10 februarie: 78 de ani de la semnarea la Paris a Tratatului de Pace cu România, la finele celui de-Al Doilea Război Mondial

De Cronicar  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 10 februarie se împlinesc 78 de ani de la semnarea Tratatului de Pace cu România (Paris, 10 februarie 1947), la finele celui de-Al Doilea Război Mondial. Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe au explicat, pe scurt, însemnătatea acestui eveniment istoric: 
   
„Tratatul de Pace cu România, semnat la 10 februarie 1947, la Paris, a încheiat oficial capitolul participării țării noastre la cel de-Al Doilea Război Mondial, și s-a impus în memoria colectivă prin deznodământul său ambivalent, pentru că, deși a restabilit frontiera vestică a României, a consacrat și raptul teritorial al Uniunii Sovietice din 26-28 iunie 1940.

În plus, semnarea documentului a avut loc pe parcursul accelerării procesului de acaparare totală a puterii de către Partidul Comunist Român, în urma căruia România și-a pierdut suveranitatea națională, devenind progresiv un simplu satelit al Uniunii Sovietice, proces încheiat prin abdicarea forțată a Regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947.  

În general, activitatea diplomației române pentru pregătirea păcii este expediată în câteva rânduri, menționându-se că delegația României a formulat un set de obiecții, care însă nu au fost admise, în mare majoritate, o atenție mai mare fiind acordată activității grupului de politicieni și diplomați aflați în exil sau presupusului comportament inadecvat al unor membri comuniști ai delegației oficiale.

Merită menționat că pregătirea pentru viitoarea conferință de pace a început din anul 1940, când România nici nu intrase în războiul mondial, un rol important în luarea acestei decizii avându-l marele diplomat român Vespasian V. Pella, de la a cărui naștere s-au împlinit 125 de ani.

Vespasian V. Pella a fost printre inițiatorii "Comisiei de studii asupra problemei viitoare a păcii” în cadrul Ministerului Regal al Afacerilor Străine al României. Într-o expunere făcută în fața acestei comisii, Vespasian V. Pella atrăgea atenția că în ministerele de externe ale principalelor puteri combatante au fost constituite comisii care să studieze problema organizării viitoare a păcii, încă din ianuarie 1940.

În viziunea sa, extinderea războiului în spațiul Europei de Sud-Est era inevitabilă și ”oricare ar fi soarta și durata războiului”, România ”va avea cu siguranță de înfruntat o ofensivă din cele mai puternice la viitoarea Conferință de pace”. Enumerând instituțiile de cercetare științifică angrenate de statele beligerante în pregătirea păcii, pentru documentarea acestor Comisii, sublinia necesitatea sprijinirii instituțiilor academice românești de nivel pentru a dezvolta relațiile existent și a stabili noi contacte pentru a face cunoscute argumentele românești în străinătate. 

”Este mult mai ușor să înrâurim orientarea lucrărilor sau, cel puțin, să atenuăm efectele unor doctrine periculoase, chiar în laboratoarele unde se prepară viitoarele planuri de pace, decât să determinăm o schimbare a unor asemenea planuri, când ele au fost deja elaborate în mod definitiv de către Comisiile oficiale de studii și când au fost apoi însușite de către guvernele respective”.

Activitatea premergătoare și din timpul lucrărilor Conferinței de Pace de la Paris a presupus mobilizarea unor echipe complexe de diplomați, juriști, militari, economiști, istorici, sociologi, lingviști sau cartografi, documentele rezultate din acest efort colectiv rămas în parte anonim fiind păstrate și astăzi în fondul omonim din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, ce totalizează 150 de volume de documente și hărți, având în medie 500 de file fiecare.       

Interesele României, mai ales în problema frontierelor, inclusiv cea româno-sovietică, au fost prezentate și apărate la lucrările conferinței de membrii delegației tehnice conduse de experimentatul diplomat Eugen Filotti, alături de alți diplomați precum Richard Franassovici, Theodor Solacolu sau specialiști ca sociologul Anton Golopenția, în paralel cu intervențiile publice ale grupului de diplomați aflați în exil, precum Grigore Gafencu, Alexandru Cretzianu, Constantin Vișoianu, Grigore Niculescu-Buzești, Viorel Virgil Tilea și alții. 

Memoriul "România în fața Conferinței de Pace”, înaintat Conferinței de Grigore Gafencu, la 9 august 1946, reprezintă o sinteză a problemelor României, de care Conferința trebuia să ia cunoștință și să le asigure soluționarea echitabilă: asigurarea independenței, restabilirea legăturilor economice cu Occidentul, evaluarea corectă a despăgubirilor de război și stoparea subjugării economice a țării de către sovietici.

Ministrul de externe Gheorghe Tătărescu, șeful delegației oficiale, a fost îndemnat să nu semneze tratatul și să rămână în exil, însă acesta a înțeles că soarta țării sale nu mai putea fi schimbată, dar avea datoria să apere pe cât mai putea interesele României: „Gestul refuzului de a semna mi-ar folosi mie, nu țării, deoarece nu ar schimba nimic. Rușii vor continua să rămână. Eu nu cred într-un război între Occident și comunism. Datoria mea este să semnez Tratatul de Pace ca să salvez ce mai rămâne din România… Conștiința mea de român îmi poruncește să mă întorc în țară și să sufăr cu compatrioții mei… Eu aleg, conștient de toate riscurile, lupta pentru români, pentru libertatea lor”.”, au transmis Arhivele Diplomatice ale MAE pe Facebook.
 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Mărturia unei tinere mame din România care se luptă cu efectele grave ale vaccinării HPV

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • adria 10.02.2024 21:42
    Mulțumesc, ActiveNews !
    Să fie o simplă coincidență că tot azi și-a anunțat demisia acea fanatică revizionistă Katalin Novak, Președinta Ungariei ?
Ultima oră

20:15

CEAUȘESCU N-O MURIT. CNA cere scoaterea clipului în care Marius Tucă a vorbit de "Lovitura de stat"

19:22

Doliu în jurnalismul și literatura din România: a murit Doina Jela, una dintre cele mai importante voci ale memorialisticii despre comunism

18:35

Adrian Onciu: Scrisoare deschisă adresată Ambasadei SUA și Casei Albe

17:06

Catastrofalele preferințe ale lui Nicușor Dan: După Iohannis, Bolojan și Predoiu

16:24

Han Jong-hee, Co-CEO Samsung Electronics, a murit în urma unui infarct miocardic

16:00

Bolojan, din nou la raport în fața lui Macron. ”Coaliția celor dispuși” va lua o decizie privind desfășurarea unei forțe internaționale de menținere a păcii în Ucraina

15:45

Ion Iliescu rămâne fără certificatul de revoluționar. Lovitură majoră pentru fostul președinte

14:28

Trump, revoltat de milogeala Europei: ”Sunt profitori. Uniunea Europeană a fost absolut oribilă cu noi” - VIDEO

14:10

Luminița Arhire: PATUL LUI PROCUST-CEL-PRO-EUROPEAN

13:52

Kremlinul compară arestarea Evgheniei Guțul cu cazul lui Călin Georgescu: ”Copiază probabil modul de comportament al României vecine, unde au călcat în picioare democrația”

13:29

Călin Georgescu a mers la poliție pentru controlul judiciar chiar de ziua lui. Prima apariție de la respingerea candidaturii - VIDEO

12:39

Mărturisire a lui Hellvig: Notele SRI sunt cam greu de înțeles

12:00

Cătălin Pena: Editorial pe care mi l-au scris premierul, milițianul și secretarul general

11:40

Șoc în lumea sportului! Fiul lui Brett Gardner, fost jucător New York Yankees, a murit subit la doar 14 ani

11:30

Baroul Cluj, în doliu. Avocatul Christian Schmidt a murit fulgerător la 49 de ani