Tudor Gheorghe, atacat imund pentru ultimul său concert „Degeaba 30”. Andrei Caramitru îl acuză de propagandă comunistă deși tatăl lui Tudor Gheorghe a fost deținut politic în anii 50. Funeriu și Tismăneanu se alătură asaltului

De Andrei Nicolae  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Andrei Caramitru, unul dintre liderii USR, îl atacă pe rapsodul și compozitorul Tudor Gheorghe, făcându-l „pro-comunist”.

Motivul atacului la Tudor Gheorghe, pe care-l numește „domn cu ghitară și mustață” este concertul „Degeaba 30”, ce a avut loc pe 21 decembrie la București.

Tatăl lui Tudor Gheorghe, Ilie Tudor, a făcut șase ani de închisoare politică sub comuniști, din cei 22 de ani la care fusese condamnat, pentru simplul fapt că ducea corul uteciștilor din satul natal, Podari, la biserică.

Tudor Gheorghe a fost primul artist român care a interpretat pe muzică poezia celor întemnițați în pușcăriile comuniste, în concertul de mare succes „Cu Iisus în celulă” în 2005. Artistul oltean a interpretat, public, pentru prima oară, o melodie pe versurile poeziei „Ridică-te Gheorghe, Ridică-te Ioane”, pentru care Radu Gyr a fost încarcerat pe vremea comunismului.

„Înțeleg ca Tudor Gheorghe - un cântăreț altfel foarte talentat - face propaganda pro-comunism și Ceaușescu. Cică au trecut 30 de ani degeaba.
Stimate domn cu ghitară și mustață, uite cum sta treaba:
- e mai bine acum pentru că avem ce mânca
- e mai bine acum pentru că nu e frig in case și e lumină pe străzi noaptea
- e mai bine acum pentru că putem vizita și lucra în alte țări. Nu mai suntem închiși ermetic aici ca intr-o pușcărie
- e mai bine pentru ca suntem liberi sa vorbim și sa votăm. Să protestăm dacă vrem. Să cerem politicienilor să și facă ceva pentru noi.
- e mai bine acum pentru ca putem lucra la firme private și - dacă nu ne convine - putem schimba locul de muncă sau sa începem o afacere. Nu suntem obligați sa lucram toată viața la uzina IMGB de exemplu.

E mai bine și pentru tine domnule cu mustață și ghitară. Că faci bani frumoși din spectacolele tale nu? Ai un fel de afacere a ta, care merge foarte bine. Și înțeleg ca îți place sa mergi in vacante in străinătate.

Multi ticăloși și ipocriti in țara asta....”, a scris Caramitru.

USR-istul a fost indus în eroare de un articol apărut pe siteul Universul.net, în care se face o legătură între difuzarea concertului de către TVR pe 26 ianuarie, ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu și conținutul concertului. Ce vină are Tudor Gheorghe pentru că TVR a ales să difuzeze concertul în această zi, nu ne este explicat.

În realitate, concertul este despre anii trecuți de la evenimentele din 1989, timp în care, așa cum spune artistul, „ne pierdem identitatea și încrederea în noi”.

De altfel, seria de concerte „Degeaba” se desfășoară în decembrie de ani de zile, fiind dedicată tocmai jertfei eroilor din 1989. 

Sub titlul „TVR, organ de propagandă anti-UE. De ziua lui Ceaușescu, a difuzat spectacolul „Degeaba 30” ”, publicația Universul face un rechizitoriu concertului lui Tudor Gheorghe, bazat pe câteva cuvinte și frânturi de propoziții extrase din spectacolul de 2 ore al maestrului.
 
Acuzațiile la adresa lui Tudor Gheorghe sunt bazate pe faptul că rapsodul a rostit între cântece următoarele cuvinte sau propoziții extrase de Universul.net: „O „țară care plânge”, care „geme”, și așteaptă „un decret de la Bruxelles sau Strasbourg”, „Cui va mai rămâne această țară?” „Procurorii” sunt „niște veleitari, niște oameni mici ce nu gândesc”, „Lanțul de minciuni” cu care „ne-ați vândut”, dar „vine vremea să dați seamă pentru câte rele ne-ați adus”, „Protestăm pentru nimic” și „ne-adunăm să ne-alergăm”: „noi, cu mâna pe pietroi, strigăm Fără Violență!”, „Nu vedem și nu simțim că la poartă așteaptă dricul!” „Ia-ne, Doamne, orice perspectivă, ia-ne și bomboana din colivă!”.
 

În corul celor care-l critică pe Tudor Gheorghe au intrat și fostul ministru Daniel Funeriu, cât și nelipsitul Vladimir Tismăneanu.  Fost Ministru al Educației, Funeriu se exprimă astfel la adresa artistului de 74 de ani:

„"Băi Tudor Gheorghe, ia fii atent aici: cât ai fi fost tu de talentat în muzică și versuri! Primul meu coleg de bancă, Cristian Herbei și alți 1000 de oameni nu au murit pentru ca tu să-i dai cu zdranga zdranga la mandolină spunând că a fost degeaba! Băi talent: nu-ți e rușine la senectute să spui că e tot una să iei, când ai chef, avionul spre Paris, cu statul la coadă 4 zile pentru 25 de l de benzină? Băi nenicule! E tot una să vezi banane doar în filme americane sau să cumperi la orice oră din zi sau noapte la colț de stradă? Johnny Mandolină, e același lucru să stai iarna la 10°C sau să te lăfăi în Bali? Nu ți-e rușine ca de la înălțimea talentului cu care te-a înzestrat Dumnezeu să bagi minciuna că "a fost degeaba" în mintea oamenior care au făcut, prin sudoarea frunții lor, țara asta să stea la masă cu Germania, Franța și Spania în loc să facă plecăciuni dictatorilor din Congo și Coreea de Nord?
Mizerabile rapsod: dacă nu era omorât ca un vierme idolul tău, Ceaușescu, eu și mii de ROMÂNI ca mine, care au luat calea pribegiei de tineri, ar fi murit fără să-și revadă frații și părinții, și tu spui că degeaba au trecut 30 de ani? Cine ești tu, mă, să-ți permiți să dai sentințe despre ce au realizat, în 30 de ani, românii? Da, pentru tine degeaba! Nu ai înțeles că lumea evoluează și respiră fericire, nu plenare PCR! N-o mai lungesc că e degeaba cu tine, și îți spun atât: să-ți fie rușine, canalie talentată! Să-ți fie rușine nici măcar pentru că ți-ai bătut joc de eforturile a 20 de milioane de oameni! Ci pentru că, la bătrânețe, ți-ai bătut joc de ce-ai făcut o viață întreagă, ți-ai bătut joc de talentul unic pe care l-ai primit de la Natură, ți-ai bătut joc de o țară și oamenii ei, pe care nu cred că ai să-i înțelegi vreodată!
Pune-te, mă, în genunchi în fața copiilor acestei țări și cere-le iertare!”.

Politologul Vladimir Tismăneanu, al cărui tată era în nomenclatură în timp ce tatăl lui Tudor Gheorghe era trimis în temnița de la Aiud,  preia acuzațiile din Universul: „De ziua tovarășului Ceașcă: Nationalismul sulfuros combinat cu pășunismul languros, iată ideologia promovată de TVR. Bocete, lamentatii, lacrimi pentru "Ursul Românesc", afurisind furibund Vestul si făcând cu ochiul șăgalnic si compllce Estului...

Definitia auto-compătimirii (self-pity) "Ursul românesc de 2000 de ani dansează..." Implicatia acestei apodictice asertiuni: Niciun alt urs, indiferent de nationalitate, nu a dansat vreme de două milenii. La care se adaugă situatia complicată, chiar freudiană, surprinsă intr-un banc celebru, povestit cândva de Andrei Pleșu Monicăi Lovinescu si lui Virgil Ierunca, rămași fără cuvinte, dintre Ursul Românesc si tovarașul Ceașcă”.


Concertul în cauză „Tot degeaba” poate fi urmărit mai jos:
 




Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (6)
  • siBemol14a 28.01.2020 13:34
    Ce FUN e CACA in ISMENE !!! (Am văzut că e la modă să iei doar câte ceva din ce-ți convine și să tragi concluzii, așa cum fac domnii FUNeriu, CACAmitru și tISMENEschi ...)
  • Nenea Iancu 28.01.2020 14:33
    „țara asta să stea la masă cu Germania, Franța și Spania” doar dacă se așează pe scaunul „corupților” și-și pune cenușă în cap pentru că vine din Est și a intrat în UE din milă și e amânată la Schengen de un deceniu. Filmele lui Mungiu sunt singura imagine cu care România e acceptată „să stea la masa” Occidentului.
  • Mirror 28.01.2020 15:38
    Da trădătorilor si vânduților Caramitru&co
    E mai bine acum că avem mâncare de supermarchet din import super otravită cu E-uri, căci producătorii autohtoni au fost decimați de ”peste” porcine, aviare, a vacii nebune...
    E mai bine acum că nu mai avem frig in case și intuneric pe străzi, dar avem întuneric si frig in sufletele păgânizate (s-a văzut la Referendumul pentru Familie) .
    E mai bine acum că putem lucra în alte țări, pentru că în propria țară nu se mai poate, iar cand se poate, lucram pe salarii mizere de supraviețuire.
    E mai bine că suntem liberi si putem vota de fiecare dată altă Mărie dar cu aceeasi pălărie. Votăm de fiecare dată o altă haită una mai hămesită decât alta, dar care toate au același stăpân.
    E mai bine că lucrăm la patroni care în marea lor majoritate își bat joc de angajați altfel nu ar fi optat atâtia tineri să-și lase casa și familia ca să plece în pribegie peste hotare, pentru un câștig mai decent...
    Ne e mai bine acum pentru că poporul român și generațiile ce vor veni sunt deja indatorate cu 100 miliarde de euro... dar în țară nu se vede nimic in urma acestor imprumuturi.. ci doar firimituri otrăvite cu care A.Caramitru încearcă să ne scoată ochii...
    Da, acest individ ca si ceilalți trepăduși , le dă mâna să vorbească în numele poporului român prin prisma propriei lor bunăstări... ”-Pașol na turbinca, ciorti!”
  • dttw 28.01.2020 15:42
    Acum sincer, de la un partid antiromanesc si anticrestin cum este acest USR (Uniunea Sabotati Romania), la ce v-ati fi asteptat, sa faca apologia rezistentei anticomuniste sau sa organizeze slujbe de parastas pentru martirii inchisorilor comuniste? Nicidecum! Sobolanii astia, prin exponenti precum Caramitru Jr dar si multi altii, au ca obiectiv impus din afara tarii denigrarea istoriei Romaniei, torpilarea radacinilor crestine, blamarea marilor figuri istorice ale natiunii. Ei cu asta se ocupa si asta fac, nu-i nimic spectaculos. Scopul lor este sa-si largeasca bazinul electoral. De ce credeti ca se doreste cat mai rapid, printre altele, punerea pe butuci a invatamantului si educatiei? De ce credeti ca se doreste ca generatiile care vin din urma sa aiba o cultura cat mai rudimentara sau chiar deloc, sa fie cat mai slab pregatite si cat mai mult manelizate? Simplu: prostimea trebuie sa asigure voturile acestor useristi sau cum le-o mai zice in viitor, astfel incat Romania sa inceteze sa mai existe de facto. Iuda, cel care L-a vandut pe Mantuitorul Iisus Hristos este multiplicat azi in Romania in mii, poate zeci de mii de indivizi, asa, ca in Matrix, gata sa-si vanda familia, tara, neamul, istoria, chiar si pe ei, ptr ”30 de arginti”. Desi este binecunoscut cum a sfarsit Iuda...
  • Pintea 28.01.2020 18:03
    Asta-i până la urmă și un semnal de alarmă : să avem grijă ca asemenea specimene să nu ajungă niciodată în locuri de decizie. În rest pot să-și verse veninul pănă crapă.
  • Rusi 29.01.2020 09:34
    Ce tupeu infect pot avea aceste taratoare!
Ultima oră

13:00

Date Eurostat: UE a primit 5,1 milioane de migranți în 2022. Câți au ajuns în România

12:30

Bătaie cu Bălegar între Washington și Moscova

12:06

Tucker Carlson: Medicii care au recomandat vaccinul anticovid ar trebui să-și ceară scuze - VIDEO

11:30

Imagini șocante din Gaza: Soldații israelieni ucid civilii, îi îngroapă cu excavatoarele, apoi se joacă cu lenjeria intimă a femeilor

10:41

Biden l-a numit din nou "măcelar" pe Putin

10:21

România e declarată de Putin țintă militară legitimă

09:39

Ion Cristoiu: Coaliția vede în alegerile pe București o demonstrație a unității sale

09:24

Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat planul roșu

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul

23:30

28 martie: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului, Sf. Irodion, ucenicul Domnului și Sf. Ștefan Mărturisitorul, făcătorul de minuni

23:00

La Mănăstirea Paltin – Petru Vodă, maicile adună plante medicinale și le transformă în leacuri pentru lume. Cum puteți comanda - Reportaj VIDEO excepțional

21:50

A apărut revista „Familia Ortodoxă”, numărul din aprilie - Tema numărului: De ce suntem dezbinați? - FOTO