In­trarea ”falnicei Armate Române” în Cernăuți. Relatare emoționantă din 11 Noiembrie 1918. Bucovină, plai cu flori, Unde-ți sunt ai tăi feciori?

De Alesandru Anghel  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Ca pe un mire dorit aștepta capitala Cernăuți in­trarea falnicei Armate Române. Încă de duminică, multe edificii se împodobiseră cu steaguri tricolore. În piața principală, lumea mare adunată era febrilă în așteptare. Dar, spre sca­ră, se vesti că intrarea armatei va urma a doua zi.

Luni, de dimineață, lumea se adună in piața prin­cipala, doamnele și domnișoarele române, cu flori, tinerii cu steaguri tricolore, toți cu căldura entuziasmului în inimi, pătrunși de măreția zilei.

Membrii Consiliului național, în frunte cu marele ro­mân Dr. Iancu Flondor, se adunară în sala de recepțiune din Palatul național român. Către ameazi, sosiră pri­mele patrule române, întâmpinate de urale și ploi de flori.

Spre întimpinarea dlui general de divizie Zadic și al statului major al diviziei, fură trimiși domnii Dr. V. Bodnarescu și Dr. Georgian, însoțiți de ofițeri de onoare, dintre ofițerii români bucovineni. Primite de un indescrip­tibil entuziasm, sosiră automobilele cu dl general Zadic și colonelul statului major, dl. Rovinaru, însoțiți de domnii trimiși spre întimpinare. Între ploi de flori și entuziaste aclamații de „Trăiască Regele României Mari!”, „Trăiască România Mare!”, „Trăiască Armata Română!”, mult doriții soli ai dezrobirii fură conduși în sala de recepțiune din Palatul național.

Aici, urmară clipele celei mai mari înălțări sufletești, așteptate cu dor, de aproape un secol și jumătate. / Sublimă emoțiune pătrunse pe cei prezenți și dl Iancu Flondor vorbi:

„Domnule General!

Ca președinte al Consiliului național, am datorința să bineventez falnica Oaste Română, la intrarea ei în capitala Bucovinei, acestei țări ce păstrează în sânul său sfintele moaște ale marelui nostru Domn Ștefan.

Suntem pe cale să întregim iară moștenirea lui – România mare! Sufletul lui nemuritor e în mijlo­cul nostru!

Resimt un sfânt fior, ce trece prin inimile noa­stre!

Dară nu este dat ființei omenești de a fixa în grai viu o astfel de simțire. Numai o rugăciune fără cuvinte, care se înaltă la certuri, îi poate cores­punde întru câtva.

Domnule General!

Dați-mi voie să vă bineventez așa cum o fac doi frați iubitori, care, după o lungă și dureroasă despăr­țire, se întâlnesc spre a nu se mai despărți niciodată!

O fac, deschizând brațele mele și strângându-vă la piept”.

(Urmează înduioșătoarea îmbrățișare între d1. Flondor și dl general Zadic, care se sărută lung și cu ardoare, iar jur împrejur ochii lăcrimează).

„Domnilor!

Acum să mulțumim, din adâncul inimilor noastre, celui mai mare și mai bun român al veacului nostru: Maiestatea Sa, Regele nostru Ferdinand I. Tră­iască!”.

Frenetice strigăte de „Trăiască!” însoțiră afecțiunea, participanții lăcrimau și se îmbrățișau de bucurie, iar corul „Armoniei”, condus de diligentul lui, dl. Constantin Șandru, execută Imnul Regal al României. Solemn și sublim pătrundeau accentele imnului în inimi.

Domnul general Zadic răspunse:

„Onorați cetățeni ai Bucovinei!

În urma dorinței Comitetului național bucovinean, Maiestatea Sa Regele și Țara României au răspuns chemării și au adus ajutorul armatei române, pentru ca liniștea acestei țări să nu fie turburată.

Sosind, aduc salutul, cu iubire frățească, și pot să spun cu iubire de mamă al României libere către țara Bucovinei!

În aceste momente, gândul meu se înalță către Dumnezeu și-i adresează mulțumirile României mari, că a scos sfânta dreptate la suprafață.

Pentru despărțirea Bucovinei a trebuit să curgă sânge și să cadă un cap de Domn, pentru re-împreunarea ei, însă, n-a curs nici un pic de sânge.

Să strigăm cu toții: Trăiască România mare! Trăiască Bucovina! Trăiască regele Ferdinand I!”.

Un torent de aplauze și nezăgăzuite strigăte de „Trăiască!” întrerupseră și însoțiră răspunsul dlui general Zadic.

Corul „Armonici” cxecută imnul „Salut Armatei Române”, imn nou, scris de Constantin Berariu și compus de Constantin Șandru, ascultat cu sfințenie do cei prezenți.

Membrii Consiliului național, mai mulți ofițeri ro­mâni bucovineni de onoare și șeful nou creatului birou al presei, dl Constantin Berariu, fură prezentați dlui general Zadic și dlui colonel Rovinaru.

Apoi, dl general și dl colonel, însoțiți de persoane de distincție și ofițeri bucovineni români de onoare, plecară în Palatul arhiepiscopal, unde, la invitarea I. P. S. Sale mitropolitului Vladimir Repta, fură instalați dl general, împreuna cu statul major al diviziei.

Consiliul național a expediat următoarea depeșă:

„Maiestății Sale Regelui României, Iași

Astăzi, la orele unsprezece din zi, intrând falnica Armată a Regatului României în capitala Cernăuți, întâmpinată de entuziasmul general, aducem Maiestății Voastre, plini de credință și iubire, omagiile Bucovinei eliberate. Trăiască Regele României mari!

Consiliul național din Bucovina

Iancu Flondor”.

Paralel, femeile române au expediat următoarea depeșă:

„Maiestății sate Regina Maria, Iași

În clipa înfăptuirii visului de unire, prin intrarea falnicei Armate române în Cernăuți, femeile române din Bucovina aduc Reginei lor, către care gândul lor s-a îndreptat atât de adesea, în cursul acestui război, omagiul lor de dragoste și devotament.

Elena de Popovici, prezidenta Societății doam­nelor române din Bucovina, Victoria Gaina, Olga Grigoroviță, Dr. Aspasia Luția, Veronica Procopovici, Eleonora Pușcariu, Pulcheria Tarnavschi”.

Armata română își făcu intrarea, prin piața princi­pală, în mod triumfal, între ploi de flori și nesfârșite aclamații ale lumii adunate. Corul „Armoniei” execută, de pe peronul edificiului municipal, Imnul Regal român și alte cântece naționale.

După trecerea armatei, publicul a format spontan un impozant cortegiu, ce parcurse, cu cântări și strigăte entuziaste, stradele principale ale orașului; porni la Palatul arhiepiscopal, unde se făcură mari ovații înaintea generalu­lui Zadic și colonelului Rovinaru, apăruți pe marele balcon al palatului, însoțiți de arhimandritul de scaun P. S. Sa Vorobchievici și alte persoane distinse. „Trăiască România mare!”, „Trăiască Regele Ferdinand I!”, „Trăiască Armata română!” răsunau necontenit, pentru prima dată, între zidurile somptuoasei clădiri a Pala­tului arhiepiscopal.

Cortegiul se reîntoarse în piața principală, unde, la sunete­le unei muzici, se încinse o horă națională, până în seară.

Astfel se sfârși o zi mare, de pregătire pentru sub­lima luptă a unirii tuturor românilor într-o Românie mare![1].

Foto sus: Zadik, citind proclamația, la Cernăuți, în 11 noiembrie 1918

[1] Monitorul Bucovinei, Fascicula I, Cernăuți 14 noiembrie nou 1918, pp. 3, 4

Mulțumiri: Dragusanul.ro

Citiți și:Cronologia suferințelor Bucovinei – 1914-1918

Muzica: Grigore Leșe - Cântă cucu-n Bucovina / Cântec despre Bucovina (Cântă cucu, bată-l vina) (versurile cântecului apartin lui Constantin Mandicevschi, scrise în 1904. Vasile Mucea descoperă cântecul în folclor în satul Corcești, Raionul Storojineț, nordul Bucovinei în anul 1943. Cântecul a fost înregistrat prima dată de Grigore Leșe în anul 1996)

Cânta cucu bată-l vina

De răsună Bucovina
Cânta cucu bată-l vina
De răsună Bucovina
Cântă cucu-ntr-un brăduț
De răsună-n Cernăuți

Bucovină, plai cu flori
Unde-ți sunt ai tăi feciori?
Bucovină, plai cu flori
Unde-ți sunt ai tăi feciori?

Au fost duși în altă țară
Dar se-ntorc la primăvară
Au fost duși în altă țară
Dar se-ntorc la primăvară

Au fost duși în altă țară
Dar se-ntorc la primăvară
Au fost duși în altă țară
Dar se-ntorc la primăvară

Înapoi când or veni
Tot pe tine te-or iubi
Munților cu creasta rară
Nu lăsați straja să piară
Munților cu creasta rară
Nu lăsați straja să piară

Dacă piere straja voastră
A pierit și țara noastră
Dacă piere straja voastră
A pierit și țara noastră.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Dinu Dușceac 11.11.2023 12:45
    Ne vom intoarce intr-o zi..
  • Nenea Iancu 11.11.2023 13:19
    Bucovină, plai cu flori, unde sunt ai tăi feciori? Au fost duși în Est cu AFU, s-au întors cu epitafu'!
  • Nelu- 11.11.2023 16:28
    Varianta necenzurata interpretata de Mihai Hrincescu din Radauti

    https://www.youtube.com/watch?v=20DcQfPBrIM

    Variante necenzurate interpretate de Grigore Gherman din Bucovina ocupata

    https://www.youtube.com/watch?v=hX7FaH1g03A

    https://www.youtube.com/watch?v=mgGHPy7dgoc
Ultima oră

09:39

Ion Cristoiu: Coaliția vede în alegerile pe București o demonstrație a unității sale

09:24

Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat planul roșu

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul

23:30

28 martie: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului, Sf. Irodion, ucenicul Domnului și Sf. Ștefan Mărturisitorul, făcătorul de minuni

23:00

La Mănăstirea Paltin – Petru Vodă, maicile adună plante medicinale și le transformă în leacuri pentru lume. Cum puteți comanda - Reportaj VIDEO excepțional

21:50

A apărut revista „Familia Ortodoxă”, numărul din aprilie - Tema numărului: De ce suntem dezbinați? - FOTO

20:57

Internetul Corpurilor “va duce la dezvoltarea Internetului Creierelor” până în 2050 – studiu RAND Corporation, organizație strâns legată de Comisia Trilaterală – Apariția trans-omului: tehnologiile de augmentare umană

18:38

Certificatul de naștere pe hârtie va fi eliminat în Republica Moldova - se va întocmi doar în format electronic. Noi acte de identitate după model european, cu date biometrice

18:34

Războiul Nebunilor: O bandă de scăpați de la Săpoca încearcă să distrugă Lumea

18:00

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

17:55

NewsMoldova: Constructorii drumurilor Bucovinei mai au o speranță legitimă după ultimul termen din procesul cu Gheorghe Flutur: aceea că Înalta Curte va sancționa graba Curții de Apel Târgu Mureș

17:30

Loreta Popa, un om dedicat primei sale iubiri: CUVÂNTUL! Interviu ActiveNews cu promotoarea Muzeului Național al Literaturii Române: ”Fără acces la educație copiii noștri nu vor mai fi în stare nici să se semneze, dar să citească”