POPULISM: Indemnizația de creștere copilului de 36.000 de euro a fost suspendată. Analizele preliminare arată că omul avea dreptul la acești bani

De Andreea Ilie  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13:40 Indemnizația pentru creșterea copilului (ICC) de 36.000 de euro lunar, cea mai mare din România, a fost suspendată, informează News.ro.

sursa citată precizează că Fiscul  va verifica toate actele și veniturile bărbatului din Sibiu care primea suma respectivă, la cererea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

Analiza preliminară arată că bărbatul câștigă exact cât a declarat, adică 187.158 de lei (42.500 de euro) pe lună și că ar avea tot dreptul la aceasta indemnizație, potrivit Digi 24.

Tatăl respectiv este patronul mai multor firme și a fost de acord să-i fie suspendată plata indemnizației până la publicarea rezultatului verificărilor.

Știrea inițială

Guvernul României nu va tăia și nici nu va plafona indemnizația pentru creșterea copilului, singurul for legitim care poate schimba legislația fiind Parlamentul, afirmă Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.


„Un prim bilanț era important pentru noi ca să vedem cât de atractivă era această indemnizație și să vedem dacă estimările inițiale corespund cu realitatea. Nu se pune problema ca acest Guvern să taie sau să plafoneze indemnizația pentru creșterea copilului. Parlamentul care a adoptat această legislație este singurul for care în mod normal este cel care ar trebui să se uite și să vadă care sunt aceste consecințe. Prin urmare, în calitate de Guvern nu o să lansăm ordonanțe care să corecteze Parlamentul ci tot ceea ce ne propunem este să ne uitam exact, să vedem cum au fost făcute estimările în Parlament inițial și să vedem ce se impune să se facă de către Parlament, forul care a și inițiat această măsură”, a declarat luni, la Digi 24, Dragoș Pîslaru.

Un studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii arată că un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC (indemnizație lunară pentru creșterea copilului), adică 242 persoane, consumă o treime din bugetul alocat, existând chiar cuantumuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro. Cele mai mari cuantumuri ale indemnizației au fost înregistrate în județul Sibiu și în municipiul București, sectorul 1, de 159.084 lei, respectiv 94.168 lei, în urma veniturilor realizate ca membru asociat sau persoană autorizată să desfășoare o activitate independentă. Pe următoarele locuri se situează un beneficiar din Constanța, cu 74.693 lei, și unul din București, sectorul 5, 56.132 lei, ambii realizând venituri pe bază de contract de muncă/raport de serviciu. Media cuantumului ICC, la nivel național, a fost de 1.404 lei. Cea mai mică valoare medie s-a înregistrat la Suceava — 1.182 lei, iar cea mai mare în București, în sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei.


Dragoș Pîslaru a precizat că era obligat să prezinte public aceste cifre pentru că "nu poți ține sub preș această realitate”.

"Versiunea mea este că eram obligat ca, în condițiile în care am constatat că există aceste cifre, să le fac publice. Versiunea mea este că nu poți ține sub preș această realitate. Versiunea mea este și pe partea de transparentă, că eram obligat să răspundem la niște întrebări din partea unor colegi care au întrebat și care au vrut să știe cum arată după o lună de la implementare. Nu există nicio o altă versiune decât aceea că am vrut ca această informație să nu fie ținută sub preș, cum se făcea de obicei ci să fie făcută public (…) Este firesc să încep cu o realitate, cu niște date și datele trebuie dezbătute de forul care a inițiat acest proiect. (…) Nu am propus tăierea. Guvernul și-a asumat implementarea și nici nu se pune problema ca eu să vin să amendez. Forul legitim care are posibilitatea de a schimba aceste lucruri este Parlamentul, cel care a inițiat legislația”, a explicat ministrul Muncii.

Potrivit acestuia, în momentul de față trebuie văzut dacă măsura, așa cum a fost ea gândită, duce la creșterea natalității sau există și alte lucruri care ar putea fi făcute.

"În acest moment, singurul lucru pe care trebuie să-l punem pe masă, și nu noi, ci întreaga societate, prin Parlament ca for legislativ, este dacă măsura în sine, așa cum a fost ea gândită, duce la creșterea natalității în mod eficient sau există alte lucruri care ar putea fi făcute. Guvernul și-a asumat implementarea, a fost unul dintre lucrurile pe care le-am primit atunci când am fost numit în funcție. Eu voi participa la dezbatere în momentul în care va trebui să pun toate informațiile pe masă. Forul legitim care are posibilitatea de a schimba acest lucru este Parlamentul.(…) Guvernul a dat indemnizații pentru că respectă o lege care a fost emisă de către Parlament. Forul care a emis-o trebuie să remedieze, dacă e ceva de remediat”, a precizat Pîslaru.

El a reamintit ca acest beneficiu nu este contributiv, fiind luate în considerare veniturile din anul respectiv.

"Acest beneficiu nu este contributiv, cu alte cuvinte, cine plătește bani la stat nu contribuie ca să poată primească aceste lucruri. Mai clar, dacă eu am un PFA, cum este unul dintre cazurile din lista respectivă sau mai multe, dacă am nimerit în anul acela o cifră de afaceri echivalentă, adică un venit al PFA de o anumită sumă el se ia direct, fără ca eu, ca PFA, să contribui la CAS, CASS mai mult decât sau echivalent cu un contract de muncă.(…) Nu există nicio problemă legată de istoric ci ultimul an care se ia ca bază de raportare și nu există o chestiune contributivă”, a mai precizat ministrul Muncii.

În ceea ce privește bugetul, șeful de la muncă a menționat că nu există restricție și că au fost identificat resursele necesare, până la finele acestui an.

"Al doilea element care este relevant în toată această dezbatere este legat de buget. În momentul în care acesta a devenit un drept care se alocă tuturor persoanelor aflate în această circumstanță nu există restricție de buget. Noi ne-am asumat cu subiect și predicat că vom implementa. Eu am scos în evidență că am sărit față de o estimare dar, când am discutat cu doamna ministru Dragu (ministrul Finanțelor, Anca Dragu, n.r) spațiul bugetar pe care îl avem nu s-a pus problema că nu am identificat resursele pentru plata acestor indemnizații.(…) Când s-a făcut rectificarea s-a alocat o sumă globală tocmai ca să se evite rectificări suplimentare din acest punct de vedere. Înțelegerea mea este că putem implementa până la sfârșitul anului fără să afectăm alte categorii de cheltuieli. Asta este așa cum arată acum lucrurile. La anul evident va trebui să se ia măsurile de rigoare, fie să se recorecteze estimarea pe baza datelor care se vor strânge, deja având câteva luni se va ști și mai bine cum stau lucrurile, sau se pot discuta în Parlament îmbunătățiri la această legislație, dacă va fi cazul”, a spus Pîslaru.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

25 de ani de la bombardarea Iugoslaviei

Bombardamentele NATO în cifre

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Florin Ceraceanu 06.09.2016 14:12
    Acest lingau dragos paslaru aka GOGU pentru cunoscatori nu a muncit in viata lui intr-o firma serioasa, fiind un mare "specialist" alaturi de liviu voinea in GEA (grupul de economie aplicata), un oprtunist povestitor, un incapabil...a rezovat toate problemele si au ramas indemizatiile? un fost pesedist, linge blide si oprtunist, transformat in tehnocratnu ti-e bah rusine derbedeule? un fost pesedist, linge blide si oprtunist, transformat in tehnocrat! Contnua politica anti-nationala acestor tradatori de neam si tara
  • Florin Ceraceanu 06.09.2016 14:15
    Acest lingau dragos paslaru aka GOGU pentru cunoscatori nu a muncit in viata lui intr-o firma serioasa, fiind un mare "specialist" alaturi de liviu voinea in GEA (Grupul de Economie Aplicata), un oportunist povestitor, un incapabil...a rezovat toate problemele si au ramas indemnizatiile mamelor? un fost pesedist, linge blide si oportunist, transformat in tehnocrat ! nu ti-e bah rusine derbedeule?
Ultima oră

11:40

OMS urgenteză țările să semneze tratatul pandemic: ”O nouă amenințare pandemică va apărea - și nu există nicio scuză pentru a nu fi pregătiți”

11:26

Cel mai recent sondaj arată că AUR ar lua cele mai multe voturi de la tinerii între 18-35 de ani „dacă alegerile au loc duminica viitoare”

10:45

Când nu ai succes pe câmpul de luptă, treci la asasinate. Șeful SBU afirmă că Ucraina duce o campanie secretă de asasinare a celor care colaborează cu Rusia

10:28

Macron nu-i mai poate ține în frâu pe migranți. Bătaie pe aeroportul Charles de Gaulle - VIDEO

09:17

Celebrul streamer ”Ninja”, cu peste 24 de milioane de abonați pe Youtube și 19 milioane pe Twitch, a fost diagnosticat cu cancer

08:45

Putin dezamăgește ”analiștii militari”, afirmând că Rusia NU va ataca niciodată o țară NATO: ”Este un nonsens total”

08:26

Bloomberg: Macron i-a înfuriat pe americani cu declarațiile despre trimiterea de trupe în Ucraina

23:23

Arhim. Mihail Daniliuc: 27 martie 1918, Basarabia acasă

23:10

Mircea Platon la “Pe Drept Cuvânt”: Suntem victimele unui sistem programat să producă incompetență - VIDEO

22:30

Eminescu, Nichita, Vieru, Basarabia și Țara

21:28

Concurs de produse tradiționale - valorificarea producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică

21:06

România a coborât pe locul 44 în clasamentul privind calitatea vieții și bunăstarea socială, fiind depășită de Bulgaria

19:13

Mulțimi de imigranți au luat cu asalt granița de sud a SUA. Scopul invaziei a milioane de imigranți ilegali, facilitată de Casa Albă, ONG-uri și mega-corporații – VIDEO distribuit de Elon Musk

18:10

De vorbă cu strănepoata lui Ion Creangă, despre Basarabia și Grigore Vieru. Scriitoarea Olguța Creangă-Caia: „Simt că reîntregirea este aproape și prin revenirea fraților la Mitropolia Basarabiei!”

17:32

Presupușii francmasoni milionari, la nivel mondial. Bill Gates, Warren Buffett, David René de Rothschild, Rihanna și Jay-Z, printre ei