23 septembrie 1386: Înscăunarea lui Mircea cel Bătrân, autorul primului tratat de alianță anti-otomană din istoria Europei de Sud-Est și ctitorul Mănăstirii Cozia, surprins admirabil de Românul Absolut Mihai Eminescu în Scrisoarea a III-a - VIDEO

De Cătălin Vușcan  /  

Foto: lyberti.com

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


„Mare voievod”, însemnând conducătorul militar suprem... „stăpânitor a toată țara Ungro-Vlahiei…spre părțile tătărești și Herțeg al Almașului și Făgărașului și domn al Banatului Severinului și de amândouă părțile peste Podunavia până la Marea cea Mare și singur stăpânitor al cetății Dârstor”. Aceasta a fost titulatura lui Mircea cel Bătrân care, la 23 septembrie 1386 își începea domnia în spiritul luptei pentru consolidarea Țării Muntenești, al predecesorilor săi,  Nicolae Alexandru, Vlaicu Vodă, Radu I și Dan I.

Așadar, în ce stare se afla proaspătul stat întemeiat între Carpați și Dunăre la venirea lui Mircea cel Bătrân pe tron? După 56 de ani de existență, Valahia (denumire dată de istoricii străini) începe să vadă o cale de ieșire după numeroasele confruntări cu bulgarii, ungurii, turcii și tătarii. Această cale nu a fost, inițial, prin arta războiului, ci a diplomației.

23 SEPTEMBRIE 1386 înseamnă începutul unei noi ere de acțiuni diplomatice. În acest sens, amintesc Tratatul de alianță de la Lublin din 1390, încheiat între Wladislav Jagello, regele Poloniei și Mircea cel Bătrân. După 5 ani, calitățile diplomatice ale voievodului vlah se ivesc în relația cu regele ungurilor, Sigismund de Luxemburg, încheind un alt tratat de alianță, primul de acest gen din Europa de Sud-Est. În afară de tratatele și documentele oficiale, de la Mircea cel Bătrân ne rămân numai două scrisori: "scrisoare rezumată de Sigismund, prin care-i cerea ajutor acestuia împotriva Turcilor și scrisoarea de desvinovățire adresată regelui Vladislav (...) în ele vedem un om energic și credincios, cu încredere în fapta lui, cu limbaj cam popular, familiar cu împărații și regii, un om al pământului său”, după cum scrie Petre P. Panaitescu în „Mircea cel Bătrân”. Tot în această direcție, Răzvan Theodorescu amintește că "voievodul se afla în relații statornice sau episodice cu împăratul rege de Sigismund de Luxemburg sau cu contele de Nevers, viitor duce al Burgundiei, iar un boier valah îl însoțea pe marele senior baronul Enguerrand de Coucy" (potrivit Agerpres).

La puțin timp după înscăunare, Mircea cel Bătrân va participa alături de Petru Mușat (1374-1392), domnul Moldovei, de partea genovezilor în războiul contra tătarilor care aveau în stăpânire la momentul respectiv (1386-1387) Tighina, Buceagul, nordul Dobrogei și chiar coloniile genoveze. Scopul domnitorului muntean era de a-și asigura frontiera sud-estică, ceea ce a și reușit prin alipirea nordului Dobrogei și a Buceagului de Muntenia. 

Faimos în cultura românească prin luptele duse împotriva turcilor, Mircea cel Bătrân continuă ”alergarea” înaintașului său, Vlaicu Vodă, începută pe Valea Timocului și la sud de Vidin. Parcă întruchiparea Principelui lui Machiavelli, Mircea cel Bătrân își dezvoltă cele două calități necesare unui principe: frica de Dumnezeu și o reputație curată înaintea scenei europene, dar, totodată, reușește să fie și o vulpe, capabil, la nevoie, să se transforme în leu.
 
Ca ctitor de biserici și mănăstiri, „dragă inimii sale a rămas Mănăstirea Cozia, necropola marelui voievod, care alături de așezământul de la Tismana, ctitoria familiei, a beneficiat de statutul de „samovlastie” (de sine stătătoare). Construită în anii 1387-1391, după modelul bisericilor sârbești de pe Valea Moraviei, pe temeliile uneia mai modeste, care „exista în prima jumătate a secolului al XIV-lea, probabil chiar înainte de întemeierea Țării Românești”, Cozia va ocupa un loc de seamă în preocupările lui Mircea, fiind înzestrată cu venituri, scutiri de dări, sate și moșii, care au făcut din vechea vatră monahală a doua mănăstire din Țara Românească, în ceea ce privește situația materială. Din cele 31 de acte interne păstrate de la domnitor, 11 privesc Cozia – peste o treime –, ceea ce indică importanța atribuită de el acestei lavre călugărești.”, notează Lumina

Veacul al XIV-lea este caracterizat de etape de adânci frământări pentru păstrarea independenței ,în contextul expansiunii otomane, dar adevăratul scop de care era interesat tot continentul, era zădărnicirea islamismului care se răspândea cu pași repezi spre partea centrală a Europei. Rolul Țării Românești a fost acela de barieră, Mircea cel Bătrân fiind, la momentul respectiv (sfârșit de secol XIV) cel mai important rege care a acoperit dezvoltarea statelor din centrul și vestul Europei.

Voievodul român a reușit în octombrie 1394 să nimicească forțele lui Baiazid I la Rovine. Evenimentul istoric a fost surprins admirabil de Românul Absolut Mihai Eminescu în Scrisoarea a III-a. Ieșind victorios, Mircea cel Bătrân pune bazele unui nou concept, pe care îl vedem dezvoltat în veacul al XV-lea, cel de Dar, prin care sultanii se angajau să se abțină de la orice amestec în probleme lor interne, iar Țările Românilor își păstrau independența.

Sfârșitul secolului XIV găsește, datorită vigilenței lui Mircea cel Bătrân, Țara Românească ca stat independent, având următoarele margini teritoriale” imediat sud Cetatea Albă, nord Cahul, nord Tecuci, sud Pasul Oituz, pe crestele Carpaților până la inclusiv Cetatea Bran, de unde se îndrepta spre nord, exclusiv Brașov, traversa Oltul pe la Rupea, apoi către nord-vest , incluzând dealurile de la nord de Făgăraș până la Arpaș, continua pe Olt până la Turnu Roșu, cote către vest pe crestele Carpaților, până la izvoarele Cernei, includea Banatul de Severin pe la Poarta de Fier a Transilvaniei, Caransebeș, apoi către sud vest, până la Cazane, de unde urma cursul Dunării, în aval, până la confluența cu râul Lom. Din acest punct, se îndrepta către sud-est,lăsând în stânga localitatea și mănăstirea Basarabovo, continua pe aceeași direcție până la sud de Varna de unde se orienta către nord-est paralel cu litoralul până la sud de Cetatea Albă”.

După moartea sa (31 ianuarie 1418), atât Banatul de Severin, Țara Almașului și a Oltului, cât și întreaga frontieră cu Transilvania, de la Bran, către vest, până la Orșova vor trece în posesia ungurilor, iar Imperiul Otoman își va extinde dominația în Dobrogea.

Pe lângă cei 30 de ani de lupte pentru creștinătate ai domnitorului, cea mai de preț mărturie care ne-a rămas  este politica sa de echilibru.
"Era singura politică pe care o puteau face în mod rațional, suveranii unui stat mic, în grija de a-și păstra hotarele și o relativă independență,printre rivalitățile unor puteri atât de temute” (Gheorghe I. Brătianu - „O enigmă și un miracol istoric: poporul român”). Întemeietorul armatei românești, după cum îl numește Nicolae Bălcescu, încadrează în politica sa de echilibru  prima armată permanentă,a cărei soldați primeau zilnic câte doi bani roșii (13 parale).

Așadar, 23 septembrie 1386 marchează calea spre împlinirea celui mai rațional și echilibrat deziderat în istoria Țării Românești, care a servit drept model voievozilor români din celelalte Vlahii (Moldova și Transilvania), evitarea transformării țărilor române în pașalâcuri, ca în final românii să se alinieze după cuvintele umanistului italian Filipopo Buonaccorsi-Calimacus "românii, după ce au respins armele și încercările ei (ale Porții Otomane), s-au învoit prin tratate nu ca învinși, ci ca învingători ".
 
În 31 ianuarie 1418, după istovitoarele lupte cu turcii și nedreptățile suferite, aflat la bătrânețele sale, Mircea se stinge la Argeș. Cronica lui Axinte Uricarul amintește astfel "Murit-au Mircea vodă în domnie și l-au îngropat în mănăstirea sa la Cozia”. Pentru noi, mănăstirea Cozia înseamnă mai mult decât locul de veci al marelui Mircea, ea reprezintă "mărturia unei 'latinități estetice medievale” (Răzvan Theodorescu, lbidem).

Bibliografie:

1) „ISTORIA GRĂNICERILOR ȘI A ÎNCEPUTULUI POLIȚIEI DE FRONTIERĂ”, Editura SCAIUL, București, 2004. Autori: Sever Neagoe, Ilie Tender, Gheorghe Văduva.
 
2) https://www.agerpres.ro/cultura-media/2018/01/31/theodorescu-la-600-de-ani-de-la-moartea-lui-mircea-cel-batran-epoca-sa-una-a-realismului-si-a-tolerantei--46908
 
3) https://istoriemirceacelbatran.wordpress.com/

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

MOARTE SUBITĂ - FILMUL DOCUMENTAR, TRADUS ÎN ROMÂNĂ

MOARTE SUBITĂ ȘI ÎN ROMÂNIA:

REMEMBER PLANDEMIA: „COLEGII” DE LA REALITATEA PLUS AU CERUT ARESTAREA ȘI ELIMINAREA NOASTRĂ. ALEXANDRA PĂCURARU FEAT VASILE BĂNESCU:

Ion Cristoiu: TOPUL CIOCLILOR APOCALIPTICI și Învingatorii lor între care și ActiveNews

O ALTĂ OPINIE: E timpul să-i băgăm pe toți acești nenorociți la închisoare. Nu iertăm nimic! Au omorât oameni!

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
 • Tic 23.09.2022 22:33
  Vizitând mănăstirea Cozia, am văzut un act semnat de măria -sa Mircea Vodă!
  Nu va pot spune ce am simțit! Și acum ma trec fiori!
  Dumnezeu să-l aibă la dreapta Sa dimpreună cu doamna sa Mara!
 • marius hategan 24.09.2022 09:55
  Valahia apare pe toate hartile vremii,chiar si pe aceea a stolnicului Cantacuzino....

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


 1. LISTA TUTUROR VACCINIȘTILOR DIN ROMÂNIA. O inițiativă a cititorilor ActiveNews

 2. AU CERUT ARESTAREA ȘI ELIMINAREA NOASTRĂ pentru că devoalam Minciuna Covid. Acum vor amnistie și ne dau lecții de antivaccinism. Să nu uităm să iubim Cioclii Plandemiei: Alexandra Păcuraru și Vasile Bănescu la REALITATEA PLUS. VIDEO

 3. Dacă doriți să revedeți: Propagandă vaccinistă cu vedete, acum ascunsă de Ministerul Sănătății. Joacă: Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Medeea Marinescu, Andreea Căpâlnă Moldovan, Pr. Francisc Doboș, Adi Despot și Irina Nistor. Bonus: Anca Alexandrescu

 4. Studiu halucinant: Nevaccinații sunt scoși vinovați de Sindromul Morții Subite

 5. MIRAREA CIOCLILOR APOCALIPTICI. Cititorii ActiveNews despre LISTA VACCINIȘTILOR: Probabil așa se mirau și naziștii când a fost deschis procesul de la Nuremberg. Tic-Tac...

 6. Până la urmă a murit: India s-a rugat în van pentru actrița Aindrila Sharma, de 24 de ani, cu cheaguri de sânge în creier. Zbor întrerupt: un pilot a decedat. Rapper mort în somn. Italiancă căzută la pământ, polițist american și un activist, morți subit

 7. A VENIT BOMBA: Documente oficiale demonstrează că Anthony Fauci și Bill Gates sunt responsabili pentru dezvoltarea virusului COVID-19 într-un biolaborator. CRONOLOGIA FAPTELOR

 8. Nemaivăzut! În China se scandează pe străzi: Jos Xi Jinping! Jos Partidul Comunist! (VIDEO)

 9. VIDEO: DIN CE ÎN CE MAI MULȚI ROMÂNI MOR SUBIT. AUTORITĂȚILE TAC. Christa Todea Gross: NU Există Sindromul Morții Subite!

 10. Marius Mioc: O persoană inteligentă (medic de meserie) care a dat ortul popii recent. Minim 3 doze, deci va ajunge în rai

Ultima oră

20:55

Două cutremure slabe azi în România dar unul mai neobișnuit, în zona lacului Amara, la o adâncime de doar 8 km

20:03

Semne de Pace? - Biden este gata să discute cu Putin despre Sfârșitul Războiului – Build Back Better în Poligonul de Încercare Ucraina

20:00

Tânărul medic stomatolog Iulian Juncanaru a murit subit în urma unui infarct

19:25

CDC și CNCAV au mințit cu privire la faptul că miocardita provocată de vaccinuri este o problemă minoră: Un studiu german dovedește că 20% din morțile subite sunt cauzate de miocardită

19:05

După ce Zelenski a interzis Biserica Ortodoxă Rusă și SBU a percheziționat biserici și mănăstiri din Regiunea Transcarpatia, Biserica Ortodoxă Română este întrebată de CASD cum ajută credincioșii români din zonă

18:50

Părintele Benedict Cuciureanu a murit subit la numai 56 de ani. Cel mai probabil a decedat în urma unui infarct

17:40

Gafă sinistră: Ciucă l-a botezat pe părintele Cleopa - Cleopatra. Tăpălingeclanțele de la G4Media au schimbat repede Cleopatra cu Cleopa

17:30

Câteva ambasade ucrainene din Europa susțin că au primit pachete care conțin ochi de animal

17:14

Senatorul Rand Paul: Fauci are mâinile pline de sânge... A provocat moartea a 7 milioane de oameni... Nu va scăpa! (VIDEO)

16:50

Brad William Henke, actorul din serialul Orange is the New Black a murit în somn la vârsta de 56 de ani

16:30

Cum se mai promovează vaccinul anticovid la Viena. Primăria postează videoclipuri cu o persoană în costum de vaccin care îi atacă pe cei nevaccinați. VIDEO

16:10

NUMĂRUL DECESELOR CREȘTE: 93 de medici canadieni COMPLET VACCINAȚI au MURIT SUBIT - În acest moment, este o mușamalizare. Și este o neglijență criminală. FOTO/ VIDEO

15:51

Șeful diplomației spaniole, vaccinat regulamentar, a fost testat pozitiv la Covid-19, după ce a dat mâna cu toți oficialii europeni la întrunirea NATO de la București. Sorin Roșca Stănescu: Sunt foarte curios ce reprezentanți au contractat boala

15:30

Nu ne vrea in Schengen, dar ne vrea copiii homosexuali. Propagandă homosexuală pentru copii, în Republica Moldova, sponsorizată de Olanda

15:01

Ipocrizia Germaniei între LGBT, Fotbal și Gazele din Qatar