Inteligența artificială, noua cursă a înarmării la nivel global

De Părău Vlad  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul Apărării Statelor Unite ale Americii a anunțat marți, 12 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, lansarea strategiei sale în domeniul inteligenței artificiale.

Acest anunț marchează încununarea unui lung șir de demersuri ce dovedesc importanța rolului ocupat de inteligența artificială în cadrul viziunii Administrației de la Washington. S.U.A. doresc menținerea supremației americane în domeniul A.I. și se preocupă pe plan militar de creșterea competiției internaționale în domeniu, mai ales din partea unor puteri mondiale rivale precum Rusia sau China.

Anunțul Pentagonului despre lansarea primei sale strategii privitoare la inteligența artificială a fost dublat de lansarea, cu o zi înainte, a ordinului prezidențial executiv pentru menținerea supremației americane în A.I. Acest ordin e considerat fundamental atât pentru creșterea prosperității societății americane, cât și pentru întărirea securității naționale, a declarat ofițerul de presă al Apărării, alături de gl. lt. Jack Shanahan, primul director al Centrului Întrunit pentru Inteligența Artificială al Departamentului Apărării S.U.A., informează site-ul Monitorul Apărării și Securității.

Washingtonul este îngrijorat de schimbările semnificative ale mediului internațional de securitate, mai ales de interesul Chinei și Rusiei pentru creșterea investițiilor în dezvoltarea capacităților proprii de Inteligență Artificială.
Începând din 2017, alte 20 de state au asumat strategii, planuri sau bugete dedicate Inteligenței Artificiale. Între acestea se numără Canada, India, China, Japonia, Uniunea Europeană.

În aprilie 2018, Comisia Europeană a adoptat "Comunicatul privind Inteligența Artificială", având în vedere 24 de state membre + Regatul Norvegiei care "s-au angajat să coopereze în domeniul Inteligenței Artificiale". Dintre acestea nu face parte și România. Comunicatul Comisiei Europene prevede că Uniunea va depune eforturi pentru "a deveni competitivă în domeniul A.I.", astfel încât "nimeni să nu fie lăsat în urmă în era transformărilor digitale" și pentru "a fundamenta noile tehnologii pe valorile europene". Prioritățile Uniunii sunt cercetarea și dezvoltarea europeană în domeniul A.I. și capacitatea întreprinderilor mici și mijlocii de a se adapta și a adopta tehnologii bazate pe Inteligența Artificială. Este menționată continuitatea investițiilor în robotică din anul 2004 până în prezent și este asumat un angajament pentru creșterea bugetelor proiectelor cu aplicații A.I. finanțate din fonduri europene,precizează sursa citată.

Totodată, Comisia Europeană a prezentat pe 7 decembrie 2018 un plan de promovare a dezvoltării și utilizării Inteligenței Artificiale în țările membre și asociate Uniunii. Acesta propune o cooperare mai strânsă și mai eficientă și un set de acțiuni concrete: strategii naționale și un nou parteneriat public-privat în domeniu, crearea unei baze comune de date și coordonarea resurselor financiare pentru realizarea de investiții publice și private de cel puțin 20 de miliarde de euro până la sfârșitul anului 2020, relatează Amalia Bojescu pentru Radio România Actualități.

Deși majoritatea statelor se arată optimiste cu privire la beneficiile aduse de folosirea A.I. în economie, cercetare și apărare, rămâne deschisă întrebarea asupra oportunităților și riscurilor pe care le prezintă folosirea pe scară largă a inteligenței artificiale în toate domeniile vieții. Această tehnologie, exponențial mai rapidă în capacitatea de calcul și analiză decât omul, ar putea atât să îmbunătățească nivelul de trai și muncă prin preluarea unor sarcini dificile de pe umerii oamenilor, cât și să înlocuiască total factorul uman, ceea ce ar genera o criză socială fără precedent. În domeniul militar, Inteligența Artificială ar putea spori predictibilitatea și contracararea atacurilor, cu diminuarea pagubelor în caz de conflict, însă ar putea la fel de bine să împingă omenirea spre catastrofe și sclavie.
 
Cert este că numeroase state ale lumii au început deja să organizeze sisteme naționale specifice pentru Inteligența Artificială, pornind de la premisa că aceasta va aduce beneficii majore și încercând să o încurajeze, întrețină și chiar protejeze ca prioritate de securitate națională. Dar, cum beneficiile presupun și costuri pe măsură (politice, economice, sociale), rămâne de văzut cum se vor deconta aceste costuri în lupta globală pentru supremație, într-o lume din ce în ce mai divizată și instabilă.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Dan Vizanty 19.02.2019 06:44
    Este vorba despre inasprirea supravegherii si controlului populatiei de pe toata planeta. Iar SUA isi simte amenintata pozitia de marele si unicul “Big Brother”. Dupa ce au fost depasiti economic de China a venit momentul sa fie depasiti si tehnologic, chiar in domeniul in care se credeau cei mai smecheri, adica AI. Nu întâmplător anul acesta la forumul economic de la Davos, Soros a atacat... China si pe presedintele Xi Jinping, pe care l-a catalogat drept “cel mai periculos inamic” al societatilor libere si democratice. In ceea ce ne priveste, dupa ce ni s-a blocat orice legatura politica sau comerciala cu Rusia, pentru asa-zisul embargo pe care doar noi il respectam, nu o sa fim lăsați sa colaboram nici cu marele nostru prieten de la rasarit, adica China!
Ultima oră

20:34

Proteinele Spike ajută celulele canceroase să supraviețuiască și să reziste chimioterapiei. “Vaccinurile” Covid pot avea efecte similare - studiu realizat de Brown University

18:40

Pfizer a ales conștient să nu informeze autoritățile de reglementare despre fragmentele de ADN din vaccinurile Covid, dezvăluie un înalt oficial de la Health Canada

17:40

Trump – Al doilea Pact cu Diavolul: După Covid, Războiul...

17:06

Programul pelerinajului de Florii din București

16:45

Frumoșii tineri care au înfruntat Armata Roșie și moartea cu zâmbetul pe buze. 66 de ani de la martiriul lui Victor Metea, luptător în Grupul Carpatin-Făgărășean al rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgărașului (+ 23 aprilie 1958)

15:55

Urmărire ca în filme în Botoșani: Poliția a folosit 61 de gloanțe pentru a opri un tânăr de 25 de ani care nu a oprit la semnalele agenților. Bărbatul a fost stabilizat, dar cu leziuni grave

15:36

Mihai Tîrnoveanu: Vlad Țăranu ne spune că Basarabia este România. Acest nume predestinat a meritat să fie pedepsit pentru că militează pentru reunire?

15:10

Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

14:09

Disoluția socială e doar primul pas din agenda globalistă | Bogdan Radu Herzog la Pe Drept Cuvânt #44 cu Florentin Țuca

12:18

Conferința interactivă ”Stop tratatului pandemic OMS: motivații medicale și juridice” la Cluj-Napoca. Invitați: Anca Nițulescu, Geanina Hagimă, Carmen Oțelea, Marina-Ioana Alexandru, Gabriel Marin, Elena Radu

11:59

Ptiu, drace! Joe Biden își face semnul Crucii la un miting pro-avort (VIDEO)

11:52

Presa nu mai ține pasul cu victoriile lui Trump

10:48

Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, la Parchetul General în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat acasă

10:41

Politico: SUA au trimis în secret ATACMS cu rază lungă în Ucraina – iar Kievul le-a folosit

09:34

Inepția Zilei. Beatrice Mahler: Masca nu ne ajută la praful saharian. ”Este foarte fin”. Dar în cazul COVID, un virus invizibil, ne-a ajutat, nu?