Pensionarii sunt cea mai defavorizată categorie socială din România. Cu o pensie medie ce abia atinge 200 euro, este greu de explicat cum se descurcă zi de zi bunicii şi părinţii noştri.
Există însă în România mai multe categorii de pensionari, aşa-numiţii "speciali", proveniţi în mare parte din diferite sisteme, cum ar fi apărare, navigaţie, aviaţie, securitate, justiţie şi mai nou, legislativ.
Marţi, Senatorii din Comisia de muncă au avizat favorabil propunerea ca şi diplomaţii să primească pensii de serviciu.Potrivit propunerii legislative, de la vârsta de 60 de ani, personalul diplomatic şi consular va putea primi şi pensie de serviciu: 80 la sută din salariul de bază lunar, plus indemnizaţiile şi sporurile din ultima lună de activitate, anunţă TVR.
În Parlament este şi proiectul privind reintroducerea pensiilor de serviciu pentru militari, poliţişti şi angajaţii ai SRI - adoptat de guvern. Se revine, de principiu, la regulile din vechiul sistem al pensiilor militare de stat. Angajatorii nu vor mai fi obligaţi să achite contribuţia pentru aceste pensii, care vor fi plătite de la bugetul de stat.
Din banii tuturor contribuabililor vor fi susţinute şi pensiile speciale pentru aviatori şi personalul navigant. Legea, promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis, intră în vigoare chiar de la 1 iulie. Cei care vor cere pensia de serviciu vor primi, pe lângă suma la care au dreptul după cât au cotizat, şi 80 la sută din media veniturilor din ultimele 12 luni de activitate.
Aviatorii au pierdut enorm, în 2010, când guvernul Boc a tăiat aşa-numitele pensii de lux. După ce a pierdut cota plătită de la bugetul de stat, un pilot pensionar care avea în jur de 9.000 de lei a rămas cu mai puţin de 2.000 de lei. Tot cam atât au ajuns să primească, în medie, şi pensionarii din Parlament şi de la Curtea de Conturi. Pensia unui diplomat a fost redusă de la peste 14.000 de lei la mai puţin de 3.000 de lei.
Magistraţii sunt singurii care şi-au păstrat pensiile de serviciu, datorită deciziei colegilor de la Curtea Constituţională. În 2009, judecătorii şi procurorii pensionaţi încasau pensii speciale cuprinse între 1.711 şi aproape 33.000 de lei. Anul acesta, cei care au pensia calculată doar pe baza contribuţiei primesc, în medie, 890 de lei pe lună.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.