

Guvernul vrea să modifice legea pensiilor speciale printr-o ordonanță de urgență, astfel încât să nu mai existe pensii mai mari decât salariul funcției ocupate înainte. Liderii PSD și ALDE au spus că pensiile aflate în plată nu vor scădea, iar de acum încolo acestea vor fi indexate doar cu indicele de inflație.
Pensiile speciale se actualizează în prezent la fiecare majorare a veniturilor dintr-un anumit domeniu.
Despre această modificare s-a vorbit în diferite medii, iar unii dintre ce care au putut depune dosarul de pensionare s-au grăbuit să o facă.
Din luna decembrie 2016 au profitat de reglementările pentru calulcul pensiei 70 de generali MAI și MApN. O parte ditre ei au fost avansați chiar înainte de ieșirea la pensie, astfel că au mai câștigat câteva sute de lei la pensie.
SRI a scos la pensie 13 generali, 10 doar în 31 iulie.
De la STS au ieșit la pensie 4 generali, între ei fiind chiar șeful serviciului, Marcel Opriș. Legea nu-i interzice însă să rămână în funcție, chiar dacă e în rezervă.
De la SPP s-a pensionat din decembrie până azi doar un general.
Generalii din Armată sau MAI au pensii cuprinse între 30.000 și 35.000 lei, în timp ce cei din serviciile secrete ajung chiar la 40.000 lei.
O parte a generalilor ieșiți la pensie revin în ministerele unde au activat pe post de consilieri, posturi remunerate cu salarii de peste 10.000 lei.
Au renunțat la locul de muncă nu doat generali, ci și ofițeri cu grad mai mic. Q Magazine vorbește de sute de colonei care au ieșit la pensie în jurul vârstei de 40 de ani, cu sume ce depășesc 15.000 lei pe lună.
De pensii speciale beneficiză și procurorii și judecătorii, din decembrie 2016 peste 100 de magistrați de rang înalt ieșind la pensie cu sume cuprinse între 15.000 și 30.000 lei pe lună.
În acest moment, în România se află peste 200.000 de pensionari speciali din totalul de 5.5 milioane. În categoria pensiilor speciale intră cele ale parlamentarilor, aviatorilor sau diplomaților.
Suma celor 200.000 de pensii se apropie de suma pe care o primesc aproape 5 milioane de pensionari.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
STOP TRANSFORMĂRII REZERVIȘTILOR ÎN MASĂ DE MANEVRĂ ELECTORALĂ.
Toate partidele politice importante, în functie de nevoia si de momentul prielnic de a capitaliza simpatie electorală, încurajează campanii mediatice de hărțuire a PENSIONARILOR MILITARI CU OBLIGAȚII MILITARE ÎN CAZ DE MOBILIZARE/RAZBOI, bazându-se pe ,,setea de sânge’’ a populației învrăjbite. Cadrele militare active care ies la pensie, pensionarii militari, ÎNDEPLINESC SERVICIUL MILITAR ÎN REZERVĂ, sub incidența Jurământului Militar depus, fiind rezerviști operaționali cuprinși în planurile de mobilizare ale unităților din Sistemul Național de Apărare. Astfel beneficiază de pensie de serviciu sau altfel spus, ,,solde de rezervist’’.
Prin campanii mediatice regulate, pensiile militare ale rezerviștilor operaționali, sunt transformate incorect în "pensii speciale", sau, pentru incitarea mulțimii, în "pensii nesimțite".
Pensiile militare de stat nu trebuie confundate cu cele 8615 pensii(conform documentelor oficiale de la Curtea de Conturi) pentru diplomați, magistrați, grefieri, personal aeronautic, auditori și funcționarii publici parlamentari (indemnizații suplimentare la pensii).
Pensiile militare de serviciu, de invaliditate și de urmaș, care nu sunt pensii speciale, sunt acordate către circa 150.000 de persoane ( 76.000 MapN, 60.000 Interne, 14.000 servicii). Acestea nu fac parte din sistemul public de pensii ci sunt plătite din bugetele ministerelor de resort și degrevează astfel sistemul public de pensii.
Pensionarii militari au o pensie medie de 2800 lei, după o carieră în care le-au fost îngrădite drepturile și libertățile de care au beneficiat ceilalți cetățeni (Secțiunea a 3-a din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare)
Din cauza mediatizării excesive a unui număr de 5-7 exemple de oportuniști cu pensii mari, oportuniști nemediatizați existând în toate domeniile, nu este posibil să se denigreze, hărțuiască și să fie supuși oprobiului public, permanent, pensionarii militari rezerviști operaționali din SNAp, o resursa umană valoroasă pentru statul român. Acele abuzuri, punctual, trebuie analizate și corectate. Dar pensiile militare de stat au existat( în țara noastră din 1861), există și vor exista în toate statele membre NATO si UE, din motivele enunțate mai sus.
Pe subiectul pensiilor militare de stat, marea majoritate a jurnaliștilor noștri, fără să generalizez, ,,patrioți până în măduvă’’, unii racordați la contractele bănoase cu statul, dezinformează cu bună știință, pentru un rating crescut, făcând indirect un grav deserviciu statului român, dar un serviciu partidului în slujba cărora se pun, transformând pensionarii militari în masă de manevră electorală.. Sunt și jurnaliști onești și imparțiali, care merită tot respectul cuvenit.
Complementar, pe acest subiect, se declanșeazâ periodic acțiuni de trolling organizat în spatiul online și audiovizual de către entități interesate în acest sens, persoane urcate pe valul mediatic, ținta fiind Armata României și pensionarii militari din SNAp.
DOMNILOR POLITICIENI care ne urâți, jurnaliști, trolli, pe noi, pensionarii militari rezerviști operaționali din SNAp, ne-ați târât prin toată mocirla existențială a ultimilor ani.
VREȚI FĂRĂ NOI? VREȚI SĂ NE DETAȘĂM DE JURĂMÂNTUL MILITAR DEPUS? VREȚI CA PENSIONARII MILITARI REZERVIȘTI OPERAȚIONALI DIN SNAp SĂ ÎȘI PREDEA ÎN BLOC LIVRETELE MILITARE INSTITUȚIEI UNDE SUNT CUPRINȘI ÎN PLANURILE DE MOBILIZARE ALE UNITĂȚILOR? ESTE SIMPLU! Poate dorește statul român să-si angajeze MERCENARI, dacă mai are timpul necesar la momentul agresiunii, și să constate pregătirea și resursele bugetare implicate.
În orice stat civilizat, membru NATO și UE, militarii activi și în rezervă/retragere sunt prețuiți pentru spiritul lor de a-și da viața pentru apărarea țării! Și vă sunt vii tributul lor în vieți pierdute, cu regularitate, în misiuni, inclusiv pe timp de pace. Nici o altă categorie socio-profesională nu depune un Jurământ , prin care se obligă să își dea viața, la solicitarea angajatorului, în schimbul salariului sau pensiei de care beneficiază! Pentru pensionarii militari rezerviști operaționali Jurământ Militar depus este încă valabil.
În orice stat responsabil, resursa umană înalt calificată în Sistemul Național de Apărare, pe care o are țara la dispoziție, costă!
STOP UMILIRII MILITARILOR ACTIVI ȘI ÎN REZERVĂ/RETRAGERE DIN SISTEMUL NAȚIONAL DE APĂRARE!
Italia
- Ofițeri inferiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 25-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
- Ofițeri superiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
- Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80% din ultimul salariu brut.
Belgia
- Ofițeri inferiori: vârsta: 51-52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
- Ofițeri superiori: vârsta: 54-56 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
- Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.
Franța
- Ofițeri inferiori: vârsta: 52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referință (bază ultimele 6 salarii);
- Ofițeri superiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referință (bază ultimele 6 salarii);
- Generali: vârsta: 57-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 75% din salariul de referință (bază ultimele 6 salarii);
Germania
- Ofițeri inferiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcție;
- Ofițeri superiori: vârsta: 54-56; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcție;
- Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcție;
Marea Britanie
- Personalul militar beneficiază de o legislație proprie privind pensiile diferită de cea care reglementează pensiile personalului civil;
- Militarii beneficiază de pensii militare de stat;
- Pentru a beneficia de pensie integrală, perioada de serviciu militar trebuie să fie de minim 30 de ani;
- Pensia se calculează pe baza celui mai mare salariu anual pe care militarul l-a primit în ultimii 3 ani de serviciu.
[Nota: Corelat cu materialul redactat, rezulta ca militarii britanici beneficiaza la pensie de 3,3% procent din cel mai mare salariu primit in ultimii 3 ani, pt. fiecare an in serviciul militar. In aceasta ipoteza, fara a avea certitudinea, rezulta ca britanicii au drept de pensie militara de cca. 60% din respectivul salariu pt. 18 ani de serviciu militar, iar pt. fiecare an in plus se adauga 3,3%].
Olanda
- Valoarea pensiei reprezintă ultimul salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu.
[Nota: Aici exista o inadvertenta. Rezulta ca in fapt, exista o legislatie separata fata de civili. In caz contrar, am ajunge la concluzia ca la toti olandezii pensia se calculeaza pe baza ultimului salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu, ceea ce nu poate fi real. Dupa cum stau lucrurile ar rezulta ca in Olanda militarii au de departe cele mai mari pensii fata de alti cetateni. In conditiile in care un colonel olandez are o solda lunara cuprinsa intre 8 000 si 10 000 de euro].
Polonia
- Ofițeri inferiori: vârsta:50; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
- Ofițeri superiori: vârsta: 55; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
- Generali: vârsta: 60; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
Turcia
- Ofițeri inferiori: vârsta: 41-48; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
- Ofițeri superiori: vârsta: 41-52; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
- Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului
S.U.A.
- legislația privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civile;
- pensia se calculează în funcție de anii și lunile în serviciul militar, data trecerii în rezervă, categoria de forțe, modul de executare al serviciului militar și baza de calcul, stabilită ca medie a salariilor cele mai mari în ordine descrescătoare primite în 36 de luni, oricare ar fi acestea, în decursul serviciului militar;
- pensia medie fost în anul 2008 de 4.632 USD/lună.
Pensionarii militari au o pensie medie de 2800 lei, după o carieră în care le-au fost îngrădite drepturile și libertățile de care au beneficiat ceilalți cetățeni (Secțiunea a 3-a din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare)
Toate partidele politice importante, în functie de nevoia si de momentul prielnic de a capitaliza simpatie electorală, încurajează campanii mediatice de hărțuire a PENSIONARILOR MILITARI CU OBLIGAȚII MILITARE ÎN CAZ DE MOBILIZARE/RAZBOI, bazându-se pe ,,setea de sânge’’ a populației învrăjbite. Cadrele militare active care ies la pensie, pensionarii militari, ÎNDEPLINESC SERVICIUL MILITAR ÎN REZERVĂ, sub incidența Jurământului Militar depus, fiind rezerviști operaționali cuprinși în planurile de mobilizare ale unităților din Sistemul Național de Apărare. Astfel beneficiază de pensie de serviciu sau altfel spus, ,,solde de rezervist’’.
Prin campanii mediatice regulate, pensiile militare ale rezerviștilor operaționali, sunt transformate incorect în "pensii speciale", sau, pentru incitarea mulțimii, în "pensii nesimțite".
Militarii sunt extrem de toleranți și doresc la fel ca orice om normal, egalitate în drepturi! Dar nu egalitate doar la pensii, ci în toate! Și în primul rând, în privința celor 15 categorii de drepturi fundamentale și constituționale, călcate în picioare în România, militarilor .
,,Nu cumva să nu mai vrea ei pensii militare, acordându-și singuri în schimb, drepturi fundamentale și constituționale, egale cu ale voastre!"