

Biserica Ortodoxă a Greciei organizează duminică un eveniment prin care vrea să atragă atenția asupra unor tendințe periculoase pentru viața spirituală a unui creștin printre care: yoga, pilates și meditație, informează agenția Basilica, citând publicația Orthochristian.
„Yoga nu este un exercițiu, ci un act de închinare”, atrage atenția Mitropolitul Nectarie de Argolis potrivit Greek City Times, potrivit sursei citate.
„Când facem în Biserică fie metanii mari fie închinăciuni, nu o facem din motive de fitness. Facem o mărturisire către Dumnezeu. Este un lucru similar cu ceea ce fac oamenii prin yoga, asta încercăm să explicăm”, a declarat ierarhul grec.
Conferința intitulată „Tendințe periculoase: Yoga, pilates și meditație” va avea loc duminică la Galeria de Cultură și Artă „Alexandru cel Mare” din Argolis.
Vor fi dezbătute aspecte referitoare la adevărul despre yoga dincolo de simplu exercițiu fizic, fundalul apariției yoga, înțelesul diferitelor posturi și exerciții cunoscute, meditația, implicațiile acestora în viața creștinului practicant.
Biserica Ortodoxă Greacă a exprimat poziția vizavi de acest subiect și în 2014 când a criticat inițiativa ONU de a declara ziua de 21 iunie drept Ziua Internațională a Yoga.
După cum explică sinodul Bisericii Greciei, posturile adoptate de persoanele care practică yoga au fost create ca gesturi de venerare a zeităților din Panteonul Hindus și sunt considerate a fi daruri către acestea.
Și Biserica Ortodoxă Română are o poziție asemănătoare. Pr. David Pestroiu spune că că yoga este o practică de proveniență orientală definitorie pentru hinduism și sectele derivate din acesta.
„Pentru un creștin ortodox, yoga rămâne o simplă formă de manifestare a religiozității respective, care trebuie privită cu toleranța specific creștină, atâta vreme cât se manifestă în arealul etnocultural în care s-a dezvoltat religia în cauză”, explică profesorul Facultății de Teologie din București.
Marele duhovnic, Arsenie Papacioc, considera și el yoga drept „o erezie”. Părintele Vasile Gavrilă spunea la Trinitas TV că „a practica yoga înseamnă a părăsi calea aratată de Dumnezeu prin revelație și a alege o altă cale, străină de spiritul și de duhul și de Adevărul revelat”.
„Yoga e cam ceea ce a încercat și Adam în Eden și anume: o auto îndumnezeire, o îndumnezeire fără de Dumnezeu. Aici ne duce practica yoga, ceea ce nu este potrivit cu creștinismul și de-aceea nu trebuie practicată”, a conchis el.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Noul Testament: 1 Corinteni 3:16 “ Nu știți că voi sunteți Templul lui Dumnezeu, și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi ? “ Si ce este Duhul Sfant? - este una din cele 3 "ipostasis" ale lui Dumnezeu: Tatal, Fiul si Duhul Sfant - natura divina.
Asociația THE NEW PAGAN DAWN, prima și cea mai mare organizație culturala din România care are drept scop ridicarea nivelului spiritual al oamenilor prin popularizarea informațiilor despre cultele păgâne/neopăgâne și a științelor ezoterice elibereaza urmatorul comunicat de prese ca urmare a aparitiei in spatiul public a unor informatii cu privire la opozitia Bisericii Ortodoxe fata de practicarea Yoga si a promovarii unor idei, ce prin caracterul lor denigreaza practicile din spatiul heterortodox, politeiste, dar si chestiunile ce tine de promovarea sineului si a unei stari de bine a indivizilor, a practicantilor.
In data de 4 iunie 2020, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane a declarat urmatoarele intr-un comunicat de presa, ce a fost difuzat si de postul de stiri PRO TV:
“Yoga nu are absolut nici legătură cu spațiul și spiritualitatea Revelației iudeo-creștine. Yoga apare într-un sistem religios totalmente diferit, care nu îl include pe Dumnezeu că Persoană, deci care structural e opus creștinismului. Yoga, care etimologic înseamnă ”a înhăma”, propune un sistem de tehnici corporale și spirituale care au că scop final „înhămarea” activității mentale, acțiune care nu este posibilă fără ruperea legăturilor spiritului omenesc cu lumea. Exact opusul mesajului creștin care valorizează lumea, creație a lui Dumnezeu și loc al mântuirii omului prin relația de iubire jertfelnică cu lumea în totalitatea ei și cu ceilalți oameni în particular. Yoga îl exclude pe Dumnezeu ca Persoană în relație cu care ne mântuim, propunând tehnici de eliberare din lume și având că finalitate ruperea sinelui de lume și dizolvarea lui. Creștinismul, dimpotrivă, este personalist atât în plan transcendent, cât și iminent, fiind rodul Revelației înseși care s-a împlinit prin întruparea personală a lui Dumnezeu. De aceea, yoga și spiritualitatea creștină sunt perfect incompatibile, aparținând fiecare unor spații și paradigme religioase și culturale profund diferite.”
In perioada izolarii, multi romani au inceput sesiuni de practica Yoga, favorabile dezvoltarii unei elasticitati musculare si a unui mental puternic, deoarece practica Yoga din Romania se rezuma la niste exercitii fizice, ce daca vrem putem sa le numim si in alt mod decat Yoga, daca vom gasi un sistem potrivit, astfel incat asocierea din niste practici Yoga, cu asimilarea unei conduite, respectiv credinte politeiste este nu mai nepotrivita, dar deplasata.
In ceea ce priveste excluderea lui Dumnezeu in practicile Yoga, trebuie sa intelegem ca comparam doua dimensiuni diferite, cea fizica, cotidiana si cea religioasa, iar originile practicilor Yoga ce le gasim in sistemul religios politeist hindus si in spatiul caracteristic, folosesc Yoga ca o metoda de veneratie a Sinelui si a Divinitatii, deci excluderea divinitatii iudeo-crestine nu e veridica, iar teza nu are rolul decat incercarea unui control repetat al vietii private a oamenilor, sub aspectul unor mesaje subtile de amenintare cu pedeapsa vesnica a Iadului.
Yoga, ca si parte dintr-un sistem religios, deoarece comunicatul Bisericii trateaza in aceasta maniera subiectul nu promoveaza vreun mesaj opus Crestinismului sau Ortodoxiei, ba chiar acesta reprezinta o alternativa la credinta crestina si totodata poate fii o metoda complementara de spiritualizare a omului, lucru ce il putem vedea din viata diferitilor sfinti ori oameni cu o credinta statornica din diferitele spatii religioase, atat crestine, cat si dinafara monoteismului.
Oamenii pot practica Yoga in voie, iar medicii si alti specialisti in Educatie Fizica si Psihologie recomanda aceasta practica ca o metoda terapeutica de vindecare, ba chiar renastere.
CONSILIUL DIRECTOR
ASOCIATIA THE NEW PAGAN DAWN
DATA 4 IUNIE 2020
SURSA FOTOGRAFIEI: Fotografie de Cedric Lim Ah Tock pe Pexels.com
Reportaj PRO TV: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/biseria-ortodoxa-reactie-vehementa-impotriva-yoga-este-inhamare-absolut-incompatibila-cu-credinta-ce-spun-practicantii.html
Reactia TNPD: https://thenewpagandawn.social/2020/06/04/cp-raspuns-la-reactia-bisericii-ortodoxe-romane-cu-privire-la-practica-yoga/