Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat miercuri că oprirea credincioșilor care nu locuiesc în Iași să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva este "ceva nemaiîntâlnit în istorie".
"Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită cu o anumită tristețe, pentru că nu toți credincioșii din țară care ar fi dorit să fie la Iași au această posibilitate. (...) S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie. Au fost opriți să vină la sărbătoarea ei credincioșii care nu locuiesc în municipiul Iași. Cu alte cuvinte, li se dă dreptul, sau se dă voie să se închine doar ieșenilor la racla sfintei, nu și credincioșilor din țară", a spus Patriarhul în predica la slujba din ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, oficiată la Paraclisul istoric Sf. Gheorghe al Reședinței Patriarhale, care are și hramul sfintei.
Părintele Patriarh a îndemnat, în aceste condiții, la intensificarea rugăciunilor către Sfânta Cuvioasă Parascheva.
"Tocmai pentru că există această restricție, trebuie să intensificăm rugăciunile noastre către Sfânta Cuvioasă Parascheva, să ne ajute, să ne izbăvească de molima aceasta, de pandemie, și să ne dăruiască bucuria de a retrăi sărbătoarea pomenirii ei în toată frumusețea și plinătatea ei", a îndemnat Patriarhul Daniel, potrivit baslica.ro.
"Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva se deosebește de toate celelalte acatiste, pentru că nu se vorbește despre viața Sfintei Parascheva, ci despre faptul că ea este mult folositoare. (...) Ea este ocrotitoarea părinților, a copiilor, a tinerilor, a vârstnicilor, a bolnavilor și, în mod special, este ocrotitoarea pelerinilor. (...) Sfânta a trecut la Domnul la vârsta de 25 sau 27 de ani, deci a fost o tânără cu viață sfântă din copilărie și până la moarte", a mai spus Patriarhul Daniel.
Credincioșii ortodocși o prăznuiesc, miercuri, în condițiile impuse de starea de alertă, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri și considerată ocrotitoarea Moldovei.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.