au acceptat suferința, mărturisind Adevărul.

După executarea pedepsei de 15 ani de temniță grea, fiind foarte bolnav, Traian Marian este eliberat. S-a întors în Codlea (județul Brașov), trăind auster. Ducea o viață retrasă, continuându-și programul de rugăciune și studiu. Urca des pe Măgura Codlei, unde le recita nepoților poezii de George Coșbuc, Octavian Goga, dar mai ales din Mihai Eminescu, atât de drag sufletului lui. Într-unul din aceste urcușuri, fiind împreună cu unul dintre nepoții săi, a fost înconjurat de o haită de lupi. Traian Marian a început să se roage. Ca printr-o minune, lupii s-au îndepărtat, lăsându-i să-și continue drumul.

Împărțea celor interesați volume din Filocalia românească și cărți fundamentale ale literaturii române. Era nelipsit de la slujbele bisericești.

Îi mulțumesc doamnei Maria Trifan, fiica mărturisitorului Traian Trifan, care ne-a pus la dispoziție o fotografie a lui Traian Marian, dăruită lui Traian Trifan acum 80 de ani, în ziua de 30 ianuarie 1941, înaintea arestării, și pe care o publicăm aici și pentru cititorii ActiveNews. Tot într-o zi de 30 ianuarie, de ziua Sfinților Trei Ierarhi a anului 1987, când avea vârsta de 78 de ani, Traian Marian avea să plece la Domnul, după ce a pregustat Împărăția lui Dumnezeu încă din viața pământească.

 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Susține ActiveNews
PayPal
Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
Buton Donează acum
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

Marius Pieleanu: „Dacă mor 10.000 de oameni dintr-un milion de la vaccin e un vaccin valid”. La 20.000.000 - populația României, dacă mor 200.000 e de bine. Știința... idioțeniei criminale:

Trump vorbește. Valabil și la noi

Ion Cristoiu ne sare în ajutor: „Excelentul site ActiveNews are nevoie de sprijin financiar”. MULȚUMIM!

PUTEȚI SĂ DONAȚI CU PAYPAL, CARD SAU DIRECT ÎN CONTUL NOSTRU, AICI

 

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

21:03

Planurile lui Soros în 2023: Cum este răspândită agenda radicală a „societății deschise” pe întreg globul

20:30

Legiunea asta care nu vrea să moară - Poetul mărturisitor și psaltul Ilie Tudor, tatăl rapsodului Tudor Gheorghe. 100 de ani de la naștere, 8 ani de la adormirea întru Domnul (3 Martie 1923 - 22 Martie 2015)

19:30

Pronunțarea deciziei în cazul lui Donald Trump, amânată din nou după un raport bombă potrivit căruia procurorul Alvin Bragg, susținut de George Soros, ar fi ascuns probe esențiale

19:05

Marinela Chelaru a ajuns de urgență la spital. Actrița în vârstă de 63 de ani are probleme de sănătate grave

18:40

Luminița Arhire: DEȘTEPTAREA PRESUPUSELOR OI ȘI RENEGAREA SPIRITULUI GREGAR

18:25

Austria va înființa un fond de 30 de milioane de euro pentru a despăgubi victimele vaccinurilor și ale măsurilor draconice din timpul plandemiei COVID. Bucureștiul mut și surd: RAFILA TOT STUDIAZĂ PROBLEMA DE 8 (OPT) LUNI

17:55

Novak Djokovici, reacție virală după ce a ratat turneele din SUA pentru că nu este vaccinat împotriva Covid-19: Demnitatea și integritatea mea sunt mai presus de orice!

17:40

Fostul ministru de Externe Titus Corlățean despre Scandalul Bîstroe: Ucrainenii NU au dat acordul ROMÂNILOR să măsoare, NU au dat acordul VASELOR ROMÂNEȘTI CU APARATURA ROMÂNEASCĂ!

17:15

Sorin Grindeanu acuză Ucraina că trage de timp în Scandalul Bîstroe. Ziarista Velentina Șerbănescu: MAE de la București a devenit o anexă a Kievului

16:40

Lumea sportului, din nou în doliu: Un celebru boxer a decedat subit în timpul antrenamentelor. Acesta avea doar 19 ani

16:25

Acord istoric între Vladimir Putin și Xi Jinping: Este amenințat dolarul american

16:05

Comemorarea martirilor români/aromâni din Balcani și a părintelui Haralambie Balamace, cel care s-a jertfit pentru credința ortodoxă, pentru limba română și pentru românism, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța

16:00

Youtube a cenzurat discursul unui parlamentar britanic despre efectele adverse ale vaccinurilor COVID

15:15

Greta Thunberg, Doctor Honoris Causa în Teologie și Mircea Cărtărescu, Doctor Honoris Causa în Medicină. IMAGINILE ZILEI

14:55

Platforma civică Liga pentru Deșteptarea României își exprimă sprijinul pentru inițiativa Patriarhiei României, de a solicita Ministerului Educației implicarea cultelor religioase în acțiuni de consultare în contextul Legilor Educației