Părinții întreabă, psihologul răspunde: Episodul 4. Dragi părinți, dacă un adolescent este prea docil cu părintele său, atunci e un semn de întrebare privind starea psihoemoțională a acelui tânăr

De Alexandra Rizea  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



E greu să fii adolescent. Ȋnconjurat de adulți care nu știu decât să impună reguli și restricții, tăind aripile răzvrătirii tale. Dar la fel de greu e să fii și părinte de adolescent.  Să vezi cum copilul tău ascultător a devenit peste noapte un rebel, care-și urmează instinctele și nevoia de independență, punând mai mult preț pe vrerea lui decât pe cea a părinților. 

Psihologul Nicoleta Vascan vine cu o veste bună: răzvrătirile adolescenților sunt firești, îngrijorătoare este doar lipsa acestora. „Adolescența este o perioadă foarte delicată în viața omului și este important ca părintele adolescentului să știe să gestioneze crizele de identitate ale copilului său adolescent. Ȋn momentul în care copilul intră în perioada adolescenței și întâmpină tot felul de provocări, care mai de care mai obositoare pentru el, dar și pentru dumneavoastră voastră, ca părinte, să știți că și dumneavoastră dezvoltați, în paralel cu el, un soi de criză. Din păcate,  vă asumați ca și afront personal toate refuzurile copilului dumneavoastră. Refuzurile copilului dumneavoastră, mie ca psiholog, îmi convin. De ce? Pentru că ele povestesc despre o stare naturală, firească, sănătoasă a perioadei adolescenței. Dacă un adolescent este mult prea docil în relația cu părintele său, eu, ca psiholog, îmi pun un semn de întrebare cu privire la starea psihoemoțională a acelui adolescent”, avertizează psihologul. 

Ce ar trebui să știe părinții adolescenților? Ȋn primul rând, că „pentru copilul aflat între 12 și 18 ani, cea mai importantă este identitatea. Construirea identității se face prin permiterea unui soi de independență. Dacă părintele nu înțelege acest aspect imperios necesar pentru viața adolescentului - independența -, avem deja probleme. Nu avem probleme cu adolescentul, ci cu părintele”, spune psihologul. 
div>
Nicoleta Vascan explică necesitatea de a-i permite adolescentului să-și manifeste independența și sentimentele relatând un caz concret, întâlnit în cabinetul său: „Băiatul de 16 ani, mama și tata profesori universitari, cu pretenții deosebite. Adolescentul a avut la școală rezultate de necontestat. Era bun de aplauzele tuturor. Dar de ce au venit la cabinet? Pentru că a rămas, la un moment dat, corijent la chimie. Era în clasa a X-a. Și culmea, lui îi plăcea chimia, era la un profil matematică-fizică. De ce rămăsese corijent? Pentru că dezvoltase un conflict cu doamna profesoară, a fost grosolan la adresa acesteia, părinții au fost chemați la școală, profesoara a refuzat să-l mai promoveze, nota la purtare i-a fost dramatic scăzută și iată cum părinții s-au adresat psihologului, pentru că nu știau cum să mai gestioneze starea copilului lor.  

Ce am avut de lucrat cu această familie? În primul rând, a fost necesară relaxarea mamei, pentru că era profund rănită de întâmplarea din viața copilului său, resimțea ca un afront personal refuzul băiatului de a mai studia la chimie. Și atunci, mama începuse să aibă crize de plâns deosebite, istericale, cum se numesc în popor. De ce? Pe motiv că baiatul a rămas corijent și o face de rușine...

 
Mama lui a ajuns să înțeleagă că acea criză de identitate a copilului său adolescent nu a avut nimic de a face cu ea însăși. Pe tatăl băiatului l-am încurajat să-și manifeste cu fermitate autoritatea în raport cu acesta. L-am încurajat în a iniția un dialog cu băiatul lui, pe diverse teme. Ce am avut de lucru cu băiatul? Înainte de toate, l-am felicitat pentru starea sa de revoltă. De ce? Pentru că acel băiat se afla într-o stare sufletească de revoltă, se simțea nevalorizat de către părinții lui, se simțea un paria, atât al școlii, cât și al familiei. Ce poți să faci cu un om care se află pe un fond sufletesc zero? Nimic. (...)
 
I-am speculat toate valențele pozitive ale personalității sale, pentru a-l ajuta să revină la motivația lui de a învăța pentru examenul de corijență. Și-a recăpătat dragul de acest obiect de studiu, a luat corijența, și acum este un student deosebit la Politehnică. Bravo ție, dragul meu, dacă urmărești acest video. Te felicit din suflet!”
 
Cum pot traversa cu bine copiii, dar și părinții lor, năvalnica perioadă a adololescenței? Psihologul Nicoleta Vascan ne spune că „este imperios necesar ca tu, ca părinte, să respecți acea identitate pe care adolescentul simte nevoia să și-o manifeste. Faptul că pleacă cu grupul nu înseamnă că nu te mai iubește pe tine, înseamnă, pur și simplu, că el este într-un parcurs firesc de evoluție, de dezvoltare personală. Acordați-le spațiu copiilor dumneavoastră deveniți adolescenți, dar căutați pe cât posibil să le lăsați sentimentul cum că dumneavoastră, ca părinți, sunteți acolo, îi observați, cunoașteți ce se întâmplă!”   
 
Transcrierea integrală
 

A început școala și nu-mi pare bine deloc! Sincer vă spun, dacă aș fi adolescentă abia aș aștepta să se  termine școala. De ce? Pentru că îmi place să nu fac nimic, îmi place să ascult muzică, îmi place să ies cu prietenul meu - pentru că de ceva vreme am prieten, îmi place să ies să mă plimb, îmi place să trăiesc viața. Dar mama și tata nu mă înțeleg. 

Dragii mei, dincolo de această introducere, sunt convins că mulți dintre dumneavoastră v-ați regăsit. Fie că sunteți femei sau bărbați, v-ați regăsit în această stare mofturoasă a adolescentului cu privire la rigurozitatea unui program de școală. Pe cine să credem? Să credem pe adolescentul care nu prea are chef și dispoziție de nimic sau să-l credem pe părintele care nu știe cum să mai gestioneze această situație. Și să-l mai credem și pe profesorul care îl sună pe părinte pentru a i se plânge? Cui să îi dăm dreptate?

Cred că fiecăruia în parte. Fiecare are dreptate. Dar revenind la adolescent, vă spun sincer că eu, ca psiholog, îl înțeleg.   Și știți de ce? Pentru că adolescența este o perioadă foarte delicată în viața omului. Și este important ca părintele adolescentului să știe să gestioneze crizele de identitate ale adolescentului, ale copilului său adolescent. Să știți că în momentul în care copilul intră în perioada adolescenței și întâmpină tot felul de provocări care mai de care mai obositoare, pentru el dar și pentru dumnea voastră ca părinte. Să știți că și dumneavoastră dezvoltați în paralel cu el un soi de criză. Din păcate,  vă asumați ca și afront personal toate refuzurile copilului dumneavoastră. Refuzurile copilului dumneavoastră, mie ca psiholog,  îmi convin. De ce?   Pentru că ele povestesc despre o stare naturală, firească, sănătoasă a perioadei adolescenței.  Dacă un adolescent este mult prea docil, în relație cu părintele său,  ca psiholog îmi pun un semn de întrebare cu privire la starea psihoemoțională a acelui adolescent.

Ce este cel mai important pentru adolescentul sau adolescenta între 12 și 18 ani? Este importantă identitatea, constuirea identității. Și cum se construiește? Prin permiterea unui soi de independență. Dacă părintele nu înțelege acest aspect imperios necesar pentru viața  adolescentului – independența – deja avem probleme. Nu avem probleme cu adolescentul, ci cu părintele.

Se întâmplă la cabinet la mine să fi venit un caz. Băiatul  de 16 ani, mama și tata profesori universitari cu pretenții deosebite. Adolescentul avea la școală rezultate de necontestat. Era bun de aplauzele tuturor. Dar de ce au venit la cabinet? Pentru că a rămas la un moment dat corijent la chimie. Era în clasa a X-a. Și culmea îi plăcea chimia, era la un profil matematică-fizică.   De ce rămăsese corijent? Pentru că dezvoltase un conflict cu doamna profesoară, a fost grosolan la adresa acesteia,  părinții au fost chemați la școală, profesoara a refuzat să-l mai promoveze, nota la purtare i-a fost dramatic scăzută și iată cum părinții s-au adresat psihologului pentru că nu știau cum să mai gestioneze starea copilului lor. 

Ce am avut de lucrat cu această familie? În primul rând a fost necesară relaxarea mamei pentru că era profund rănită de întâmplarea din viața copilului său. Resimțea ca un afront personal refuzul băiatului de a mai studia la chimie. Și atunci mama începuse să aibă crize de plâns, istericale cum se numește în popor. De ce? Pe motiv că baiatul a rămas corijent și o face de rușine ș.a.m.d.  Doi: tatăl băiatului. Ce am avut de lucru cu tatăl? Nimic altceva decât încurajarea lui în aș manifesta cu fermitate autoritatea în raport cu băiatul.  L-am încurajat în a iniția un dialog cu băiatul lui, pe diverse teme. Ce am avut de lucru cu băiatul?  Înainte de toate l-am felicitat pentru starea sa de revoltă.  De ce? Pentru că acel băiat, să știți dragii mei, se afla într-o stare sufletească  de revoltă, se simțea nevalorizat de către părinții lui, se simțea un paria atât al școlii cât și al familiei. Ce poți să faci cu un om care se află pe un fond sufletesc zero? Nimic.

Așadar, dragii mei, situația a fost deosebit de frumoasă în sensul că băiatul a învățat, s-a apucat de învățat,  dar în condițiile în care el, aici la psiholog, era valorizat. Credeți-mă că i-am speculat toate valențele pozitive ale personalității sale pentru a-l ajuta să revină la motivația lui de a învăța pentru examenul de corijență. Și-a recăpătat dragul de acest obiect de studiu, a luat corijența și acum este un student deosebit la Politehnică.  Bravo ție, dragul meu, dacă urmărești acest video.  Te felicit din suflet.  Mama lui a ajuns să înțeleagă că acea criză de identitate a copilului său adolescent nu a avut nimic de a face cu ea însăși. Să știți că acea identitate pe care adolescentul simte nevoia să și-o manifeste este imperios necesar ca tu, ca părinte, să i-o respecți. Faptul că pleacă cu grupul nu înseamnă că nu te mai iubește pe tine. Înseamnă pur și simplu că el este într-un parcurs firesc de evoluție, de dezvoltare personală. Acordați-le spațiu copiilor dumneavoastră deveniți adolescenți, dar căutați pe cât posibil să le lăsați sentimentul cum că dumneavoastră, ca părinți, sunteți acolo,  observați, cunoașteți ce se întâmplă.  

Subiectul este mult prea larg și aș dori ca și pe viitor să dezvoltăm valențele acestui subiect. 



Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Cine este George Simion:

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Părintele Pimen: Vom birui!

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  7. Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Implicare a cultelor religioase venetice de partea candidatului Sistemului. Ungurii și sași de alte credințe decât cea ortodoxă - catolici, luterani, reformați, unitarieni, evanghelici - îi fac campanie LGBT-istului Nicușor Dan. APEL aplaudat de Baconschi

  10. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

Ultima oră

14:59

Ion Cristoiu: Bătălia pentru Președinția României se transformă într-o bătălie între naționaliști și internaționaliști, între suveraniști și globaliști la nivel european

14:43

Cornel Nistorescu: Alina Mungiu – propagandist sau sforar politic?

14:10

MITĂ ELECTORALĂ DE STAT! Maria Eftimie: Alianța PSD-PNL-UDMR a dat Maiei Sandu rezerva de stat a României în schimbul voturilor pentru Crin Antonescu care au ajuns la Nicușor Dan

13:51

A trecut emoția! Euro dă înapoi în fața leului

13:50

COCAINĂ? Un simplu șervețel, sau o pungă cu o substanță albă? Ce se afla pe masa de negocieri a lui Macron, Merz și Starmer, în trenul care se întorcea de la Kiev? VIDEO

12:30

Paul Gabriel Andrei: USR-iștii voiau ca angajații din România să fie DAȚI AFARĂ dacă și după 60 de zile refuzau să se vaccineze cu SCHEMA COMPLETĂ. OAMENII NU UITĂ!

11:35

Manuela Hărăbor: Nicușor Dan a tăiat stimulentul pentru persoanele adulte cu dizabilități pe motiv că erau ”cheltuieli inutile”

11:15

Marine le Pen: "Vreau să-mi exprim sprijinul deplin și necondiționat pentru George Simion. În România, alegerile prezidențiale au fost pur și simplu anulate, cu binecuvântarea Comisiei Europene”

10:33

Marius Lulea: România are nevoie de PACE! Declarațiile lui Nicușor Dan cu privire la Războiul din Ucraina și nevoia ca România să trimită trupe dincolo de granițe sunt periculoase

10:14

Viorica Bălteanu: VĂ PLACE MODA DE A O LUA ȚANȚ0Ș RAZNA?

10:00

Zoe Dantes: A venit vremea ultimei alegeri

09:54

Mungiu în 2017: SRI l-a ajutat pe Nicușor Dan. Nicușor: O dau în judecată! Mungiu 2025: Votați Nicușor!

09:09

Alis Popa: Actorul Marius Manole a demarat o campanie de PROPAGANDĂ POLITICĂ în liceele din București și din țară!

08:52

”Nouă ne plac bananele, ne plac blugiii!” Oana Eftimie: Civilizații pro occidentali vs știrbii și inculții | Untold și mita electorală

08:40

Neomarxiștii de la Dexonline, propagandă ilegală pentru Nicușor Dan