37 de ani de la nașterea în Ceruri a mărturisitorului Traian Marian, cel care, alături de Traian Trifan, a fost îndrumător al celor care aveau să devină Sfinții închisorilor comuniste. La Sfinții Trei Ierarhi - 30 ianuarie 1987

De Florin Palas  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi se împlinesc 37 de ani de la nașterea în Ceruri a lui Traian Marian, un mare trăitor creștin al închisorilor comuniste. Împreună cu Traian Trifan, fratele său nedespărțit de luptă și credință, a fost îndrumător pe calea desăvârșirii creștine pentru frații săi din temnițele antonesciene și comuniste.

Ajunși în Penitenciarul Aiud în anul 1941, puși în situația de a executa condamnări de 17 sau 20 de ani pentru faptul că erau comandanți legionari, avocații Traian Trifan și Traian Marian, beneficiind de autoritatea pe care o aveau încă din libertate, au arătat că singura cale de a trece nevătămați sufletește prin acest infern este credința. Au fost urmați de tineri care aveau să devină sfinți ai închisorilor comuniste: preotul Vasile Serghie, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, Anghel Papacioc (Părintele Arsenie Papacioc), Virgil Maxim, Marin Naidim, Nicu Mazăre, Aurel Dragodan, Ion Schiau, Constantin Pascu și alții. Sfânta Scriptură, Patericul și primele trei volume din Filocalii, pe care le primiseră în dar de la Părintele Arsenie Boca, au fost merindele de drum.

Trăiau rugăciunea inimii. Părintele Atanasie Ștefănescu, și el fost deținut politic, călugărit în ultimii ani de Părintele Justin Pârvu la Mănăstirea Petru Vodă, spunea despre cei doi titani ai închisorilor comuniste: "Lumina de pe fața lor, blândețea, răbdarea, suportarea suferinței, frigul, foamea, lovirile de tot felul erau tot atâtea momente de bucurie pentru ei”.

În 1942, cei doi deținuți politic sunt mutați disciplinar la închisoarea Suceava, pe motiv că au refuzat să meargă pe front pentru a se "reabilita”. "Pe front merg, dar nu am ce reabilita. Față de neam nu am greșit cu nimic”, avea să scrie Traian Trifan într-un memoriu adresat autorităților. Traian Marian a susținut poziția camaradului său, înțelegând să meargă pe front ca român, dar ca om liber, nu ca ocnaș.

În momentul în care trupele sovietice de ocupație se apropiau de Suceava, autoritățile locale îi eliberează pe deținuții politic, sub promisiunea că se vor preda autorităților când vor ajunge la domiciliile lor. Fapt care se va și întâmpla. Odată ajunși acasă, cei doi merg la închisoarea Codlea, unde se predau. De acolo sunt trimiși la penitenciarul Aiud, locul lor de detenție până la eliberare.

Traian Marian și Traian Trifan au ținut legătura cu călugării de la mănăstirile Sâmbăta și Râmeț. N-au fost înțeleși de la început de toți frații lor, dar încetul cu încetul calea filocalică a câștigat tot mai multe suflete. Celulele au devenit adevărate chilii, închisoarea a devenit mănăstire, cu program de rugăciuni, studiu, meditații, convorbiri duhovnicești. Îmbinau munca cu rugăciunea inimii, făcându-și funie spre Cer. Toate acestea se întâmplau până în 1948, în timpul cât au fost deținuți la Aiud și Galda de Jos. Odată cu insturarea regimului ateo-comunist, în închisori s-au instituit teroarea, crima, reeducarea, ruperea totală a legăturilor deținuților cu exteriorul. În aceste condiții, Traian Marian și Traian Trifan au devenit monumente de demnitate, nu au făcut compromisuri, au acceptat suferința, mărturisind Adevărul.

După executarea pedepsei de 15 ani de temniță grea, fiind foarte bolnav, Traian Marian este eliberat. S-a întors în Codlea (județul Brașov), trăind auster. Ducea o viață retrasă, continuându-și programul de rugăciune și studiu. Urca des pe Măgura Codlei, unde le recita nepoților poezii de George Coșbuc, Octavian Goga, dar mai ales din Mihai Eminescu, atât de drag sufletului lui. Într-unul din aceste urcușuri, fiind împreună cu unul dintre nepoții săi, a fost înconjurat de o haită de lupi. Traian Marian a început să se roage. Ca printr-o minune, lupii s-au îndepărtat, lăsându-i să-și continue drumul.

Împărțea celor interesați volume din Filocalia românească și cărți fundamentale ale literaturii române. Era nelipsit de la slujbele bisericești.

Îi mulțumesc doamnei Maria Trifan, fiica mărturisitorului Traian Trifan, care ne-a pus la dispoziție o fotografie a lui Traian Marian, dăruită lui Traian Trifan acum 80 de ani, în ziua de 30 ianuarie 1941, înaintea arestării, și pe care o publicăm aici și pentru cititorii ActiveNews. Tot într-o zi de 30 ianuarie, de ziua Sfinților Trei Ierarhi a anului 1987, când avea vârsta de 78 de ani, Traian Marian avea să plece la Domnul, după ce a pregustat Împărăția lui Dumnezeu încă din viața pământească.

 

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Mielu' 31.01.2024 02:36
    Vie amintirea lor intru vesnica pomenire!
    De am primi si noi un dram din credinta si taria lor in fata ticalosiei vremurilor...
    Doamne, miluieste!
Ultima oră

19:50

Cozmin Gușă, candidat independent la Cotroceni, având susținerea Clubului de gândire Gold - “Vrea ca naționaliștii pro-europeni și pro-NATO, dar care luptă pentru independența României în UE, să ajungă la putere”

19:21

Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

19:09

Biserica din lemn de peste două secole din satul Măcăreuca, din Moldova, se poate prăbuși în orice moment. Inițiativa Mitropoliei Basarabiei de-a o restaura poate fi stopată de Mitropolia Moldovei, posesoarea terenului

18:40

Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

17:55

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS! VIDEO

17:22

CONTROLUL INTERNETULUI. O legislație propusă în SUA ar putea deschide calea către implementarea globală a identificării obligatorii online sub pretextul verificării vârstei

16:37

Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

16:25

Valerian Stan, candidatul PNȚ-MM la Primăria București, despre problemele din Capitală, banii pierduți din PNRR, și averea fabuloasă a doctorului Cîrstoiu

15:17

Suceava ar putea avea un preot ca primar. Cătălin Axinte de la Biserica Sf. Mina va candida din partea AUR

14:46

Se retrage Cătălin Cîrstoiu? Gabriela Firea anunță că situația medicului va fi discutată în weekend

14:37

Fotografia anului 2024: O femeie din Gaza îmbrățișează corpul neînsuflețit al nepoatei sale

13:45

Episcopul înjunghiat la Sydney și-a revenit: ”Îl iert pe atacator. Îl iubesc și mă voi ruga pentru el” - VIDEO

13:13

Eugen Tomac este liderul PMP! Eurodeputatul a câștigat definitiv procesul cu Cristian Diaconescu

12:45

Cursuri de prim ajutor pentru firme, instituții de stat, instituții private și persoane fizice. Dr. Alexandru Radulian: Și copiii pot salva viața cuiva în nevoie!

12:29

Soroca, cetatea construită de Ștefan cel Mare, a fost restaurată - VIDEO