15 mai: 187 de ani de la nașterea lui Nicolae Grigorescu, pictorul național al României și al icoanelor de la mănăstirea Agapia. Eroismul și FRUMUSEȚEA ROMÂNIEI din picturile sale

De Ștefania Brândușă  /  

Atacul de la Smârdan - Nicolae Grigorescu, pictor de război

Atacul de la Smârdan - Nicolae Grigorescu, pictor de război

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 15 mai se împlinesc 187 de ani de la nașterea pictorului Nicolae Grigorescu, considerat fondatorul picturii române moderne și un simbol național pentru modul în care a adus în prim-plan valori ale spiritualității românești. - Mai sus, un portret de artistul George-Sorin Nicolae (detaliu, mai jos), pentru ActiveNews.
 


Nicolae Grigorescu s-a născut în ziua de 15 mai 1838 în satul Pitaru din Județul Dâmbovița, în familia lui Ion și al Ruxandrei Grigorescu. El al fost cel de al șaselea copil din cei șapte pe care familia s-a străduit cu greu să-i întrețină.
 
Dintre cei șapte copii ai lui Ion Grigorescu există date documentare doar pentru patru: Nicolae pictorul, Gheorghe zugravul de biserici, Elena croitoreasă și Maria cea mai vârstnică dintre ei. Sora pictorului Maria Ghigorț s-a măritat în anul 1844 la doar 13 ani și a murit destul de tânără. Ea apare într-o fotografie (W.W. Ollenteit, București) din jurul anului 1860 alături de soțul ei. Nicolae Grigorescu a realizat un portret al acesteia care o înfățișează cosând, așezată pe o sofa. Tabloul se află astăzi la Biblioteca Academiei Române, Direcția de stampe, scrie ziarpiatraneamt.ro.
 

La vârsta de doar zece ani, Nicolae Grigorescu a intrat ca ucenic de iconar în atelierul lui Anton Chladek pentru o perioadă de doi ani. Nicolae s-a inspirat din miniaturile executate de către maestrul său și a păstrat maniera plină de farmec, ușoară și delicată, cu acel colorit proaspăt și suav care poate fi regăsită în icoanele sale din primii ani ca și în cele realizate imediat după terminarea uceniciei de atelier.

Realizările din domeniul picturii religioase sunt: icoanele și prăznicarele de la biserica din Băicoi, icoanele de la Mănăstirea Căldărușani, icoana Sfântului Spiridon de la biserica Alexa din București, picturile murale de la Mănăstirea Zamfira, picturile de la Mănăstirea Agapia și de la biserica din Puchenii Mari. Grigorescu a căutat să găsească o formulă adecvată de aplicare a clasicismului în iconografia tradițională, urmând drumul înaintașilor săi în această direcție. Practic, până la vârsta de douăzeci de ani, el l-a depășit pe Anton Chladek, Gheorghe Tattarescu sau Constantin Lecca, cei care au fost promotorii înnoirii clasiciste din primele decenii ale secolului al XIX-lea în România.
 

Cele mai reprezentative lucrări care au rămas din prima perioadă de creație a artistului sunt icoana de la biserica Alexa, icoana realizată pentru catapeteasma de la Căldărușani intitulată Iisus și femeia Samarineană, cele opt icoane împărătești de la Zamfira, Epitaful și praporul de la Zamfira și picturile murale de la Agapia.
 

Ca urmare a activității sale de la Agapia, Nicolae Grigorescu a fost remarcat de către politicianul Mihail Kogălniceanu. Astfel, a beneficiat de o bursă de studii pentru cinci ani de zile la Paris începând din toamna anului 1861. După analizele controversate ale biografilor săi, s-a înscris la École nationale supérieure des beaux-arts. Într-o epocă de plină efervenscență în căutarea unor noi căi de primenire a expresiei, artistul s-a alăturat pictorilor de la Barbizon și a urmat calea realismului și mai apoi a impresionismului. Urmându-și vocația de peisagist, el a fost mai atras decât de orice altceva, de Barbizon, satul care era în acele timpuri celebru prin arta înnoitoare a lui Jean-François Millet, Gustave Courbet și a lui Théodore Rousseau, promotori ai realismului care s-au stabilit chiar aici. Emblematici pentru această perioadă efervescentă a Barbizonului au mai fost și pictorii precursori ai impresionismului Jean-Baptiste Camille Corot și Charles-François Daubigny ca și mulți alții care au făcut celebră Școala de la Barbizon.

M. Kogălniceanu spunea: „Tablourile de la Agapia formează pentru Moldova  o adevarata galerie de pictura, care va atrage intotdeauna admiratia romanilor si stima strainului cunoscator”.
 
Referindu-se la momentul sfințirii și la valoarea picturii de la Agapia, Alexandru Vlahuță nota: „După trei ani, Agapia în sărbătoare își sfințea podoaba de care cu drept cuvânt se putea mândri. Din câte biserici avem în țară nici una nu închide o așa de aleasă comoară artistică, atâta bogăție de viață cerească, exprimată așa de frumos, așa de curat și cu atâta putere… Parcă nu mai este de mână omenească ! Așa se minunau maicile clătinând din cap. Acolo rămâne un muzeu și o școală de pictură bisericească.”

A participat la Războiul de Independență (1877-1878) împreună cu Sava Henția, Carol Popp de Szathmári și G.D. Mirea. A însoțit armata română în calitate de „pictor de front”, realizând la fața locului în luptele de la Grivița și Rahova desene și schițe, care au stat la baza unor mari compoziții.
 
În anul 1899 devine membru de onoare al Academiei Române.

La 21 iulie 1907, Nicolae Grigorescu trece la cele veșnice, la locuința sa de la Câmpina, lăsând, neterminată, pe șevalet, lucrarea „Întoarcerea de la bâlci”.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • INJECTIA FINALA 16.05.2024 05:31
    Veșnica lui pomenire!
  • Mielu' 16.05.2025 01:27
    O reconstituire animata a chipului artistului cu ajutorul IA --

    https://youtube.com/shorts/-56F-E-ilPk?si=3AeQ4hGydfZlhObm

    Fie binecuvantat in veci!
  • Mielu' 16.05.2025 01:31
    https://youtube.com/shorts/obG0Yb2reIM?si=GNB7Bken3acNPuNf
Ultima oră

20:45

O întrebare pe adresa lui Vexler: "Dacă te sună Netanyahu și îți spune că este urgent și vital pentru securitatea națională a Israelului să apari în direct la televiziune și să îi faci o felație unui măgar, ai face acest lucru pentru Israel?"

20:30

Liderul suprem al Iranului îl ridiculizează pe Trump și îi întoarce amenințările. Teheranul anunță o surpriză epocală pentru această seară

19:25

Nu-mi place ca un străin să vină să-mi spună cine sunt dușmanii mei și pe cine să urăsc! ASTA ESTE ORWELL! Poporul iranian nu este dușmanul meu! Tucker Carlson magistral împreună cu Steve Bannon despre Războiul declanșat de Israel contra Iranului

18:35

Adrian Onciu: În spatele scenei conflictului din Orientul Mijlociu

17:45

19 iunie: Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului. Sfântul Cuvios Paisie cel Mare din Egipt

16:40

18 iunie: Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul; Sfântul Cuvios Erasm

15:46

Se prăbușește Proiectul Trump?

14:15

SRS: Guvernul de azi se oficializează mâine

13:37

Lucian Ciuchiță: Visul dinaintea Focului

13:28

Dan Tomozei: Despre pătimirile românilor, pe când, vânduților? Demența aprobată de Parlament, odată cu votarea legii inițiate de Vexler este inimaginabilă într-o țară normală

13:13

Două ucrainence cu o sticlă de vin goală la ora 9 dimineața vor să plece în Ucraina în vacanță și n-au bani. Cora Muntean: Alo, guvernul, domnu Nicușor, ce facem, ne batem joc?

12:43

Nici n-a trecut bine o lună, iar Nicușor Dan și-a încălcat prima mare promisiune: România merge la Bruxelles cu propunerea de majorare a TVA de la 19% la 21%

12:36

Luminița Arhire: RĂUL CEL MAI MUC-CEL-MIC

12:26

Av. Adrian Toni Neacșu: Nicușor Dan și-a început mandatul încălcând legea și spiritul Constituției. Unde este Declarația de Avere? AEP i-a amendat și pe Nicușor Dan și pe Călin Georgescu fără să ne spună de ce

12:05

Luis Bratu, în stradă împotriva Legii Vexler: ”Vor să ne transforme în animale tăcute, dresate să aplaude minciuna” - VIDEO LIVE