
Duminică, 14 mai 2017, Patriarhul Daniel și ierarhii din Sinodul Bisericii Ortodoxe Române au proclamat la Mănăstirea Putna canonizarea sfinților putneni: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și Cuvioșii Sila, Paisie și Natan - cu dată de prăznuire 15, respectiv 16 mai.
Sfântul Ierarh Iacob Putneanul este considerat ocrotitorul familiei, apărătorul celor asupriți, ierarh vrednic și păstor neobosit. Sfântul Iacob Putneanul a fost Mitropolit al Moldovei în perioada 1750–1760. El a înnoit Mănăstirea Putna, locul unde a viețuit ca monah, începând cu anul 1755.
Sfântul Iacob a tipărit primul abecedar din Moldova, Bucvarul, în 1755, și a înființat prima școală de la sat din Moldova, lângă Mănăstirea Putna, în 1759.
În 1760, el s-a retras din scaunul mitropolitan pentru că a apărat oamenii simpli de un impozit, văcăritul, care le aducea o mare sărăcie și care dusese și la o scădere a natalității.
Sfântul Iacob și ucenicii săi, Cuvioșii Sila, Paisie și Natan, au fost canonizați în anul 2016, iar Proclamarea canonizării a fost făcută de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu ierarhii Sfântului Sinod în 14 mai 2017, la Mănăstirea Putna.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.