

Vineri, 24 august, regizorul filmului „Aferim” lansează o nouă producție legată de istoria României, „Țara moartă”.
Radu Jude a stat de vorbă cu Cotidianul, despre acest subiect, afirmând că deși se ferește să facă generalizări, are totuși o părere despre români.
„Karl Jaspers a încercat să facă diferența între feluri diferite de responsabilitate, vorbind despre relația germanilor cu nazismul, dar acolo lucrurile au fost ceva mai simple. Eu nu știu ce să zic. Mă feresc de generalizări, dar se poate observa că mulți dintre români nu sunt doar negaționiști, ci și antisemiți și rasiști. Poate că antisemitismul e mai soft, dar rasismul anti-romi e la cote absolut uluitoare, fără ca asta să însemne că tot poporul român e rasist, desigur. Dar sunt convins că dacă s-ar face un referendum acum (de genul celui mizerabil inițiat de Coaliția pentru Familie în chestiunea parteneriatului civil), cei mai mulți dintre noi ar vota ca romii să fie expulzați sau ghetto-izați etc. N-am nici cea mai mică îndoială”,a spus Jude.
Țara Moartă este un film artistic. Colecția Costică Acsinte, fotograful din Slobozia a cărui prodigioasă producție fotografică, întinsă pe aproape șapte decenii, a fost redescoperită și restaurată de Mario-Cezar Popescu
Dar Radu Jude folosește colecția ca fundal pentru o narațiune construită din întregistrări de arhivă și texte din jurnalul personal al doctorului Emil Dorian, pentru a ilustra „antisemitismul” românesc.
După un scurt preambul care acoperă cele două decenii anterioare, filmul prezintă perioada dintre 1937 și anii imediat următori lui August 1944, în ceea ce regizorul numește „fragmente de vieți paralele”: fotograme cu români obișnuiți în ipostaze private, acompaniate în fundalul sonor de diferite discursuri ale epocii. În film, regizorul insinuează că Biserica Ortodoxă ar fi fost părtașă la acțiuni cu caracter antisemit.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Ce patria si-ar vinde-o pe-o tigara,
Cel mai dotat s-o faca de ocara
Se pare ca e astazi _ Radu Jude_
Cand pe ecrane-si proiecteaza scarna,
Zicand c-o face cu intentii bune,
Si ca urmeaza un proverb ce spune
Ca-n ochi sa ne vedem intai noi barna!_
Dar noi, ce nu ne rusinam de tara,
Oricate barne-ar vrea el sa-i gaseasca_
C-adevereste-o vorba batraneasca!_
Ii spunem azi sub forma literara:
Sa-si afle , recitind-o iar si iara,
Portretul sau si-a intregii sale gasti:
Caci "Cel pe care tu nu-l lasi sa moara,
In veci n-o sa te lase sa traiesti!"
Si inca una-i oferim, pe loc_
Daca pe prima n-a inteles-o bine:
Ca " Cel pe care tu il scoti din foc,
Curand, o sa te- impinga-n foc pe tine!"
Si, la sfarsit,in loc de supliment,
Sa-i fie la fasole, mamaliga!_
Si subiect pentru un film decent:
"Ovreiul da, si-n urma tot el striga!"