Duminică, 26 iunie, s-a încheiat Sinodul Panortodox convocat în insula Creta, întâlnire la care au luat parte majoritatea Bisericilor Ortodoxe locale.
La finalul lucrărilor s-a dat publicității Enciclica Sinodului, practic un fel de sinteză a deciziilor ce decurg din hotărârile episcopilor prezenți la întâlnirea din Creta.
În document, ce a fost publicat până acum în engleză pe siteul Mănăstirii Petru-Vodă, se afirmă în primul rând că Biserica Ortodoxă este "continuatoarea autentică a Bisericii celei Una, Apostolică și Catolică (universală -n.n.), așa cum este mărturisită în Simbolul de Credință (Crezul) și cum este confirmată de învățăturile Sfinților Părinți ai Bisericii".
De asemenea, Biserica Ortodoxă a recunoscut Sinoadele convocate de Sfântul Fotie cel Mare și Sfântul Grigorie Palama, dar și cele ulterioare.
Biserica Ortodoxă consideră uniunea dintre un bărbat și o femeie ca o "mare taină...a lui Hristos și a Bisericii".
O secțiune aparte îi este dedicată dezvoltării științei și tehnologie. Biserica Ortodoxă consideră că pe lângă beneficiile evidente, omul este confruntat cu "pericolul manipulării libertății umane, cu folosirea omului ca pe un simplu mijloc, dar și pierderea tradițiilor precum și distrugerea mediului înconjurător".
În ceea ce privește dezvoltările Biologiei, Geneticii și Neuropsihologiei, Biserica afirmă că "omul este în pericol de a fi transformat într-o mașinărie biologică, o simplă element social impersonal sau într-un mecanism mecanic al gândirii controlate".
În opoziție cu fenomenul globalizării, căreia i se opune, dar și în contra naționalismului extremist, Biserica Ortodoxă "propune protecția identității popoarelor și întărirea identității locale". De asemenea, Biserica se opune principiului "autonomiei economiei" sau a "economismului", care urmărește transformarea economiei din mijloc în scop.
În ceea ce privește dialogul cu alți creștini, Biserica Ortodoxă afirmă că va continua, dar că "asta nu înseamnă și nu va însemna vreun compromis în materie de credință".
Textul integral al Enciclicei și o traducere parțială se găsesc pe siteul Mănăstirii Petru Vodă.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Aici se poate vedea cum au recunoscut ca BISERICI pe ceilalti "crestini".
http://sinodultalharesc.xyz/2016/06/26/mesajul-catre-lume-al-sinodului-panortodox-este-eretic-prin-acceptarea-eterodocsilor-ca-fiind-biserica-crestina/
https://www.holycouncil.org/-/rest-of-christian-world?inheritRedirect=true&redirect=%2F
Doamne. ajuta!
Sfantul Ignatie Briancianinov, spune:
"Ce este erezia?
- abaterea de la sfintele dogme ale Sfintei Biserici Ortodoxe
- credinta ca, daca esti crestin, daca crezi, daca esti religios, credincios, mistic, spiritual, etc., fara a fi ortodox, te poti mantui
- credinta si marturisirea ca te poti mantui si prin tehnici, asane, meditatii, mantre, gnoza, cunoastere, ratiune, stiinte, filosofii, concepte, doctrine umaniste
- credinta si afirmarea ca Hristos a fost un mare invatat, un mistic, un iluminat, un intelept, un guru, un initiat cu puteri paranormale, oculte, vrajitoresti, un sef spiritual, un fel de mare saman venit din ceruri astrale, ori stralucita personalitate a umanitatii, iar nu Insusi Dumnezeu-Cuvantul
- credinta, parerea si propovaduirea ca mantuirea nu este doar in Biserica si ca nu este nevoie sa fii ortodox ca sa te mantuiesti"
Bucurie si Doamne, ajuta!
Vă sugerez scrieri interesante (și utile) ale următorilor sfinți: Sfântul Augustin, Toma d’Aquino, Francisc de Assisi, Iganțiu de Loyola, sau românul Vladimir Ghika.
În încheiere, o rugăciune a Sfântului Ignațiu de Loyola:
”Ia-mi, Doamne,
și primește
toată libertatea mea,
memoria, mintea
și voința mea toată;
tot ce am sau ce posed
e din darul Tău;
Ție, Doamne, Ți le înapoiez;
toate ale Tale sunt;
dispune de ele
după bunul Tău plac;
dă-mi numai iubirea
și harul Tău
și mi-e de ajuns”.
Pace și bine!
Cat despre papism, prima si cea mai mare erezie este tocmai Filioque. Dar v-am mai spus asta, nu are rost sa consumam bitii de pomana.
Ca orice spalat pe creier, cand da de cate un pasaj interesant (in cazul de fata din Kant - probabil ca l-o fi citit pe wikipedia) saliveaza din abundenta si incearca sa-l 'recenzeze'. Problema e ca singurul neuron pe care-l are nu prea rezista la asemenea activitati (cum de altfel e de asteptat), clacand lamentabil.