
FOTO: b365.ro

Dan Teodorescu de la Taxi își cere scuze pentru că n-a fost în stare să transmită "în mod corespunzător un mesaj foarte simplu" și susține că piesa "Despre smerenie" nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului.
"Nu am spus nicăieri, niciodată, pe parcursul piesei că Dumnezeu poate fi găsit numai în biserici din lemn. Nu.Dimpotrivă; am afirmat - foarte clar, în prima strofă - că sunt convins că Dumnezeu era în Catedrala Mântuirii Neamului Românesc. Pentru că sunt ferm convins că Dumnezeu este peste tot."
Iată mesajul postat de Dan Teodorescu pe Facebook:
"Constat, cu părere de rău, că n-am fost în stare să transmit în mod corespunzător un mesaj foarte simplu. Și un apel foarte simplu.
Îmi cer scuze și încerc așa:
- această piesă este o parabolă. Iar asta - cu profundă tristețe și amărăciune remarc - a fost o mare problemă.
- am afirmat - foarte clar, în cea de-a două strofă - că sunt creștin. Cred cu tărie în Dumnezeu.
- niciodată pe parcursul piesei nu am spus "eu știu". Niciodată. Am spus întotdeauna "eu cred". N-am spus că știu, pentru că n-am de unde să știu; cred doar.
- am spus că L-am găsit pe Dumnezeu într-o biserică din lemn pentru că eu cred (nu spun că știu; cred doar) că Dumnezeu preferă simplitatea și modestia. Nu am spus nicăieri, niciodată, pe parcursul piesei că Dumnezeu poate fi găsit numai în biserici din lemn. Nu.
Dimpotrivă; am afirmat - foarte clar, în prima strofă - că sunt convins că Dumnezeu era în Catedrala Mântuirii Neamului Românesc. Pentru că sunt ferm convins că Dumnezeu este peste tot.
- piesa nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului Românesc.
- piesa nu are cum să fie un manifest pentru simplul motiv că un manifest presupune determinarea unor acțiuni imediate. Or nicăieri, pe parcursul piesei, nu am spus că n-ar trebui construită Catedrala. Nu am spus nicăieri că ar trebui sistate lucrările. Nu există, la final, niciun link către nicio petiție împotriva Catedralei. Nu. Există doar un citat din Sfânta Scriptură.
- dacă aș fi vrut să lansez un manifest, aș fi făcut acest lucru - în mod evident - înainte de începerea construcției.
- mesajul piesei este următorul: cred că opulența și trufia nu au legătură cu credința.
- piesa este, în același timp, un apel la smerenie adresat tuturor: "și toți, unii față de alții, îmbrăcați-vă întru smerenie" (Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru 5, 1-5)
- am făcut această piesă pentru că am crezut că am dreptul să-mi exprim opinia.
- sunt convins că sunt un păcătos. Sunt convins că noi toți, absolut toți cei prezenți în piesă avem păcate mai mici sau mai mari. Vă rog frumos ca după ce ne judecați pe noi, așa cum se cuvine, să vă gândiți la mesajul piesei.
Vă mulțumesc, Doamne ajută!
Dan Teodorescu"
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
D-ta spui ca esti crestin, spui ca, crezi cu tarie in Dumnezeu si totusi esti "miezul" acestei piese muzicale care loveste miseleste in Biserica noastra Ortodoxa..
Pai daca esti fiu al Bisericii, de ce lovesti in ea ?
De ce te asemeni celor care isi lovesc Mama ? // stii D-ta ce pacat mare este acesta ?
Daca spui ca e doar o simpla exprimare a unui crez personal, atunci :
- De ce te-ai inhaitat cu cei mai inversunati, mai subtili si mai sherpari oameni prezenti in show shit-ul romanesc ? (Esca, Moisescu - mari "regizori" si promotori ai mizeriei si subculturii -> vezi Las Fierbinti, vezi ce oameni primesc la preselectii sau aleg la Romanii au talent -> promoveaza subtil talentul care sminteste, etc, etc,..)..
De ce te-ai inhaitat cu ei ? -> nu cumva sa smintesti segmentul lor de public ?...
- De ce ai corupt oameni onesti la suflet (Grigore Lese si unii actori), atragandu-i miseleste cu jumatati de adevar ?
De ce ai facut asta ?.. -> nu cumva sa "otravesti" segmentul lor de public ?
Ce echipa de PR si-a facut diavolul... ; sunt foarte sigur ca in spatele acestei piese e cineva mai adanc..., mai adanc scufundat spre iad decat noi toti (cu toate pacatele noastre) !
Cred ca problema este alta. Credinta crestina autentica si practica, crestinul care sa cunoasca iertarea si reabilitarea lui Hristos, reprezinta lucruri atat de rare in Romania. In cea mai mare parte lucrurile sunt religioase si formale. Ce sa mai spunem ca multor oameni nu le pasa de relatia lor cu Creatorul lor. Omul nu-L mai cunoaste si nu-L mai onoreaza pe Dumnezeul cel viu.
Avem nevoie urgenta sa redescoperim Evanghelia, sa ne impacam cu Dumnezeu prin Jertfa ispasitoare a lui Hristos, Salvatorul si Pastorul nostru, si sa invatam sa ne raportam si sa ne relationam in mod individual la Tatal nostru care este in ceruri. Altfel ne vom prabusi moral si spiritual cu totul!
Megacatedralele vor conduce la exacerbarea religiozitatii formale, nu a spiritualitatii datatoare de viata placuta Celui Preainalt. Aceasta afirmatie nu este populara dar este reala.
Evangh. dupa Ioan cap. 3 vers. 16 : Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat L-a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in EL, sa nu piara ci sa aiba viata eterna. (Acestea sunt cuvintele lui Hristos!)
Am inteles mesajul exact asa cum ati dorit sa-l transmiteti. Mi-a placut foarte mult piesa, atat aceasta cat si multe altele, extrem de inteligent inspirate pe care le-ati cantat. Este un cantec despre credinta, fara indoiala. Pasajul final din Scriptura ar fi putut lamuri putin lucrurile, dar nu stiu cati au avut rabdarea sa-l citeasca. Ati incheiat cu o autoironie, cu umor, asa cum va stim : "Vă rog frumos ca după ce ne judecați pe noi, așa cum se cuvine, să vă gândiți la mesajul piesei".
... Asa Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad gresalele mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in veci. Amin.