EUROBAROMETRU: 71% dintre români cred că situația economică la nivel național este proastă

De Adriana Oprea-Popescu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„România este momentan la capitolul creștere economică, hai să zicem, campioană europeană. Este mare lucru”, declara zilele trecute președintele Klaus Iohannis.

O fi lucru mare, fără îndoială, numai că românii nu simt această creștere economică. Și asta nu e doar o părere, e o concluzie a celui mai recent Eurobarometru, realizat în noiembrie 2016 în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene și publicat, zilele trecute, de Comisia Europeană. 

Conform Eurobarometrului „Opinia publică în Uniunea Europeană”, doar 26% dintre români cred că situația economică la nivel național este „bună”. 71%  declară că ea este „proastă”, iar 3% „nu știu”. 

Ȋn comparație, 30% dintre unguri sunt mulțumiți de situația economică din țara lor. Iar patru din zece europeni consideră că situația economică actuală din țara lor este „bună”. 

Decalajul dintre statele membre UE a continuat să crească, arată rezultatele Eurobarometrului: 87 de puncte separă acum Luxemburgul, unde 90% din populație consideră că situația economică națională este bună, de Grecia, țară în care doar 3% dintre respondenți au această opinie.
 
 
Mulțumiți de cum merg lucrurile în economia țării lor sunt și cei din Germania (87%), Malta (81%), Olanda (81%), Danemarca (79%) și Suedia (78%). Cele mai mici procente ale răspunsurilor pozitive au fost înregistrate în Grecia (3%), Spania (11%) și Italia (13%). 
 
Marile probleme ale României: situația economică și sistemul de sănătate și securitate socială

Trei din zece europeni cred că șomajul e principala problemă cu care se confruntă țara lor. Imigrația rămâne cea de-a doua preocupare importantă la nivel național (26%), iar situația economică se află pe locul al treilea (19%). 

Românii (32%) consideră că cele mai importante probleme ale țării noastre sunt, deopotrivă, situația economică și sistemul de sănătate și securitate socială. Pe locul doi urmează creșterea prețurilor/inflația/costul vieții (24%), apoi șomajul (19%).

Ȋn comparație, doar 19% dintre europeni cred că situația economică din țara lor ar fi o problemă. Ȋn fruntea clasamentului sunt cei din Cipru (54%), urmați de greci (40%), spanioli (34%), estonieni (33%) și români (32%).

31% dintre suedezi consideră că sistemul educațional este cea mai mare problemă din țara lor, iar cei din Luxemburg (51%) și Irlanda (42%) sunt preocupați de lipsa locuințelor. 
Ȋn vreme ce francezii (31%), germanii (28%) și belgienii (23%) cred că terorismul este o problemă la nivel național, doar 4% dintre români au menționat acest subiect pe lista îngrijorărilor lor.

Pe plan personal, costul de trai (28%) este principala problemă cu care se confruntă azi europenii. 31% dintre români au indicat acest răspuns. 

Pe locul doi al problemelor personale cu care ne confruntăm se situează sistemul de sănătate și de securitate socială, apoi condițiile de viață (21%, față de 9% - media europeană). 

Ȋn plus, 19% dintre români sunt îngrijorați din cauza pensiilor (față de 15% - media europeană).

Doar 42% dintre italieni sunt de acord cu imigranții din state membre UE

La nivelul Uniunii Europene, 45% dintre cei intervievați în cele 28 de state membre consideră că imigrația este una dintre problemele cele mai importante. Acest răspuns este mai frecvent în Estonia (70%), Ungaria (65%) și Malta (65%).

Ȋn vreme ce doar 36% din români consideră că imigrația ar fi cea mai mare problemă a UE, îngrijorarea față de acest subiect crește în țările unde locuiesc românii plecați la muncă - Italia (49%), Germania (50%) și Marea Britanie (42%). Excepție face Spania, unde doar 32% dintre cei chestionați cred că imigrația e o problemă.

Europenii au atitudini diferite față de tipurile de imigranți: 61% dintre ei au o părere bună despre cei veniți din alte state membre UE. Românii sunt de acord cu acest tip de imigrație în procent de 57%, în vreme ce în Spania 69% aprobă acest lucru, 71% - Germania, 58% - Marea Britanie și, atenție!, doar 42% Italia (procentul a scăzut cu 3 puncte față de primăvara lui 2016).

Față de imigranții veniți din țări aflate în afara UE, doar 37% dintre europeni au un sentiment pozitiv. Cei mai refractari sunt cehii (14%), ungurii (15%) și bulgarii (15%), în vreme ce românii sunt de acord, în proporție de 35%, cu acest timp de imigrație.

Cea mai pozitivă atitudine față de imigranții din țările non-UE o au cetățenii din Suedia (64%), Irlanda (57%), Spania (52%), Luxemburg (49%) și Germania (40%).   

Șapte din zece europeni sunt în favoarea „unei politici europene comune în domeniul migrației”. Cel mai puternic sprijin se observă în Luxemburg (85% - „pentru”), Germania (85%), Olanda (83%) și Spania (82%). 

Republica Cehă este singura țară în care majoritatea respondenților s-au opus unei politici comune de migrație (55% - „contra” și 41% - „pentru”).

Unul din trei europeni consideră terorismul o problemă a Uniunii Europene

Eurobarometrul suprinde starea de spirit existentă după atentatele teroriste care au avut loc în vara anului trecut în Franța (Nisa, Magnanville, Saint-Étienne-du-Rouvray) și Germania (Wurzburg, Ansbach).

În toate statele membre UE, cu excepția Portugaliei, Italiei, Greciei, Danemarcei, Suediei și Finlandei, imigrația și terorismul sunt considerate a fi primele două mai probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Aproape o treime (32%) dintre cetățenii invocă terorismul ca fiind o problemă a Uniuni Europene. Interesant este că cei mai îngrijorați din cauza acestui subiect sunt oamenii din țările în care n-au existat atentate teroriste: Cehia (47%), Ungaria (42%), Letonia (45%). 
 
Ȋn România, 34% dintre cei chestionați au menționat terorismul ca fiind o problemă importantă a UE. Ȋn Franța procentul este de 35%, în Germania – 31%, iar în Belgia – 33%.
 
Doar 8% dintre europeni consideră că insecuritatea este o problemă importantă a UE. Iar cel mai mare procent al repodenților a fost înregistrat în România (16%). Prin comparație, doar 11% din francezi au invocat insecuritatea, 10% dintre germani și 11% dintre belgieni.
 
Unul din cinci europeni (20%) consideră situația economică o problemă importantă a Uniunii Europene, în ansamblu. Românii sunt mai puțin convinși de asta (doar 15%), față de suedezi (25%) sau de britanici (24%).
 
Italienii consideră că o problemă importantă a UE este șomajul, grecii și germanii – finanțele publice ale țărilor membre, iar suedezii (22%) – schimbarea climatică.

N.r. - Ȋn România, sondajul a fost realizat de CSOP, în perioada 5 – 14 noiembrie 2016, pe un eșantion de 1.005 persoane. 

VA URMA: Ce părere au românii despre Uniunea Europeană și despre trecerea la moneda euro. 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Jean Carlos 18.01.2019 04:11
    Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

23:10

Profesorul Ilie Bădescu: CARE EUROPĂ?

23:00

Mihai Tîrnoveanu: Ziua Independenței. Călin Georgescu. George Simion

22:30

SPAȚIUL MIORITIC - de Lucian Blaga (9 mai 1895 - 6 mai 1961)

21:15

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!