
Imagini din timpul evenimentelor care au avut loc în zilele de 13-15 iunie 1990 în București.
Se împlinesc 29 de ani de la tragicele evenimente din iunie 1990, iar adevărații vinovați nu au dat încă socoteală în fața justiției pentru faptele lor.
Din imaginile aflate în arhiva TVR se observă cum civilii aflați în clădirea televiziunii române erau bătuți crunt de către cei care ar fi trebuit să-i protejeze, Armată și Poliție. Aceștia sunt acuzați fără probe, sunt bătuți și lipsiți de apărare.
Pe străzile din București minerii împărțeau dreptatea cu bastoane, tărnacoape și lanțuri de fier, țintele principale fiind studenții și intelectualii.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Principalul vinovat , Iliescu, e inca liber.
Securistii ce au ordonat armatei sa-i bata pe protestatari sunt ceilalti vinovati.
Comandantii din armata sunt pe locul 3 al vinei.
Si toti acestia sunt liberi si n-au fost condamnati nici macar moral!
Pe locul 4 e prostimea din minerit, masa de manevra a lui Iliescu.
Economic si-au luat-o in anii care au urmat si si-au meritat-o!
Nici acestia nu au fost condamnati decat simbolic!
Cel ce l-a scuipat pe Basescu infunda puscaria!
Cei adusi de Iliescu sa bage in spital sute de oameni cu bata au fost si vor fi liberi cu felicitari!
In primul rand ca Mineriada a avut loc ca urmare a Golaniadei. Minerii au ajuns abia pe 14 (intampinati cu bucurie de bucuresteni). Pe 13 toata ziua au fost Golanii.
In al doilea rand, secventele alea s-au intamplat pe 14 dimineata, pe la ora 3. Golanii atacasera TVR incepand cu ora 23 noaptea, pe 13. Sparsesera geamurile, aruncasera cu sticle incendiare, etc. Abia dupa sosirea parasutistilor, pe 14 dimineata, pe la 2-3, s-a oprit asediul. Aia din video sunt cei care asediasera TVR.
Ori spuneti adevarul, ori...
4 iunie marcheaza 30 de ani de la incidentul din Piata Tian An Men. Partidul Comunist Chinez si guvernul R.P. China au stabilit care a fost caracterul acestui incident. Si societatea chineza a facut o sinteza exhaustiva asupra incidentului. Musamalizarea incidentului a avut drept scop sa ajute tara sa lase fantomele trecutului in urma, sa evite disputele si sa ajute intregul popor chinez sa priveasca spre viitor.
Consideram o asemenea practica un semn al succesului, desi unele persoane au criticat aceasta practica din perspectiva guvernantei asupra informatiei. Cum China a avut de suferit doar o singura data, incidentul nu a devenit un cosmar de lunga durata. Nici aniversarea incidentului nu a devenit vreodata ochiul unui uragan, a devenit mai degraba un eveniment istoric care se pierde treptat in negura timpurilor, decat o incurcatura istorica.
Controlul incidentului de catre guvernul chinez a reprezentat un moment decisiv, marcand diferenta dintre China si fostele tari socialiste din Europa de Est, inclusiv Uniunea Sovietica si Yugoslavia. Dupa acest incident China a devenit cu succes a doua cea mai mare economie a lumii, cu imbunatatiri rapide a nivelului de trai al intregii populatii. Politica evitarii dezbaterilor contradictorii a servit la facilitarea decolarii economice a tarii.
In mod evident, in ziua de azi, in China nu mai exista conditiile propice pentru repetarea dezordinilor de acum 30 de ani. Societatea chineza, inclusiv elita sa intelectuala, sunt astazi mult mai mature decat au fost acum 30 de ani. In China reforma a fost pusa in aplicare inaintea celor din Uniunea Sovietica si tarile Europei de Est. China era total ne-experimentata, cu un cerc intelelectual animat din plin de idealism. Societatea chineza de astazi a vazut suficiente tragedii politice care au avut loc in fosta Uniune Sovietica, Yugoslavia si multe tari arabe.
Pentru ca am devenit maturi din punct de vedere politic, astazi intelegem semnificatia dezvoltarii continue a tarii prin intermediul evolutiei, in loc de revolutie. Suntem deasemenea constienti de dificultatile si complexitatile care exista la nivel practic.
Reprezentand vaccinarea societatii chineze, incidentul din Piata Tian An Men va creste mult in viitor imunitatea Chinei la orice tip de anarhie politica majora.....................................................................
Editorial din Global Times