

Varujan Vosganian vine cu noi explicații după ce a strârnit controverse prin declarațiile potrivit cărora statul pierde 50 de bani de fiecare dată când un român mănâncă un ou făcut de găina din curte.
Prezent la Galați pentru a-și lansa o carte, deputatul ALDE spune că și-ar dori ca în România să nu mai facă agricultură de subzistență și că trebuie să ieșim din această capcană arhaică în care oamenii se izolează și trăiesc într-o cultură cronică a sărăciei.
Prezent la Galați pentru a-și lansa o carte, deputatul ALDE spune că și-ar dori ca în România să nu mai facă agricultură de subzistență și că trebuie să ieșim din această capcană arhaică în care oamenii se izolează și trăiesc într-o cultură cronică a sărăciei.
"Nimeni nu spune că la țară nu trebuie să crești găini, dar e bine să aibă atâtea găini încât să vândă ouăle și cu banii pe care îi ia să cumpere magiun de la cel care face magiun. Trebuie să ieșim din această capcană arhaică în care oamenii se izolează și trăiesc într-o cultură cronică a sărăciei”, a declarat Varujan Vosganian, potrivit Digi 24.
Varujan Vosganian a stârnit controverse după ce în urmă cu câteva zile a scris pe Facebook că statul pierde „multe miliarde de lei" din cauza gospodăriilor mici, orientate spre autoconsum.
„Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduvește bugetul de cincizeci de bani! Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie. Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe. În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban", a scris Vosganian, care are aceeași teorie și în ceea ce privește roșiile din curte, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an sau puloverele tricotate din lâna oilor de la stână.
În urma reacțiilor strârnite, fostul ministru al Economiei a revenit cu o nouă postare în care a susținut că ideea „impozitării cotețelor” nu îi aparține și că există mai mulți autori și economiști care au vorbit despre „avantajele economiei de piață față de economia naturală”.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Dupa mine singurul lucru bun facut cand era ministru ,este ca a rezolvat procesul deschis
de un anume print sturza impotriva arhivelor statului .Asa m-am saturat de oracoli de astia.
Stinge lumina baaa... ,ca-ti ajunge cat ai dat cu ciocu.
Sigur, d-nule Vosganian, la fiecare vânzare/cumpărare de bunuri sau servicii, statul omniprezent taxează. Următorul pas al d-nului V. va fi să ceară implantarea românilor cu cipuri pentru a urmări aceste tranzacții.
Citat din Vosganian: "Nimeni nu spune că la țară nu trebuie să crești găini, dar e bine să aibă atâtea găini încât să vândă ouăle și cu banii pe care îi ia să cumpere magiun de la cel care face magiun.”
O formă de rezistență ar fi, acolo unde este posibil, revenirea la schimbul în natură; adică, de exemplu, să dai ouă contra magiun.