

Vai și jale, tineretul frumos și liber n-a ieșit la vot! „Unde sunteți? Nu vă vedem!”, țipa ieri după-amiază un june liberal pe facebook. Unde să fie? Fiecare, pe unde a putut. Unii pe ștrase, prin mall, alții pe rețelele de socializare. Să mergi la vot nu e cool. Până și vloggerii spun că doar babalâcii votează. Votul e o chestie bătrânicioasă. Un fel de Prostamol. Plus că nicio campanie electorală n-are în ofertă amăgiri pentru tineri. Ce să le promiți? 3 giga de net bonus? 100 de lei în plus la ajutorul de șomaj? Uite, a încercat candid(at)ul premier să-i momească, subtil, cu niște biletele de tren moka. Să fie primit, au zis câteva mii. Dar asta n-a convins generația lor să rupă ușile secțiilor de votare.
Ȋn Registrul Electoral sunt înscriși circa 1.700.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani. Conform datelor BEC, dintre aceștia au votat ieri vreo 460.000. Adică 27%. Mai puțin decât media totală a prezenței la vot (39,49%). La alegerile locale din iunie au fost 41% (față de 48,4% - prezența totală). O fi fost de vină vremea sau poate că cei care-i convinseseră în vară au dezamăgit, între timp. Tinerii frumoși și liberi nu sunt nici mai creduli și nici mai revoluționari decât părinții sau bunicii lor.
Dar jalea nu la ei este, ci în altă parte. Și nu se aude niciun vaiet din pricina asta.
3,4 milioane de români sunt plecați la muncă în străinătate, ori stabiliți definitiv acolo, cu tot cu familii, spun rapoartele Organizației Națiunilor Unite.
Ȋn Registrul electoral sunt înscriși doar 604.642 cetățeni români cu domiciliul în străinătate, posesori de pașaport tip CRDS, 4.197 de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate care au optat pentru votul în secții de votare din apropierea locuinței și 8.889 cetățeni români care au solicitat să voteze prin corespondență.
Ieri, la alegerile parlamentare, au votat doar 103.342 români din întreaga diasporă. Din 3,4 milioane.
Ȋn Italia, conform datelor oficiale ale autorităților de acolo, trăiesc 1.151.395 de români. Au votat doar 16.267 dintre ei.
Ȋn Spania au votat 12.222 de români. Ȋn Marea Britanie – 10.665. Iar în Alexandria (Teleorman) - 18.445 de alegători.
Indiferent de cine a câștigat alegerile de ieri, noi, ca nație, am pierdut ceva extrem de important. E pierdută încrederea românilor plecați în viitorul acestei țării. Dar și speranța că ei se vor mai întoarce acasă, vreodată.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.