

Nu sunt în măsură să judec deciziile Bisericii Ortodoxe Române. Nu fac reproșuri, doar constat. Iar ca mirean simt nevoia să împărtășesc cu frații mei constatările mele asupra unei situații care mi se pare anormală. Dacă BOR înțelege prin biserică un organism de utilitate publică menit să satisfacă nevoile religioase ale populației, măsurile luate sunt perfect îndreptățite.
In momentul în care Biserica se identifică prin clădiri și birouri (supuse dezinfectării), o rețea administrativă de funcționari publici - și iată, mai nou, o rețea digitală capabilă să livreze Sfânta Liturghie la cerere, online - este normal ca Biserica, precum orice instituție publică, să se identifice prin reprezentanții ei. In cazul acesta, comunitatea euharistică devine ceva secundar iar Biserica poate ființa cu ușile închise fără popor. Noile reglementări o transformă într-un turn de fildeș.
Preoții se pot ruga și închina la icoanele din biserică în mijlocul îngerilor, sfinților, mucenicilor pictați pe pereți, sub ochii Dumnezeului Pantocrator. Ei au acest privilegiu iar poporul, nu! Repet, toate aceste lucruri ar fi perfect îndreptățite dacă episcopia și parohia nu ar mai avea ca fundament ontologic sinaxa euharistică, realizarea și revelarea corpului comunității euharistice.
Asta ar fi totuși o surprinzătoare inovație după 2000 de ani în care, la Euharistie, pâinea și vinul au fost împărtășite, nu au fost consumate individual, cu păstrarea distanței sociale. Creștinismul înseamnă o pâine comună, un potir comun, a fi împreună într-un nou mod de existență diferit de cel al lumii. Hrana creștinului este trupul și sângele lui Hristos care prin prezența Duhului Sfânt consfințește modul excleziastic de existență. Este modul ascezei ortodoxe, al sacrificiului de sine din dragoste, pe modelul jertfei Mântuitorului, nădejdea împărtășită, și nu egoistă, că ne vom bucura de viața care biruiește moartea.
Ce facem acum? In loc să mergem împreună în realizarea vieții celei noi, stabilim o diviziune gnosticește corectă, cler-laicat. Ne separăm în ,,electi gnostici’, înăuntrul Bisericii fizice, și ,,holoi poloi’’, ,,christiani rudes’’, în afara ei.
Nu contează că această diviziune este artificială și temporară! Conteaza că am aderat la realitatea Celui care dezbină și separă. Am pus între paranteze modelul perihoretic al împreună-petrecerii pe care noi, ipostasurile umane, suntem chemați să-l trăim întru Hristos în Biserică.
Cum Necuratul ne cunoaște slăbiciunile, a înlocuit realitatea, prin ea însăși complexă și contradictorie, cu realitatea propagandei, omogenă și totalitară Astfel, brusc, totul s-a potrivit la fix și acest vis urât a devenit mai real decât realitatea întrucât am aderat necondiționat la imaginile sale convergente. ( In vis nu pui nimic sub semnul întrebării, nu iei distanță pentru a evalua ce ți se întâmplă).
Am fost dați afară din biserici ca să nu ne trezim. Să ne îndoim de posibilitatea Bisericii de a învinge moartea. Să ne supunem exigențelor stării de urgență, nicidecum exigențelor transcendenței divine. Să acceptăm trivializarea ortodoxiei și transformarea ei într-un habitat aseptizat. Ni se oferă servicii religioase la domiciliu precum hrană leului închis într-o cușcă.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Îi dăm cu toții, și clerici și mireni, cezarului ce-i al cezarului și cezarului ce-i al lui Dumnezeu, sau nu? Parcă nu mai știu răspunsul, de când cu arestul acesta la domiciliu, nu mai știm nici dacă vine Paștele sau Crăciunul?!? Sau dacă vom lua lumină de la Christos- Dumnezeu sau de la sănătatea publică- dumnezeu...
Poate până atunci ne-om lămuri, împreună- clerici și mireni, cui Îi (sau îi) slujim!
Câți români citesc Biblia, viețile Sf. Părinți, câți cunosc Pidalionul, canoanele... Dacă ne-am cunoaște credința ortodoxă nu ne-am lăsa mințiți de popi hazlii cu aere la modă, ecumeniști sau chiar new-age. Și nici nu ne-am face auto-lobotomie în fața deciziilor ne-canonice și eretice ale conducerii. Dar suntem cum suntem și ne dă Dumnezeu "lideri" după cum ne place, pentru ipocrizia și comoditatea pe care le-am îmbrățișat.
Spuneam că la sărbătoarea Sf. Cruci unul dintre aceștia și-a admonestat enoriașii pe facebook pentru îndrăzneala de a mai veni ÎNCĂ la Biserică și de a nu fi înțeles că trebuiau să rămână în case. Dacă Patriarhia s-a dovedit a fi mai "corectă" chiar decât... politicienii atei (care lăsaseră niște portițe legale pentru slujbe religioase), acest preot a fost mai ceva decât superiorii. Duhovnic al generației de creștini #rezist (și absolvent de SNSPA).
Aceștia ne sunt "părinții-vedetă", îi vedem invitați pe la fel de fel de emisiuni, mai creștine, mai dubioase, mereu făcând audiență. Pe câți nu smintesc aceștia? Și prin aceștia, dar nu numai, ne-am pierdut reperele și poporul nu mai are îndrumători buni, aparent. Mass-media îi promovează mai degrabă pe cei aducători de sminteală. Pentru păcatele noastre, ca popor ortodox, trecem prin aceste momente. Și poate mai ales pentru trădarea credinței și falsitate pățim ce pățim. Dar cum să ne vindecăm când mai-marii țin poporul cu ochii în beznă? Dacă nu știm (și nu vrem să știm) pentru ce pătimim, nu-L putem îndupleca pe Dumnezeu să ne schimbe destinul ca popor.
Despre Creta, despre ecumenismul ierarhilor noștrii, nu spune nimeni, nimic. Pentru primirea papei cu mari onoruri, în catedrala neamului îi pare vreunui ierarh rău în aceste momente? Nu am auzit. Ne țin arestați la domiciliu și ne interzic Tainele Bisericii. Dacă ar putea L-ar amenda pe Însuși Hristos! România este singura țară ortodoxă unde documentele de la Creta au fost semnate de către TOȚI episcopii. Spre deosebire de alte țări care au avut măcar o minimă rezistență în fața tăvălugului ecumenist, dacă nu chiar una onorabilă, cum a fost cazul patriarhiilor din Bulgaria, Georgia. Fanarul și grecii au recunoscut schisma ucraineană... oare la noi ce va fi?
Urmăriți cum stau toate aceste popoare creștine acum, în fața pandemiei, comparativ. Culegem ceea ce am semănat. Oare o să ne trezim?
După o discuție de șapte ore în spatele ușilor închise, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Georgiene a decis să nu facă modificări la slujbele și ritualurile bisericii. Pandemia coronavirusului, în opinia iararhilor, nu este o bază suficientă pentru schimbarea tradițiilor vechi de secole și cu atât mai mult pentru oprirea prezenței la slujbe.
"Nu există nici un dezacord în Sinod sau vreun dubiu cu privire la faptul că infecția poate fi transmisă prin lingurița de comuniune. Despre așa ceva nici nu poate fi vorba! Prin urmare, indiferent de ce se întâmplă, nu poate exista nicio schimbare. În ceea ce privește problema cultului, recomandările noastre sunt să urmăm recomandările Ministerului Sănătății. Dar nu putem interzice credincioșilor să asiste la slujbe. Chiar dacă am fi spus acest lucru, credincioșii adevărați nu l-ar fi acceptat niciodată."
SURSA: https://theodosie.ro/2020/03/21/pozitie-marturisitoare-a-bisericii-georgiene-in-contextul-virusului-corona-cu-privire-la-savarsirea-slujbelor-si-a-autoritatii-constantinopolului/
Sinodul Bisericii Sârbe a emis un comunicat în care își exprimă sprijinul pentru cei care luptă contra bolii și condoleanțe familiilor, rudelor și prietenilor celor decedați și reafirmă că „oferă credincioșilor ei unicul remediu pentru nemurire, Sfânta Împărtășanie, precum și binecuvântarea Sfintelor ei Taine și a întregii comori sacramentale”.
SURSA: https://theodosie.ro/2020/03/21/slujbele-si-credinta-bisericii-pe-timp-de-epidemie/
Orthodox Patriarch Neofit, however, said in a letter to clerics and worshippers in the Sofia capital region that churches would remain open for all services and rituals without fear of coronavirus infection.
“Тhe sacred mysteries cannot be a vector of contagion or any disease, they are a cure for physical and mental healing and health,” said Neofit, head of the 1,100-year-old church that survived centuries of Turkish domination and decades of atheist Communist rule.
SURSA: https://theorthodoxworld.com/bulgarian-orthodox-church-to-continue-all-services-for-health-reasons-despite-coronavirus/
Rusia a dat niște recomandări (oficiale, din păcate) greșite cu privire la Sf. Împărtășanie, recomandând să se dea cu linguriță de unică folosință. Dar știrile arată că sunt doar niște recomandări. Ierarhi și preoți ai lor au apărat public pozițiile canonice și Tradiția. În presa occidentală le este foarte atacată Biserica pentru că nu renunță preoții la "linguriță". Au loc în orașe, în jurul mănăstirilor, procesiuni cu icoane, se face binecuvântarea cu aghiasmă a locurilor publice etc. Înțeleg că au lăsat la decizia ierarhilor ce și cum să facă. E o luptă mare la ei, au tradiție în ecumenism de la Petru cel Mare... În Sankt-Petersburg s-au interzis slujbele dar Biserica își apără drepturile pe cale legală.
http://www.patriarchia.ru/en/db/text/5608615.html
"Sfintele Taine ale lui Hristos trebuie oferite și lingurița trebuie ștearsă după fiecare părtaș"