E oficial: Slujbele cu public sunt interzise. BOR îndeamnă credincioșii să nu iasă din casă decât în caz de maximă necesitate. Prima Înviere fără credincioși din istoria României?

De Andrei Nicolae  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși existau voci care afirmauordonanța militară 2 emisă de Ministerul de Interne permit, în continuare, desfășurarea slujbelor bisericești, Biserica Ortodoxă Română a emis un comunicat de presă prin care afirmă că publicul nu mai are acces la aceste servicii religioase.

Mai mult decât atât, credincioșii nu vor mai avea deloc acces în Biserică, nici măcar individual, ca până acum. Singurele excepții constituindu-le botezul, cununiile și înmormântările, informează Basilica.

Documentul semnat de Sinodul BOR suspendă Sfântul Maslu „de obște”, iar credincioșii sunt îndemnați să nu iasă din case decât în „situații de maximă necesitate”. Clericii și mirenii care nu respectă aceste obligații „ vor suporta sancțiunile prevăzute de lege”.

Dacă starea de urgență se va prelungi peste perioada actuală - ce se încheie pe 16 aprilie - și autoritățile nu schimbă optica, există posibilitatea ca românii să nu meargă la slujba de Înviere.


Iată textul:

Pe baza Ordonanței militare nr. 1 din 17 martie 2020 și a Ordonanței militare 2 din 21 martie 2020, care au stabilit măsuri succesive privind limitarea libertății de mișcare și întrunire a cetățenilor, ceea ce afectează și viața religioasă publică a credincioșilor, în urma consultării din data de 22 martie 2020 cu Ministerul Afacerilor Interne, vă transmitem următoarele:

1) La toate parohiile, Sfânta Liturghie și celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcașul de cult de către slujitorii bisericii respective (preoți, diaconi, cântăreți, paraclisier), fără participarea publicului (credincioșilor mireni). Slujbele pot fi transmise online și în media locală sau națională.

2) În mănăstiri, slujbele vor fi oficiate în biserică de către slujitorii bisericești, în prezența membrilor comunității monahale, fără participarea publicului. Slujbele pot fi transmise online și în media locală sau națională.


3)Toți credincioșii ortodocși români din România și din diaspora pot urmări Sfânta Liturghie și celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile Trinitas TV și Radio Trinitas ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.

4) Deși Sfânta Liturghie și celelalte slujbe liturgice sunt săvârșite în biserică, fără participarea publicului (credincioșilor mireni), bisericile vor putea fi deschise totuși pentru situații speciale (cum sunt cele de la punctul 8).


5)Întrucât credincioșii mireni nu pot participa fizic la slujbele din biserică, aceștia sunt îndemnați să își organizeze în propriile locuințe un spațiu de rugăciune cu icoane, Sfânta Scriptură (Biblia), candelă sau lumânare, cărți de rugăciuni și de zidire duhovnicească, urmând programul duhovnicesc stabilit împreună cu duhovnicul lor.

6) Toți credincioșii din parohie vor fi pomeniți la Sfintele Liturghii, îndeosebi acum când aceștia nu pot participa fizic la Sfânta Liturghie, ci doar spiritual, de la distanță.
 
7)În această perioadă, credincioșii vor menține prin telefon legătura cu preoții de la parohie și în special cu duhovnicul. La solicitarea credincioșilor, preotul se poate deplasa la domiciliul credincioșilor pentru convorbiri duhovnicești, spovedanie și împărtășanie, cu respectarea normelor de protecție, inclusiv mască și mănuși sanitare.

8) Taina Botezului și Taina Cununiei se pot oficia în lăcașul de cult și vor participa maximum 8 persoane.


9) Slujba înmormântării poate fi oficiată la biserică, în capela mortuară sau la cimitir; la această slujbă pot participa maximum 8 persoane.

10) Spovedania și împărtășirea credincioșilor bolnavi aflați în spital se va face respectând regulile spitalului.

11) Spovedania și împărtășirea credincioșilor bolnavi aflați la domiciliu se vor face de către preot, după următoarea procedură: preotul își va întocmi Declarația personală de deplasare după modelul aprobat de autoritățile de stat, bifând ca motiv deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor. La intrarea în locuința credincioșilor, preotul va utiliza încălțăminte de unică folosință și mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă și săpun și cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult și epitrahil, trusa liturgică pentru împărtășirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate.

12) Săvârșirea slujbei Sfântului Maslu de obște (comun) se suspendă, iar preoții vor îndemna pe credincioși sa citească în schimb, miercurea și vinerea, acatistul unui sfânt vindecător: Sfântul Ierarh Spiridon, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica ș.a..

13) Se vor efectua dezinfectarea repetată a căilor de acces, a mobilierului bisericesc și a suprafețelor, aerisirea frecventă a lăcașurilor de cult, asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor pentru toți care vin la biserică.

14) Centrele sociale bisericești și centrele medicale bisericești își vor continua activitatea conform reglementărilor în vigoare privind specificul activității (cămin de bătrâni, cantină socială, cabinet medical, magazine de obiecte și cărți bisericești etc.).

15) Activitatea socială a parohiilor și mănăstirilor se va adapta la noile nevoi sociale și medicale, respectiv sprijinirea persoanelor care nu se pot deplasa în vederea aprovizionării cu alimente sau medicamente, dar cu respectarea tuturor măsurilor de igienă și protecție stabilite de autorități.

16) Dacă un angajat al Bisericii manifestă simptome sau dacă a intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu noul coronavirus, acesta va comunica în scris sau telefonic superiorului său ierarhic situația în care se află. În caz că a existat un astfel de contact, angajatorul va anunța imediat autoritățile sanitare și va respecta procedurile stabilite de acestea (autoizolare, carantină etc.)

17) Autoritățile bisericești superioare vor emite adeverințe preoților de la parohii și funcționarilor din administrația bisericească, pentru deplasarea la locul de muncă, iar preoții parohi și stareții de mănăstiri vor elibera adeverințe pentru slujitorii bisericești din subordinea lor (preoți coslujitori, diaconi, cântăreți, paraclisieri).
18) Îi îndemnăm pe toți credincioșii să nu iasă din casă decât pentru situații de maximă necesitate.

19)În starea de urgență, atât clericii, cât și credincioșii mireni au obligația de a respecta dispozițiile autorităților de stat, în caz contrar aceștia vor suporta sancțiunile prevăzute de lege.

20) Măsurile excepționale luate de autorități au ca scop să protejeze propria noastră sănătate și sănătatea celor din jurul nostru. Viața și sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar noi avem datoria de a le apăra și cultiva cu responsabilitate permanentă.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (5)
  • Cc Cc 22.03.2020 21:52
    Acum, nu este chiar corect titlul articolului; căci nu Biserica cedează, ci Patriarhia, unii ierarhi, etc. Dar Biserica mai suntem și noi.
    De văzut acum, dacă vor fi și niscaiva ierarhi/ chiriarhi care văd problema într-alt fel. Cu cât ne deșteptăm mai din vreme, cu atât vom putea administra criza adevărată care va veni, despre care vorbește și Bogdan Stanciu în cel mai recent articol pe AN. Vorba ceea: Deșteaptă-te române ....
  • adria 23.03.2020 20:55
    Da, o turmă fără păstor. Spre deosebire de Georgia și Rusia:

    21 martie 2020 -- Patriarhia Georgiei: Slujbele își vor urma cursul ca până în prezent
    Sinodul Bisericii Georgiei a hotărât să nu respecte recomandările autorităților privitoare la efectuarea slujbelor religioase.
    „Coronavirusul nu este un motiv suficient pentru a schimba rânduielile Bisericii și a-i obliga pe credincioși să nu ia parte la slujbe” au decis Patriarhul și episcopii participanți.
    De la începutul crizei declanșate de coronavirus, și în Georgia unele voci au acuzat folosirea de către biserică a unei lingurițe comune pentru împărtășirea credincioșilor în timpul Sfintei Liturghii și au cerut folosirea unora de unică folosință.
    „Refuzul linguriței euharistice ca sursă de infecție este total inacceptabil”, a anunțat Sfântul Sinod după ședința de astăzi, deoarece este vorba despre Sfânta Euharistie.
    https://ortodoxinfo.ro/2020/03/21/patriarhia-georgiei-slujbele-isi-vor-urma-cursul-ca-pana-in-prezent/
    ------
    Ne place sau nu, și Patriarhia Rusiei a afirmat că slujbele își vor urma cursul ca până în prezent, inclusiv în bisericile care țin de ea din întreaga lume.
    17 martie 2020 -- Măsurile luate de Biserica Ortodoxă Rusă cu privire la amenințarea răspândirii infecției coronavirusului (un text frumos, din care am tradus o parte):

    "Pentru îngrijirea pastorală a oamenilor și ca răspuns la o cerere din partea autorităților sanitare și păstrînd credința fermă în lucrarea providenței benefice a lui Dumnezeu și în Atotputernicia Divină, reglementările sunt stabilite mai jos ținând cont de Tradiția canonică și liturgică a Bisericii Ortodoxe Ruse.

    Până la îmbunătățirea situației epidemiologice și primirea de instrucțiuni corespunzătoare de la administrația eparhiilor cu privire la anularea completă sau parțială a prezentelor instrucțiuni, parohiile, reprezentanțele Patriarhiei, ierarhiei și mănăstirilor, [...] ar trebui să îndeplinească următoarele.

    În ceea ce privește jertfa Sfintelor Taine ale lui Hristos

    1. Observând că Jertfa fără Sânge nu poate fi în niciun fel anulată; pentru că acolo unde nu există Euharistie, nu există viață bisericească și că Sfântul Trup și Sângele lui Hristos sunt oferite pentru sănătatea bună atât a sufletului, cât și a trupului (vezi, de exemplu, rugăciunile a 7-a și a 9-a ale Sfântului Ioan Gură de Aur la Pregătirea pentru Sfânta Împărtășanie) și ținând cont de practica istorică a Bisericii Ortodoxe adoptată în situația unei epidemii /1/, Sfintele Taine ale lui Hristos ar trebui să fie oferite și lingurița ar trebui să fie ștersă după fiecare părtaș . . . "
    Continuarea (în engleză) aici:
    Instructions to rectors of parishes and monasteries’ town churches, abbots and abbesses of the monasteries of the Russian Orthodox Church over the threat of spreading coronavirus infection:
    http://www.patriarchia.ru/en/db/text/5608615.html
  • Nebunul-de-alb 22.03.2020 22:19
    Miza este Biserica. Singura miza majora, de la inceput, restul sunt secundare. Iar cine nu vede asta, e orb.
  • ioanc... 22.03.2020 22:55
    Cineva intr- un comentariu spunea ca cea mai mare dintre virtuti e ascultarea. Desigur scopul lui era sa ne lamureascaconvinga de a sta acasa, in fata televizorului si nu la Biserica. Insa, fara Dragoste nu exista ascultare. Fiul ratacitor cand a gasit Dragostea si-a revenit in fire, a reintrat in ascultarea Tatalui, in timp ce fiul de acasa, cel care aparent era ascultator Tatalui a pierdut Dragostea.

    Eu unul, ani de zile, nu am pus piciorul in Biserica, fiind un ticalos si un nemernic. Insa Dragoste, in mod real am aflat-o doar in Biserica. Cand Hristos mi-a batut la usa inimii, doar acolo in Biserica, intru tainele ei, L-am intalnit si gasit. Asa ca cei care spun si aproba astfel de mesaje, gen: "Când lumea nu stă în casă, când lumea iese chiar și pentru a veni la biserică, când se produc aglomerări, îmbulzeli, locul acela în care se adună oamenii, poate deveni focar de îmbolnăvire", sau "De aceea, este foarte important să ne liniștim, să fim atenți la ce se întâmplă în lume, la ce se întâmplă cu noi și să înțelegem că autoritățile și lumea medicală încearcă să ne ferească de ce poate fi mai rău. ", sau "Cruce înseamnă să nu-i faci rău celuilalt, prin felul tău dezordonat și iresponsabil de-a te purta " sunt in mare inselare. Si ma doare. Eu, unul, accept faptul ca sunt oprit de la participarea Sfintei Liturghii din pronie divina, aceasta fiind mila si iubirea lui Dumnezeu pentru mine pacatosul si ticalosul ca pedagogie pentru necredinta mea ... dar nu accept sa fiu mintit si luat de prost de catre niste slujitori vremelnici, in Casa Domnului. Bunul Dumnezeu sa ma ierte si sa ne rugam pentru preotii si ierarhii nostri, caci daca acestia cad si noi ii vom urma.



    "Credeți că imaginile hamburgerilor, fripturilor și șerbeturilor vor hrăni populația? Nu, desigur! Atunci, cine ne-ar putea face să credem că spectacolul televizat al unei Liturghii sau al unei slujbe ne va uni cu Hristos, ne va împărtăși slava Lui și a Tatălui și va realiza unitatea de dragoste între toți membrii Trupului pentru a ne conduce în Împărăția pe care Domnul ne-a promis-o? Trebuie să fi căzut foarte jos în ateismul pragmatic pentru a pretinde așa ceva !!! Desigur, acestea sunt discursurile oficiale pe care „gândirea bună” și alinierea cu lumea forțează să fie pronunțate" (https://corortodox.blogspot.com/2020/03/cuvant-neclintit-in-credinta-al-arhim.html)
  • dttw 22.03.2020 23:43
    Eu am spus-o inca de la inceput ca toata nebunia declansata in lume in prezent are ca tinta principala si finala Biserica lui Hristos! Am atentionat ca acesta este inceputul marsului distrugatorului pornit extrem de serpeste, sub masca apararii sanatatii populatiei planetei, ca si cand mai marii lumii ar da doi bani pe sanatatea ”pulimii” cum zicea Sorin Oprescu. Totul se desfasoara prin invaluire, prin manipulare cu ajutorul mass-media, prin multa minciuna si cu multe victime colaterale prin China si prin Occidentul apostat de unde s-a ridicat oricum harul Duhului Sfant. Acum ne spun cati italieni, spanioli etc mor pe zi chipurile de coronavirus, desi marea majoritate a decedatilor sufera de multe alte boli. Dar ia cautati si aflati cati oameni mureau in Italia in 2017, sau 2018, sau 2019 (https://www.macrotrends.net/countries/ITA/italy/death-rate), veti vedea ca rata deceselor nu are mari oscilatii, doar ca in anii anteriori nu se anuntau numarul mortilor pe saptamana ptr ca nu avea, nu-i asa, nicio relevanta la nivel mondial, nu interesa pe nimeni...Acum e nenorocire, e jale, e prapad... Revenind la ierarhii nostri, ei joaca practic in acelasi film, vor ceda tot mai mult ptr ca...asa trebuie sa se intample. Ei se inchina puterii lumesti, nu lui Hristos. O spune in versuri Sf. Ioan Iacob Hozevitul ntr-o profetie extraordinara

    1. La anii veacului din urmă,
    Păstorii cei duhovnicești
    Se vor abate de la turmă,
    Urmând curentelor lumești.
    2. Păși-vor ei pe cale strâmbă,
    Lăsându-și drumul părintesc,
    Și vor cânta la oi din ,
    Iar nu din ,
    3. Vor face focul cu
    În
    Și fumul va stârni eresul
    Retezului papistășesc.
    4. Atuncea lumea cu știință
    Va face născociri mereu.
    Și nu va fi la ea credintă,
    Nici temere de Dumnezeu!
    5. Poporul cel cu simplitate
    – De frica veșnicelor munci –
    Va mai păzi cu scumpătate
    Dumnezeieștile porunci.
    6. Dar viețuind în neunire
    Și fără povățuitori,
    Vor fi urâți de stapânire
    Și mulți vor sta prin închisori.
    7. Acei cu râvnă mai fierbinte
    La fapta bună, și smeriți,
    Vor fi ca cei ieșiți din minte
    De toată lumea socotiți.
    8. Înțelepciunea omenească
    Va face idoli pe pământ.
    Și lumea vrea să folosească
    Dezmățul ca așezământ.
    9. Vor tunde bărbile și părul
    Și hainele vor reteza,
    Iar legile cu adevărul
    La modă toate vor scurta.
    10. La tineri nu va fi rușine
    Și nici iubire între frați,
    Iar moda va târî cu sine
    Pe oamenii destrăbălați.
    11. Atuncea Dumnezeu, cu greață,
    Va căuta spre pământeni
    Și-i va lipsi pe mulți de viață
    Ca oarecând pe .
    12. Pământul își va pierde mana
    Și munca nu va fi cu spor,
    Că mulți vor crede pe Satana
    Tovarăș slobozirii lor!
    13. Atuncea lumea va să fiarbă
    Ca un cazan la ,
    – Aprinsă de mânie oarbă –
    Și pacea ei se va lua.
    14. Războaie mari, înfricoșate,
    Se vor ține aproape lanț,
    Dar mai grozav va fi ca toate
    Al !
    15. Popoarele civilizate
    Când mai vârtos vor progresa,
    Ca fiarele înfometate
    Cu dinții se vor sfâșia.
    16. Vor face zburătoare,
    Iar coada lor de scorpion
    Va face iarăși tulburare
    Ca turnul de la Babilon.
    17. Atuncea vor fi ca armătura
    Balauri groaznici de metal,
    Împrăștiind pârjol din gură
    Și fumuri cu venin mortal.
    18. La vii abia a treia parte
    Din toată lumea va scăpa,
    Iar restul se va da la moarte;
    Apoi războiul va-nceta!
    19. Căci Înger va veni din ceruri,
    Strigând cu glas înfricoșat,
    Să pună capăt la măceluri
    Puterile din Țarigrad.
    20. Acolo Îngerii vor pune
    Pe tronul bizantin un Sfânt
    Si pașnic toți se vor supune,
    Lipsind războiul pe pământ.
    21. Atunci va fi Ortodoxia
    În toată lumea strălucind,
    Și va să piară dușmănia,
    Belșug și dragoste fiind!
  1. Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO

  2. CNSAS a declanșat procedura de verificare a lui VASILE BĂNESCU. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei refuză să-și ofere datele instituției care cercetează trecutul său în raport cu Securitatea. DOCUMENT EXCLUSIV

  3. ASCOR Constanța, despre afirmațiile “scandaloase” ale Pr. Nicolae Tănase: “Discursul trebuie analizat în complexitatea conferinței pe care a susținut-o și nu într-o formă trunchiată”. Progresistul Vasile Bănescu a pierdut cea mai bună ocazie să tacă

  4. Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

  5. Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

  6. Cozmin Gușă, candidat independent la Cotroceni, având susținerea Clubului de gândire Gold - “Vrea ca naționaliștii pro-europeni și pro-NATO, dar care luptă pentru independența României în UE, să ajungă la putere”

  7. Doamna Galina Răduleanu, fostă deținută politic, despre puterea Postului în închisoare - Cum posteau și cum se nevoiau mărturisitorii în temniță, care deja îi supunea la foamete și chinuri greu de imaginat?

  8. Singura veste bună pentru vaccinați: Există tratament de detoxifiere a proteinelor spike. Ce recomandă Dr. Peter McCullough

  9. Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

  10. De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS! VIDEO

Ultima oră

23:35

Monahul Filotheu Bălan: O nouă comoară psaltică paisiană: Triodul Paisian vol. 1

23:05

Doamna Galina Răduleanu, fostă deținută politic, despre puterea Postului în închisoare - Cum posteau și cum se nevoiau mărturisitorii în temniță, care deja îi supunea la foamete și chinuri greu de imaginat?

22:19

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO

21:00

ASCOR Constanța, despre afirmațiile “scandaloase” ale Pr. Nicolae Tănase: “Discursul trebuie analizat în complexitatea conferinței pe care a susținut-o și nu într-o formă trunchiată”. Progresistul Vasile Bănescu a pierdut cea mai bună ocazie să tacă

19:50

Cozmin Gușă, candidat independent la Cotroceni, având susținerea Clubului de gândire Gold - “Vrea ca naționaliștii pro-europeni și pro-NATO, dar care luptă pentru independența României în UE, să ajungă la putere”

19:21

Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

19:09

Biserica din lemn de peste două secole din satul Măcăreuca, din Moldova, se poate prăbuși în orice moment

18:40

Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

17:55

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS! VIDEO

17:22

CONTROLUL INTERNETULUI. O legislație propusă în SUA ar putea deschide calea către implementarea globală a identificării obligatorii online sub pretextul verificării vârstei

16:37

Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

16:25

Valerian Stan, candidatul PNȚ-MM la Primăria București, despre problemele din Capitală, banii pierduți din PNRR, și averea fabuloasă a doctorului Cîrstoiu

15:17

Suceava ar putea avea un preot ca primar. Cătălin Axinte de la Biserica Sf. Mina va candida din partea AUR

14:46

Se retrage Cătălin Cîrstoiu? Gabriela Firea anunță că situația medicului va fi discutată în weekend

14:37

Fotografia anului 2024: O femeie din Gaza îmbrățișează corpul neînsuflețit al nepoatei sale