2 decembrie 1935: S-a născut Nicolae Labiș, poetul lovit de pasărea cu clonț de rubin

De Cătălin Vușcan  /  

Captură foto: Youtube/ Romania Regional

Captură foto: Youtube/ Romania Regional

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


2 decembrie 1935: Se naște la Poiana Mărului, comuna Mălini, județul Suceava - (regiunea Baia, la vremea respectivă) pe atunci, Nicolae Labiș, fiul Anei-Profira Labiș (n. Luca- Aasandrei) și al lui Eugen Labiș, învățători. începe școala primară în satul natal, având-o învățătoare pe mama sa. Trăiește experiența unei vieți lipsite de griji, într-o familie iubitoare și în mijlocul „veșnic încântătoare”.
 
1940:  La vârsta de cinci ani învață să citească singur, ajutat de elevii mamei sale. Până la vârsta școlară citește mai multe cărți de povești și desenează cu ovație după diferite ilustrații. Primele versuri le-a scris la finalul clasei I. Copiăria lui Labiș a fost marcată de două experiențe, una fericită și alta tragică. Peisajul miraculos al pădurilor din zonele premontane, pe care copilul le colindă împreună cu tatăl său, întâlnind sălbăticiuni, ciobani cu turme de oi, rapsozi populari, își lasă amprenta asupra acestuia.
 
1940-1945: Experiențele războiului, cu o realitate brutală, zdruncină liniștea familiei, tatăl fiind mobilizat pe frontul de răsărit, iar mama și cei doi copii obligați să se refugieze lângă Câmpulung Musce, satul Vacarea, unde urmează clasa a III-a. Aici, cu prilejul unei serbări școlare, se afirmă surprinzător cu primele versuri satirice Telegrame (poezie de subsemnatul).
 
1945: Revine la Poiana Mărului, comuna Mălini. Întors din refugiu, găsește în satul natal urmele nefaste ale frontului: gospodării părăsite, femei văduve, copii orfani, proiectile neexplodate și, mai ales, casa goală și devastată. În clasa a IV-a era un pasionat cititor de povești, povestiri și poezii specifice vârstei.
 
1946- 1951: Face studiile liceale la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni, clasele I-IV, respectiv ciclul gimnazial. Continuă îndrumat de profesorul de limba română, Vasile Popa, să compună, adunând poezii într-un caiet, sub titlul Caietul unui adolescent. Adună folclor, culege din zona natală poezii populare care vor fi publicate postum. Însemnări de lectură, rezumate și câteva versuri se regăsesc într-un jurnal, sub genericul Antologie și informații literare. Se face cunoscut în mediile  școlare ca autor de versuri. La 13 ani conduce cenaclul literar.
 
1950: Participă la Consfătuirea Tinerilor Scriitori din Moldova, fiind cel mai tânăr dintre participanți. Uimește prin cultura vastă și se impune „ca o minune locală”. În decembrie 1950 i se publică în revista Iașul nou poezia Fii dârz și luptă, Nicolae!, considerată debut. Îi apar în același periodic și alte versuri, unele semnalate cu pseudonimul N. Mălin.
 
1951: Se transferă la Școala Medie nr.1( azi Liceul Național din Iași), unde va absolvi clasa a X-a. Este distins cu premiul I la Concursul Național de Limba și Literatura Română. Apare poezia Gazeta de stradă, considerată debut bucureștean, în Viața românească, numărul 6.
 
1952: Selectat prin concurs este înmatriculat la Școala de literatură „Mihai Eminescu” din București, unde audiază cursuri ținute de Camil Petrescu, Tudor Vianu, Mihail Sadoveanu. Urmează la fără frecvență clasa a XI-a la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni, și tot aici susține examenul de absolvire . Face parte din echipa redacțională a revistei Ani de ucenicie, scoasă de elevii Școlii de literatură „ Mihail Eminescu”. După absolvire se înscrie la Facultatea de Filologie a Universității din București, pe care o abandonează încă din primul an. Este redactor la Contemporanul și Gazeta literară.
 
1954: Publică în Viața românească - numărul din octombrie - Moartea căprioarei, care îi face cunoscut talentul și sensibilitatea poetică. Este pus în discuția organizației Uniunii Tineretului Muncitor (U.T.M), dat afară din motive bizare, printre acelea că citea literatură decadentă (Eminescu, Blaga, Barbu, Bacovia, Villon, Baudelaire și alți mari poeți simboliști francezi).
 
1955- 1956: Ani productivi de creație literară. Publică majoritatea revistelor literare ale timpului și colaborează intens la revistele pentru copii. Îi sunt editate două cărți de versuri - Primele iubiri - debut editorial și Puiul de cerb - placheta pentru copii, singurele antume.
 
1956: Predă la tipar Lupta cu inerția, care va apărea, cenzurată, după moartea lui.
 
1956: În noaptea de 9 spre 10 decembrie, suferă un accident ciudat de tramvai și se stinge după aproape două săptămâni de agonie. Pe patul de spital a dictat poezia Pasărea cu clonț de rubin (mai jos - interpretată și ca o posibilă referire la regimul bolșevic - n.n.).
 
Sursa: Nicolae Labiș, Moartea căprioarei, pref: Răzvan Voncu; cronologie: Margareta Labiș; repere critice: Ana Munteanu; Editura Jurnalul Național, București, 2009.
 
Pasărea cu clonț de rubin
S-a răzbunat, iat-o, s-a răzbunat.
Nu mai pot s-o mângâi.

M-a strivit,
Pasărea cu clonț de rubin,
Iar mâine
Puii păsării cu clonț de rubin,
Ciugulind prin țărână,
Vor găsi poate
Urmele poetului Nicolae Labiș
Care va rămâne o amintire frumoasă...


Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Părintele Arsenie Papacioc alături de IPS Teodosie, în 2004: Eu am militat pentru Mitropolia Tomisului!

Cine plătește pentru milioanele de decese provocate de vaccinurile Covid?

Prof. Constantin Barbu la ActiveNews și Starea de Libertate: Mitropolia Tomisului - Războiul și pacea documentelor

VIDEO: Marea Resetare contra BOR. Cum lovește România, Ortodoxia și păstorii ei, cu Ținta Teodosie. Emisiunea ActiveNews - Starea de Libertate cu Adrian Pătrușcă, Victor Roncea și Pompiliu Diplan:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. ”Noaptea, ca hoții!” Primăria Municipiului Iași a instalat o ”Hidră” jignitoare în fața Grupului Statuar al Voievozilor. ACTUALIZARE: Curatoare ”operei” este Ioana Ciocan, cea cu blasfemia de la ART SAFARI - FOTO/VIDEO

  2. Scrisoarea lui Dan Puric către conducătorii României de azi

  3. Șoc și groază pe culoarele puterii globaliste: Dan Puric președinte!

  4. Pericolul Iohannis: Tornada Ucraineană amenință să înghită România

  5. Omenirea a fost deja infectată cu nanotehnologie de supraveghere de ultimă oră? Dr. Ana-Maria Mihalcea: Vaccinații Covid emit o strălucire fluorescentă, vizibilă sub o lumină UV - Luciferaza și fenomenul Ochiul lui Horus - VIDEO

  6. Breaking News: CANDIDEAZĂ LA PREȘEDINȚIA ROMÂNIEI! Dan Puric - Gladiatorul Președinte - ridică mănușa și intră în cușca cu lei de la Antena 3, azi, la orele 21.45. Va candida sau nu va candida? - aceasta este marea întrebare. VIDEO ÎN DIRECT

  7. Franța: Opoziția față de “vaccinurile” ARNm, infracțiune care ar putea fi pedepsită cu până la 3 ani închisoare și 45.000 de euro amendă - Fascism medical în ascensiune

  8. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a murit la doar 46 de ani. "Vaccinarea reprezintă încă un pas spre revenirea la normalitate"

  9. Jacob Rothschild, descendent al familiei de bancheri Rothschild, a murit la vârsta de 87 de ani – asocierea acestuia cu sataniști? - FOTO

  10. Instanța și ActiveNews spulberă MAE în scandalul Canalului Bâstroe declanșat exact acum un an. Tribunalul București obligă Ministerul Afacerilor Externe să ne spună cine a semnat pentru Afacerea Bâstroe. Adică CINE A TRĂDAT - DOCUMENT

Ultima oră

10:27

Doliu în lumea televiziunii! A murit cunoscutul jurnalist Horia Enesel

09:58

Un fotbalist din Sibiu a murit la doar 40 de ani, după un cancer diagnosticat vara trecută

09:03

Fermierii din UE, front comun împotriva Ucrainei

08:45

Macron nu exclude trimiterea de trupe NATO în Ucraina: ”Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga”

07:00

Marele Duhovnic al Ortodoxiei de la Marea Neagră, categoric pentru Mitropolia Tomisului. Părintele Arsenie Papacioc alături de IPS Teodosie: Eu am militat pentru Mitropolie! Înaltpreasfințite, Dobrogea și Sf. Andrei vă așteaptă de 2000 de ani! VIDEO 2004

06:30

27 februarie: Sfinții Cuvioși Mărturisitori Procopie și Talaleu

23:10

Părintele Ioan Istrati: Cum se naște un izvor

22:21

Morți subite în ultimele zile în rândul unor persoane tinere din România – tănăr de 25 de ani, sănătos - infarct miocardic; decese cauzate de cancer: pancreas diagnosticat înaintea Crăciunului; cancer mamar diagnosticat în vara 2022; și alte cazuri

22:00

Monahul Filotheu, mărturie despre Părintele Marcu Dumitru de la Sihăstria – Mărturisitorul lui Hristos (+26 Februarie 1999). Declarație în fața Securității, la Aiud: ”Adevărata libertate ne-o dă Dumnezeu, adică eliberarea din păcat”

21:33

Prof. Constantin Barbu: Erudiții Patriarhiei plagiază și falsifică Istoria Ortodoxiei doar pentru a contesta reactivarea Mitropoliei Tomisului. Patriarhul știe? Mitropolitul Marcus al Tomisului a participat la primul Sinod de la Niceea din anul 325 (III)

20:59

Chatbotul Google Gemini AI, întrebat de un utilizator, a dat răspunsuri halucinante: “comunismul nu trebuie judecat printr-o lentilă negativă”, “a spune că toți pedofilii sunt răi este greșit” - VIDEO

20:30

26 februarie 1950: Prima victimă a Experimentului Pitești. In Memoriam Academician Radu Ciuceanu: Cum a fost asasinat bestial studentul ”cu față de copil”, Corneliu Niță

20:00

ADEVĂRATA BIOGRAFIE A AGENTULUI BOLȘEVIC MIHAI ȘORA: Documente CC al PCR, CNSAS, DSS, CIE, DIE, SIE, MAE, MEN

19:50

Jacob Rothschild, descendent al familiei de bancheri Rothschild, a murit la vârsta de 87 de ani – asocierea acestuia cu sataniști? - FOTO

19:00

Pr. Petru Marcel Suciu despre Vasile Bănescu pe marginea unei facturi E.ON: ”Sensurile unor Hotărâri ale Sfântului Sinod sunt denaturate de purtătorul de vorbe patriarhal care încearcă să le alinieze unui curent corect politic” - FOTO