

Senatul României a adoptat luni tacit propunerea legislativă ca ziua de 10 mai să devină Ziua Independenței Naționale a României. Această propunere a avut ca termen pentru dezbatere și vot final în Senat data de 20 decembrie.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 10 mai ca Ziua Independenței Naționale a României.
"Prin adoptarea proiectului de lege propunem ca, la 140 de ani de la Declararea de către Parlamentul României a independenței naționale a României, actualul Parlament să declare ziua de 10 mai drept «Ziua independenței naționale». La 10 mai 1877, Camerele reunite ale Parlamentului României au votat Declarația de independență a României, validată de principele Carol”, a motivat senatorul ALDE Ion Hadârcă, inițiatorul proiectului.
Senatul este prima Cameră sesizată, urmând ca votul final să fie dat în Camera Deputaților.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
1. 'Războiul de Independență al României' este numele folosit în istoriografia română pentru participarea Principatelor Unite (Moldova și Muntenia) la Războiul ruso-turc din 1877 – 1878. Pe 9 mai stil vechi, adică pe 21 mai stil nou 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat independența României, adică a Principatelor Unite (Moldova și Muntenia). A doua zi, 10/22 mai, actul a căpătat putere de lege prin semnarea lui de către principele Carol I.
2. Ce mai înseamnă 10 mai stil vechi:
* 10 mai 1866: Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen intră în București și depune jurământul în fața Parlamentului, fiind proclamat domnitor al Principatelor Române (Moldova și Muntenia), titulatură ce o va avea până la 26 martie 1881, când este proclamat rege.
* 10 mai 1881: oficial, are loc ceremonia de investire a lui Carol I ca rege, iar 'România' de la 1881 (adică Moldova unită cu Muntenia) devine regat.
Propunerea zilei de 10 mai ca zi de independență națională a fost susținută cu îndârjire de către Neagu Djuvara, unul din semnatarii unui document profund anti-românesc, Declarația de la Budapesta din 16 iunie 1989 (http://www.justitiarul.ro/antologia-rusinii-declaratia-de-la-budapesta-din-16-iunie-1989/).
Ziua de 10 mai a fost declarată sărbătoare națională în 2015 când președintele Klaus Iohannis a semnat decretul. Legea pentru declararea zilei de 10 mai ca zi de sărbătoare natională a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 336 din 18 mai 2015. (http://www.romaniatv.net/zile-libere_291086.html).
Acum din 'sărbătoare națională' a devenit 'Ziua Independenței Naționale a României'. Curat pas cu pas. Încă o dovadă că Dragnea a dat-o la pace cu Johannis.
În concluzie, independența 'României' se referă la independența Moldovei unite cu Muntenia sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Această independență a fost proclamată pe 9 mai 1877. La acea vreme românii din Ardeal gemeau încă sub jugul austro-ungar.
Ziua de 1 decembrie trebuie să rămână 'Ziua Națională a României'. Fără cuvântul 'independență' ce crează, în mod voit, confuzie. Punct.