Certificatul de naștere pe hârtie va fi eliminat în Republica Moldova - se va întocmi doar în format electronic. Noi acte de identitate după model european, cu date biometrice

De Iustina Filimon  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Certificatul medical constatator al nașterii urmează să fie eliminat în varianta pe suport de hârtie în Republica Moldova, transmite portalul bizlaw.md. Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, certificatul medical constatator al nașterii se va întocmi doar în format electronic, cu posibilitatea imprimării acestuia pe suport de hârtie, fără semne de protecție, în caz de necesitate sau la solicitare.

Actul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul de document primar.

Cu toate acestea, modelul nou de prestare a serviciului de înregistrare a nașterii oferă opțional posibilitatea imprimării pe suport de hârtie a înregistrărilor electronice a nașterii la nivel central, cu titlu de arhivare pentru recuperare în cazul unei eventuale distrugeri, unde mai multe înregistrări vor fi imprimate pe hârtie A4, în formă tabelară, citibilă de mașini (machine-readable), cu sau fără participarea factorului uman.

De asemenea, se propune excluderea necesității prezentării documentelor necesare pentru înregistrarea nașterii, care pot fi identificate/verificate în sistemele informaționale de domeniu (documente de stare civilă eliberate în baza actelor de stare civilă înregistrate și aflate la păstrare în Departamentul stare civilă, acte de identitate din sistemul de documentare a cetățenilor Republicii Moldova).

Unul din elementele de bază ale re-ingineriei acestui serviciu îl constituie excluderea aplicării principiului teritorialității la prestarea serviciului de înregistrare a nașterii. Astfel, înregistrarea nașterii se va face de autoritatea abilitată să înregistreze faptul de stare civilă, indiferent de locul unde s-a produs nașterea sau își au domiciliul părinții copilului.

Înregistrarea electronică a faptului nașterii va avea loc în baza Declarației de naștere, care va putea fi depusă fizic sau online, în temeiul: certificatului electronic medical constatator al nașterii, înregistrat de unitatea medico-sanitară publică sau privată în care a avut loc nașterea; certificatului medical constatator al nașterii pe suport de hârtie emis de autoritățile competente din alte state; procesului-verbal și certificatul electronic medical constatator al nașterii prin care se constată sexul și vârsta copilului – în cazul înregistrării nașterii unui copil găsit sau hotărârii instanței de judecată cu privire la constatarea faptului nașterii de către o anumită femeie.

În același timp, se propune reducerea termenului de declarare a nașterii copilului de la trei luni la o lună din ziua nașterii copilului.

Cetățenii Republicii Moldova vor avea noi acte de identitate, după model european

Totodată, începând cu 31 martie 2025, în Republica Moldova vor fi emise cărți de identitate de model european, care vor înlocui treptat buletinele de identitate folosite în prezent, potrivit romania.europalibera.org. Cetățenii străini, apatrizii, refugiații și beneficiarii de protecție umanitară vor primi o carte de rezidență.

Noile documente vor avea dimensiunile unui card bancar și vor conține atât informații tipărite despre titular, cât și date biometrice: imaginea facială și amprentele lui.

În schimb, cărțile de identitate nu vor mai conține informații despre domiciliul sau reședința temporară, ca să nu fie nevoie să fie schimbate des, și nu vor avea fișe de însoțire. În ziua votării, informațiile vor fi introduse în format electronic, fără să fie aplicată ștampila „Votat” pe fișă, ca acum.

Documentul va fi obligatoriu de la vârsta de 14 ani, și nu de la 16 ani, ca în prezent.

Guvernul anunță că, având aceste noi cărți de identitate, cetățenii moldoveni vor putea călători în mai multe state europene. De asemenea, vor putea accesa mai ușor servicii bancare, fiscale, sociale și educaționale.

Proiectul de lege, aprobat de Guvern pe 6 martie, urmează să fie examinat și votat în Parlament. 

Potrivit autorităților, modificarea se face pentru a alinia R. Moldova la acquis-ul Uniunii Europene, după ce a obținut statutul de stat candidat la aderare, în iunie 2022.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Veridicitatea Datei Paștelui Ortodox - Minunea Mâinii Sfântului Damaschin:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Gabi 3458 28.03.2024 18:59
    Splendid, o ocazie perfecta pentru unii sa fie "nascuti" in Basarabia si sa primeasca si cetatenia romana ca bonus; eventual cei 800000 de evrei propusi de George Simion sau de nasul Radu Moraru in pandemie, cand le spunea evreilor "veniti in Romania sa scapati de vaxurile de la voi". Corrrrrect!
  • Mircea Dragan 28.03.2024 19:16
    Maia e prietena lui Klaus Schwab.
Ultima oră

13:40

Azi: Pelerinajului de Florii din București începe la orele 16.00 de la Mănăstirea Radu Vodă

12:31

WSJ: Serviciile secrete americane consideră că nu Putin a ordonat moartea lui Navalnîi

11:14

O minune de Paști

07:00

Prof. Ilie Bădescu: Noogenia mărturisirii păcatelor. Spovedania într-o civilizație secularizată

06:30

Sâmbăta lui Lazăr. Ultima zi a Postului Mare în care se mai fac parastase pentru cei adormiți. Arhim. Ioanichie Bălan despre Cuvântul Domnului: ”Lazăre, vino afară!”

06:00

27 aprilie: Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, ruda Domnului

23:45

Sorin Gheorghe Suciu: Schimbarea la Față a României și Rostul creștin în opera lui Vasile Voiculescu

23:30

O, țara mea, mâncată de jivine,/ Pe drumurile-ți albe-n triste sate,/ Cu traistă de cerșetor în spate,/ Azi iar colindă Dumnezeu prin tine - Vasile Voiculescu, poetul coborât din icoană (13 octombrie / 27 noiembrie 1884 - 26 aprilie 1963)

23:10

RADU GYR din MANUSCRISE: Vasile Voiculescu avea o figură de sfânt bizantin cu mâinile subțiri cu degete lungi, desprinse parcă dintr-o icoană. MĂRTURISIRI la 61 de ani de la plecarea la Domnul - 26 aprilie 1963

23:00

26 aprilie: Poetul, medicul, rugătorul mistic și deținutul politic Vasile Voiculescu. 61 de ani la Ceruri

22:35

FDA semnalează că vaccinurile ARNm Covid pot provoca convulsii la copiii mici

22:13

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Ingrid Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Paștilor, semnificația Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, Săptămânii Patimilor și a Învierii – VIDEO LIVE

21:50

Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

19:47

Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

19:26

Moldova va implementa votul prin corespondență. Alte țări care pot introduce acest tip de vot