Comunicat: Biserica Ortodoxă Română plătește taxe și impozite orice răspândire în spațiul public a informației (false) că Biserica nu plătește impozite este nocivă și denaturează grav dezbaterea publică asupra relației dintre stat și culte

De Andrei Nicolae  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biroul de presă al Patriarhiei Române a emis un comunicat de presă în care reafirmă faptul că Biserica Ortodoxă Română plătește taxe și impozite, iar „orice răspândire în spațiul public a informației (false) că Biserica nu plătește impozite este nocivă și denaturează grav dezbaterea publică asupra relației dintre stat și cultele religioase”, se arată în document.

Biserica reiterează faptul că statutul fiscal al cultelor religioase este „similar cu al ONG-urilor, partidelor politice, sindicatelor, universităților etc., adică fondurile care circulă în interiorul organizației sunt menite să consolideze organizația și să înlesnească buna ei funcționare, în beneficiul societății în mijlocul căreia aceasta activează. Astfel, statul înțelege să faciliteze cetățenilor exercitarea libertății religioase, la fel cum, de exemplu, neimpozitând donațiile și contribuțiile membrilor partidelor politice, statul înlesnește exercitarea drepturilor și opiniilor politice, sau, în cazul sindicatelor, exercitarea drepturilor sociale”.

De asemenea, Biserica precizează că singurele venituri ale „cultelor religioase din Romania (și din spațiul Uniunii Europene) care sunt scutite de impozitare sunt cele provenite din vânzarea obiectelor de cult și contribuții (nu taxe) pentru nunți, botezuri și alte servicii religioase, care nu sunt activități comerciale. Pentru aceste contribuții se emit și trebuie să se emită chitanțe. Fondurile provenite din aceste surse, menite să sprijine autofinanțarea, rămân exclusiv în circuitul intern și sunt reinvestite în întreținerea și repararea lăcașurilor de cult, precum și în numeroasele activități cu caracter social-filantropic. În acest moment, Biserica Ortodoxă Română este instituția cu cea mai mare și intensă activitate filantropică din Romania”.

Iată comunicatul integral:

 

În urma reapariției în spațiul public a insinuării că Biserica Ortodoxă Română nu plătește impozite către stat și a discuției referitoare la o nouă formulă de impozitare a cultelor religioase din România, Patriarhia Română face următoarele necesare precizări:

–          orice răspândire în spațiul public a informației (false) că Biserica nu plătește impozite este nocivă și denaturează grav dezbaterea publică asupra relației dintre stat și cultele religioase;

–          cultele religioase au un statut fiscal similar cu al ONG-urilor, partidelor politice, sindicatelor, universităților etc., adică fondurile care circulă în interiorul organizației sunt menite să consolideze organizația și să înlesnească buna ei funcționare, în beneficiul societății în mijlocul căreia aceasta activează. Astfel, statul înțelege să faciliteze cetățenilor exercitarea libertății religioase, la fel cum, de exemplu, neimpozitând donațiile și contribuțiile membrilor partidelor politice, statul înlesnește exercitarea drepturilor și opiniilor politice, sau, în cazul sindicatelor, exercitarea drepturilor sociale;

–          la fel ca toate cele 18 culte religioase din România, Biserica Ortodoxă Română nu beneficiază de privilegii fiscale, ci de facilități fiscale, ca expresie a regimului democratic în care cetățenii sunt încurajați și sprijiniți să-și exercite drepturile și libertățile, între care libertatea religioasă este unul dintre cele fundamentale. Niciun stat democratic nu exercită o presiune fiscală inutilă pe organizațiile societății civile, tocmai pentru că acestea își împlinesc vocația și misiunea fără intermedierea statului;

–          singurele venituri ale cultelor religioase din Romania (și din spațiul Uniunii Europene) care sunt scutite de impozitare sunt cele provenite din vânzarea obiectelor de cult și contribuții (nu taxe) pentru nunți, botezuri și alte servicii religioase, care nu sunt activități comerciale. Pentru aceste contribuții se emit și trebuie să se emită chitanțe. Fondurile provenite din aceste surse, menite să sprijine autofinanțarea, rămân exclusiv în circuitul intern și sunt reinvestite în întreținerea și repararea lăcașurilor de cult, precum și în numeroasele activități cu caracter social-filantropic. În acest moment, Biserica Ortodoxă Română este instituția cu cea mai mare și intensă activitate filantropică din România.

–          Biserica Ortodoxă Română plătește impozit pe clădiri și terenuri aflate în  folosință, pe salariile angajaților (personal clerical și neclerical), precum și pe orice venit obținut dintr-o activitate cu caracter economic, dacă fondurile rezultate din acea activitate nu sunt direcționate către opere social-filantropice, religioase, educaționale și culturale. Toate contractele comerciale/economice încheiate de Biserică cu terți sunt supuse impozitării, dacă surplusul de bani nu este direcționat către repararea și întreținerea lăcașurilor de cult sau către opere de natura celor menționate;

–          Biserica Ortodoxă Romană, ca și celelalte culte religioase, este impozitată de către stat și beneficiază de anumite facilități fiscale, exact ca orice altă organizație a societății civile, inclusiv pentru efortul și capacitatea cultelor religioase de a integra peste 99,8% din populația rezidentă a României;

–          astăzi, independent de numărul și dimensiunea proprietăților confiscate de stat de-a lungul timpului, începând cu regimul lui Alexandru Ioan Cuza și culminând cu regimul comunist, tema retrocedărilor are de-a face cu reconstituirea dreptului fundamental la proprietate și nu trebuie pusă în balanță cu aceea a facilităților fiscale. Biserica merită menținerea unui statut fiscal similar cu acela al altor organizații ale societății civile (bazat pe facilități fiscale, nu privilegii), indiferent dacă i se retrocedează toate proprietățile confiscate sau nu se întâmplă acest lucru;

–          Biserica Ortodoxă Română este formată în mod organic din mai multe mitropolii, care s-au întemeiat cu mult înainte de anul 1863, când a fost emisă Legea secularizării averilor mănăstirești. Mitropolia Țării Românești și cea a Moldovei au luat naștere în secolul al XIV-lea, în același timp cu întemeierea acestor două state medievale românești. Dobândirea autocefaliei BOR (1885) și ridicarea sa la rangul de Patriarhie (1925) arată limpede că Biserica Ortodoxă Română exista, nu că nu exista ca instituție anterior anului 1863. Așadar, bunurile sale confiscate prin Legea secularizării averilor mănăstirești îi aparțineau deja de secole.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

 

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Cine este George Simion:

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Părintele Pimen: Vom birui!

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (6)
  • Sanda 27.07.2017 17:36
    ”În acest moment, Biserica Ortodoxă Română este instituția cu cea mai mare și intensă activitate filantropică din România” . Dar este firesc, fiind cea mai mare organizatie religioasă din România, și, deci, beneficiară a celor mai multe facilități (nu privilegii!) fiscale. Prin comparație, Caritasul catolic a avut și are o activitate filantropică mult mai mare, prin raportare la ponderea catolicilor în totalul populației. Deosebirea este că Organizația Caritas nu a condiționat niciodată acordarea ajutorului său de religia ori confesiunea religioasă a beneficiarului. Și, extrem de important, Organizația Caritas nu s-a lăudat niciodată cu activitatea sa, importantă fiind activitatea în sine, nu imaginea publică a organizației. Oricum, opulența afișată de unii ierarhi și preoți ai BOR (mașini, locuințe, alte averi) afectează imaginea activității filantropice a bisericii.
  • Cc Cc 27.07.2017 20:37
    Prin comparație, eu unul nu prea am auzit de activitatea Caritasului catolic, dar nu cred că poate fi mai intensă, pe plan fialntropic, decât a BOR. Numai dacă ne gândim la ce-a făcut păr Nicolae Tănase la Valea Plopului, împreună cu Provita! Și ei nu s-au uitat la confesiunea celor pe care-i ajută! La fel ASCORul, de-a lungul timpului, ajutând orfani și bătrâni, nu a făcut distincție de confesiune! Și mai sunt și alte organizații ortodoxe care chiar nu îi triază pe cei nevoiași după confesiune sau credință; nu știu de unde aserțiunea aceasta?!?
    Iar BOR- extrem de important- nu ca o organizație, ci ca o comunitate a ortodocșilor români, nu s-a lăudat nicicând cu faptele filantropice. Dar, pe de o parte, a tb să răspundă criticilor vehemente, că nu face nimic pt societate, pe de altă parte, tb să dea socoteală și de ce face cu sumele, materialele, etc. pe care noi i le donăm în scopuri caritabile. Deci, nicidecum nu este vorba de laude proprii.
    În ceea ce privește ”opulența unori ierarhi și preoți ortodocși”, sfatul meu este să vă uitați în principal la ceilalți ierarhi și preoți ortodocși, care reprezintă imensa majoritate! Dacă nu, atunci uitați-vă la prinții bisericii romano-catolice, că acolo opulența chiar a fost și este acasă la ea!!!
  • Sanda 28.07.2017 13:20
    ”Nu prea ați auzit” de Caritas ? Adică ați auzit, totuși. Dar de organizația ”Sfântul Iosif” (care ajută cu predilecție copiii cu boli incurabile), ori de Serviciul de Ajutor Maltez (care ajută oamenii străzii) ați auzit? Locuiesc într-un județ din Transilvania în care populația este majoritar ortodoxă, însă nu am auzit de acțiuni filantropice ale BOR. În schimb, voluntarii Serviciului de Ajuror Maltez, de exemplu, desfășoară acțiuni, chiar zilnice, de ajutorare a celor nevoiași, mai ales a oamenilor străzii, pentru care se deplasează în oraș, la locurile unde știu că-i găsesc, pentru a le duce iarna mâncare caldă, pături etc.
    ”Prinții Bisericii Romano-Catolice” nu dețin mașinile de lux pe care le dețin ierarhii ortodocși.Iar bunurile pe care le utilizează nici nu sunt ale lor, ci ale bisericii. Și să știți că m-am uitat și la ”majoritatea” preoților ortodocși. Am observat astfel că preoți tineri, de la țară, cu enoriași foarte săraci (pensionari CAP) solicită taxe de cult foarte mari, probabil pentru că din salarii nu și-ar permite bunurile de lux pe care le dețin. Sigur că nu trebuie să generalizăm, aș vrea doar să spun că aș prefera să văd mai mulți preoți ”de vocație”, nu ”de meserie”.
  • Cc Cc 28.07.2017 15:49
    Am văzut, mai mult, sedii Caritas, dar acțiuni n-am văzut.
    Locuiesc într-un județ cu 5 confesiuni mai mari: ortodoxă, romano-catolică, reformată-evanghelică, greco-catolică și unitariană. Nu am auzit de acțiuni filantropice ale celorlalte confesiuni, decât de câteva mici, la care beneficiarii erau sași sau unguri, după aparținătorii lor. Deci posibil, ca fiecare dintre noi să nu vedem decât acțiunile filantropice ale propriei confesiuni! Iar ajutorul maltez nu l-am văzut chiar deloc în acțiune- nu știu să existe în România. În Austria i-am văzut.
    Desigur că prinții BRC nu dețin mașinile unor ierarhi și preoți români; aceștia din urmă le dețin sau mai bine zis, BOR, în cazul ierarhilor. Însă nu se pot compara cu cele ale prinților romano-catolici, mai ales la capitolul blindare și lux!
    Preoții tineri și săraci, iară ortodocși, de la țară, pot ei cere contribuții, nu taxe pe servicii, imense; dar nu le dă nimeni, tocmai datorită sărăciei parohienilor. Poate ai auzit/citit, că BOR alocă multe fonduri preoților de la țară, tocmai pt ca să poată rezista acolo, altminteri numai cu banii primiți de la stat, nu-i posibil.
    Am văzut caz de preot ortodox la comună cu Maserati sau Lamborghini, dar mașina era proprietatea firmei soției lui, care mergea f f bine. Am mai văzut preot ortodox la țară cu Mercedes, dar e producător agricol de muuulți ani, iar el și familia lui lucrează zi lumină. Deci hai să nu mai fim superficiali, căci ne bate Doamne-Doamne!!!
    Dacă nu tb ca să generalizăm, atunci haide să nu mai generalizăm! Și lasă-ne pe noi ortodocșii să ne criticăm clericii din BOR, iar tu vezi-ți de aceia din BRC. Așa-i fairplay! Caută-ți un preot catolic de vocație- duhovnic, și atunci probabil îți va fi bine. Dacă nu găsești, îți recomand eu câțiva preoți ortodocși de vocație pe care îi cunosc și care cu siguranță îți vor arăta drumul spre Dumnezeu.
  • Sanda 28.07.2017 17:36
    V-ați înfuriat, degeaba, mă tutuiți și , probabil, urmează să mă înjurați, în buna ”tradiție” a dezbaterilor purtate de români.
    Eu nu-i critic pe clericii BOR, spun doar ce știu, ce-am constatat în cei 30 de ani în care am fost membră a acestei biserici, și ce constat și acum în comunitățile ortodoxe în care ajung foarte des ( nu contează aici motivele). Aveți dreptate, sunt multe preotese pricepute la afaceri, bravo lor. Ceea ce este deranjant este faptul că, fiind foarte ocupați cu afacerile soțiilor lor, unii preoți nu mai au timp să se ocupe de comunitățile pe care le păstoresc. Și nu numai că nu țin liturghii în fiecare zi (așa cum se țin în BRC), dar ajung să lipsească și duminica pentru că, nu-i așa, afacerile! În satul părinților mei toți bătrânii cu pensii mici achită contribuția mare solicitată de preot, pentru că, de fapt, o plătesc copiii acelor bătrâni.
    Mulțumesc de recomandare, dar nu este cazul.
  • Cc Cc 28.07.2017 17:55
    Dragă Sanda, stai liniștită, căci nu m-am înfuriat; nu am de ce. Eu doar îți aduc contraargumente din realitate. Atâta tot. Dacă te tutuiesc, chiar te rog s-o faci și tu. Iar de înjurat, eu nu obișnuiesc, în virtutea niciunei ”tradiții” sau tradiții science fiction, de care care amintești aici. Încă o rugăminte: nu mai încerca să pozezi în victimă, căci nu este cazul. Tu critici de zor fără argumente pertinente BOR și preoții, ierarhii ei la grămadă, nimeni nu te critică pe tine. Zici că spui ce-ai constatat în cei 30 de ani ..., păi dă-mi voie atunci, ca să zic și eu exact același lucru, tot în cca. 30 de ani, bine?
    Și Sanda, iarăși generalizare, cu preoții cu neveste harnice, și ei care nu-și țin Liturghia duminica, și cu TOȚI bătrânii din sat care plătesc la greu preoților orotdocși???? Parcă nu este nici creștinește, nici frumos ca să generalizăm. Ba pe deasupra nici nu dorim ca s-o facem, nu-i așa?
    Ce sat plin de proști ar fi acela, unde sătenii plătesc- culmea, preotului- fără ca să aibă fondurile proprii necesare? Nu există atâția români proști adunați laolaltă, fie ei și ortodocși!
    În ceea ce privește recomandarea- cu plăcere.
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

  9. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  10. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

Ultima oră

22:00

Pomenirea unuia dintre cei mai puternici exorciști ai României: Părintele Ilarion Argatu (2 August 1913 - 11 Mai 1999): ”Vrăjmașul satanei s-a strămutat pentru totdeauna în Rai”. Reportaj de la Cernica, mărturii, înainte-vederi și sfaturi duh

21:30

Luminița Arhire: O PERINIȚĂ POLITICĂ TOTAL SCHIZOFRENICĂ

20:55

Mită electorală de la festivalul satanist UNTOLD: Nicușor Dan se simte în elementul lui

20:20

Viktor Orban s-a răzgândit: ”Colaborăm cu foștii lideri ai României pentru a promova viața și supraviețuirea maghiarilor din Transilvania”

19:45

O Chilie Athonită pe pagina jurnalistei Anca Alexandrescu: ”Nu facem politică însă suntem totdeauna ÎMPOTRIVA candidaților care susțin păcatele frontale - iar Nicușor Dan susține și promovează LGBT”. Părintele Pimen: ”Cu ajutorul lui Dumnezeu, VOM BIRUI!”

18:55

Zoe Dantes: Ultrașii Democrației

18:00

7 MOTIVE PENTRU CARE NICI UN CREȘTIN ORTODOX NU-L POATE VOTA PE NICUȘOR DAN. Campanie de mii de scrisori către preoții din diaspora a candidatului progresist, necăsătorit, ”spovedit” la Biserica Catolică, susținut de Cultul Evanghelic, pro-avort și LGBT

17:30

10 Mai - Ziua Regalității României. Cele trei semnificații ale zilei de 10 mai în istoria țării

16:30

10 mai: Sfântul Apostol Simon Zilotul, cel la a cărui nuntă Mântuitorul a transformat apa în vin. Vă puteți închina la sfintele moaște ale sfântului Apostol chiar în București, la Biserica Podeanu din Grivița

14:51

Revolta elitelor și trădarea democrației

13:32

INTERVIU EXCLUSIV AL CELEBRULUI JACK POSOBIEC CU GEORGE SIMION, CANDIDATUL MAGA ȘI MEGA AL ROMÂNIEI. Fostul ofițer de informații al US NAVY: Vom sta cu ochii pe alegerile prezidențiale din România! - VIDEO

13:00

EFECTUL SIMION. CÂND ÎȚI DAI CU STÂNGU-N DREPTU': Mai bine GOLAN, decât ACTIVIST!

12:00

Trăiască RBR!

00:30

Cine pune ștampila pe satana pune și satana ștampila pe el

23:10

Profesorul Ilie Bădescu: CARE EUROPĂ?