

Extinderea sistemului E-factura marchează un pas semnificativ către o monitorizare extinsă a achizițiilor românilor. Prin implementarea acestei măsuri, toate tranzacțiile, inclusiv cele efectuate de consumatorii finali, vor fi înregistrate și accesibile autorităților fiscale, potrivit capital.ro. Acest pas ridică îngrijorări cu privire la protecția datelor personale și libertatea individuală.
Începând cu 1 iulie, sistemul RO e-Factura se extinde pentru a include și tranzacțiile între operatorii economici și consumatorii finali. Aceasta înseamnă că companiile vor fi obligate să încarce în sistemul electronic facturile fiscale pe care le transmit clienților. Această extindere ridică îngrijorări privind protecția intimității datelor personale.
Conform OUG nr. 69/2024, sistemul RO e-Factura va fi extins pentru tranzacțiile în relația B2C (business-to-consumer), inițial opțional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 și obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025.
Obligatoriu de anul viitor pentru fiecare tranzacție
Începând cu 1 iulie până la 31 decembrie 2024, companiile vor avea opțiunea să încarce în sistemul electronic facturile fiscale pentru mai multe lucruri. E vorba de facturi fiscale pentru utilități, cumpărături de electrocasnice sau haine realizate online. Acestea sunt transmise consumatorilor finali. De la începutul anului viitor, această procedură va deveni obligatorie pentru fiecare tranzacție.
Asociația pentru Tehnologie și Internet atrage atenția că prin încărcarea acestor facturi, ANAF va avea acces la informații detaliate despre toate achizițiile făcute de români, nu doar la valoarea produselor, așa cum se întâmplă în prezent.
Prin RO e-Factura se vor știi informații despre obiceiurile de consum ale cetățenilor
În plus, reprezentanții asociației subliniază că prin intermediul acestor facturi, statul poate colecta informații despre obiceiurile de consum ale cetățenilor.
Analistul economic Bogdan Glăvan a subliniat că aceasta ridică o problemă de afectare a intimității și, în esență, a libertății personale.
Acesta a subliniat că există o preocupare semnificativă în privința protecției intimității și libertății personale în contextul extinderii sistemului de e-Factura. El a spus că statul va avea acces la informațiile despre plățile cetățenilor către hoteluri, servicii diverse. Se pot vedea și achizițiile de bunuri cum ar fi o mașină de spălat, ceea ce ridică o problemă de confidențialitate profundă.
„Odată ce un cetățean va plăti o factură către un hotel, către un serviciu, ca să-și cumpere o mașină de spălat sau ca să facă orice altceva, statul va cunoaște acest lucru. Asta e o problemă de afectare a intimității și în esență a libertății personale.
Evident că poate descoperi în felul ăsta foarte ușor apăsând pe un buton dacă Bogdan Glăvan a făcut băi de nămol la Techirghiol, dar poate eu nu vreau să se știe chestia asta”, a declarat Bogdan Glăvan, citat de capital.ro.
Analiștii economici exprimă preocuparea că statul ar putea exercita un control excesiv. Ei au subliniat că aproximativ șapte milioane de oameni efectuează achiziții de la magazinele online administrate de firme din România.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Ganditi-va ca sistemul asta impreuna cu eliminarea platilor in numerar (dupa cum stiti bine a fost tentativa recenta a guvernului) anuleaza complet libertatea personala. Si, dupa cum se mana oile in tarc, la inceput au zis ca e optionala, apoi ca e obligatorie la tranzactiile B2B, astfel incat lumea sa nu se atace prea mult si, ce sa vezi, devine obligatorie la toate tranzactiile facute pe teritoriul Romaniei, inclusiv B2C!
Metoda asta se aplica in multe domenii si este evident calea spre sclavia totala. Spre exemplu asa fac si cu cartile de identitate. Prima data spun ca noile carti de identitate sunt optionale, apoi ca cele existente sunt valabile pana la o anumita data si, ca si cu e-Factura, de la un anumit moment cu siguranta vor fi obligatorii. Si iata, din nou fac cum vor ei, practic nu iti mai lasa optiuni.
Si UE face cam acelasi lucru. Au zis ca limiteaza tranzactiile cash la 10.000 de Euro si cel putin 3.000 de Euro, cu identificarea platitorului. Dar, zice UE, nu va speriati, ca nu se aplica persoanelor fizice?! Adica acelasi lucru ce fac si guvernantii Romani. Pornesc de la asta si apoi, fara probleme trec si la persoanele fizice.
Insa, in ceea ce priveste persoanele fizice, si acum ai probleme nu numai daca depui sau retragi bani din banci dar si daca iti intra, prin banca, in cont, o suma "suspecta". Te cheama banca la vorbitor sa dai declaratii ce reprezinta suma respectiva, sub amenintarea blocarii banilor sau chiar a contului. Si daca ai strans, complet legal o suma considerabila, exclusiv din salarii si venituri declarate, numai asa, ca esti tu mai econom, daca vrei sa faci o plata de o suma mai mare, iar devii suspect si te cheama sa dai declaratii..
Deci, prieteni, pericolul este urias, dar cei mai multi cetateni, nu numai ca dorm linistiti, dar se intorc de pe o parte pe alta si daca cineva incearca sa ii trezeasca arunca cu bocancii dupa el.
Prin urmare planul lor de inrobire merge linistit inainte iar oamenii stau toata ziua pe facebook si se distreaza pe tik-tok, deci sunt ocupati!. Ca si in pandemie, lumea nu voia sa isi oboseasca mintea sa inteleaga lucrurile, ci erau la coada la vaccinare pentru ca voiau sa mearga la mall, la mici si la bere! Si ce mandrii erau de statutul lor, in detrimentul celor nevaccinati!
Adică statul știe ce se întâmpla și cu mine, și cu conducătorii corupți, dar eu nu pot vedea ce se întâmpla in spate cu nimeni, ce achiziții se fac și cum se spală banii.