Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va inaugura Spitalul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” în localitatea Dolhasca, județul Suceava, informează portalul
Doxologia.ro.
Unitatea spitalicească, prima pe care o inaugurează Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, va deservi peste 10.000 de locuitori și va funcționa în vechiul spital - modernizat și extins-, va avea 35 de paturi și va angaja doi medici, șase asistenți medicali și infirmiere. Pe lângă spitalul în sine, au mai fost construite încăperi în care poate funcționa un laborator de analize și locuințe pentru medici.
Interiorul este realizat după ultimile standarde, mobilat complet, băile sunt moderne, iar traseele privind alimentația sau cele legate de curățenie sunt respectate conform reglementărilor în vigoare, precizează sursa citată.
Prin strădania preoților din Protopopiatul Fălticeni, s-a reușit achiziționarea unui electrocardiograf de ultimă generație.
Acest proiect a fost inițiat de pr. Gheorghe Saftiuc de la Parohia Dolhasca în anul 2004, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
„Arăta într-o stare jalnică, nu avea acoperiș, geamurile erau sparte, ușile distruse. Era o clădire care se prăbușea”, povestește părintele Saftiuc.
Preotul nu a putut să privească nepăsător cum clădirea fostului spital se năruiește de la o zi la alta. Cu binecuvântarea Înaltului Pimen și cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Gheorghe Saftiuc a luat imobilul lăsat în paragină și și-a propus să-l redea comunității. Să aibă localnicii, dar și cei din satele învecinate, unde să-și aline, aproape de casă, suferințele trupești, cum spune părintele.
„Fiind aproape de casa noastră, când s-a închis spitalul, a fost așa o durere pentru noi, pentru că sunt 27 de km până la Fălticeni, 25 până la Pașcani, 45 până la Suceava, nu e ușor să rezolvi o urgență", a povestit soția preotului, Mioara Saftiuc, în
Monitorul de Suceava.
În ultimii 5 ani, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit peste 100 de milioane de euro pentru acțiuni sociale și filantropice, anunța la începutul anului, agenția Basilica.
Numai în 2016, Biserica a sprijinit românii în nevoie cu aproape 22 de milioane de euro, după cum a arătat raportul prezentat în luna ianuarie 2017. De asemenea, pe tot cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române se desfășoară activități social-filantropice și medicale în 718 instituții și servicii sociale. În prezent se află în derulare 617 proiecte și programe sociale.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Pupătorii de oase să stea liniștiti, dacă BOR a reparat un spital inseamnă că vor un spital dotat la ”standarde occidentale” doar pentru ei. Niciun pupător de icoane nu o să ajungă in spitalul ăla.
impozit pe salarii și contribuții sociale pt angajații clericali și neclericali
impozite și taxe pt SRLurile ei, precum orice alte SRluri
taxe pe clădiri, terenuri, etc.
taxe pe autovehicule (impozit, înmatriculare, rovignetă, taxa pe combustibili, etc.)
BOR nu a primit de la statul român/autoritățile locale decât max 0,4% din PIB pt întreținerea, renovarea, repararea monumentelor.
Restul banilor sunt în majoritate din conturile și munca credincioșilor ortodocși români. Care sunt și proprietarii (parohii, mânăstiri) averii Bisericii. Deci, ce-i doare pe unii și pe alții, ce facem cu proprietățile noastre și cât investim în ele??
În 1863, statul român prin Cuza a luat de la Biserica Ortodoxă de atunci suma de peste 3 mil. Lei de la cea din Moldova și peste 4 mil. Lei de la cea din Valahia, pt a-și făuri instituțiile statale dorite atunci. Acestă sumă= numerar (și nu proprietăți imobiliare ale Bisericii) nu a fost niciodată înapoiată!!!
Ei, acum dragă ZOZO, ești foarte bine și corect informat, iar dacă ești binevoitor, și nu răuvoitor, le transmiți și altora cum ai fost tu, care este realitatea.
Pentru că tot sunteți informat, ne spuneți și câte biserici construite de greco-catolici folosește BOR, refuzând să le restituie proprietarilor de drept?
Iar ca să înțelegi de ce: o biserică/parohie aparține de credincioșii care activează în ea. Ori dacă acești credincioși sunt ortodocși, biserica/parohia este ortodoxă. Dacă ei sunt greco-catolici, și biserica/parohia este greco-catolică.
Au fost cazuri când o biserică a fost construită de ortodocși și preluată de greco-catolici la uniație (1700) sau distrusă de romano-catolici în 1762-63 (Bukow). Cât au fost greco-catolicii activi în ea, a fost greco-catolică.
Au mai fost cazuri de biserică construită de greco-catolici și dată ortodocșilor (1948). Dacă în ea activează majoritatea ortodocși, este ortodoxă; dacă după 1990 credincioșii au hotărât să revină majoritar la greco-catolicism, este greco-catolică.
Alta, în opinia mea, 0,4% din PIB este mult prea puțin. Probabil ar tb contabilizate diferitele opinii, ca să vedem ce-ar vrea majoritatea. Democratic.
Iar că bugetele la Educație și SĂnătate sunt mult diminuate, cred că suntem cu toții de acord; dar ce să facem? Cel mai eficient ar fi să vedem cum ne alegem conducătorii astfel încât să nu mai fie posibil furtul celor 7 miliarde Euro anual din bugetul nostru= banii publici. Și-atunci ar fi bani pt toată lumea!