A murit un fost ministru de Interne - doar ce își serbase ziua de naștere. Doru Viorel Ursu a fost implicat în Mineriada FSN din iunie 1990

De Iustina Filimon  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne și al Justiției, judecător militar, procuror și autor al câtorva cărți, a murit la vârsta de 71 de ani, a transmis familia sa în dimineața zilei de 14 aprilie.

„Doru Viorel Ursu s-a născut la Drobeta Turnu Severin pe 1 martie 1953. A absolvit Facultatea de Drept din București în 1976 și a activat ulterior ca procuror la Procuratura Sectorului 2. Cariera sa a cunoscut o ascensiune remarcabilă, fiind numit ministru de Interne în Guvernului Petre Roman în perioada 1990-1991.”, amintește familia. Era căsătorit și aa avut 4 copii. În ultima perioadă era avocat.

Fostul ministru suferea de o boală teribilă, iar medicii nu au mai putut face nimic, transmite stiripesurse.ro.  

Ursu a fost membru al Frontului Salvării Naționale (FSN), ministru de Interne al României în perioada 16 iunie 1990 - 16 octombrie 1991, în Guvernul Petre Roman și deputat în legislatura 1992-1996, ales în județul Argeș, din partea PD.
 
Ca ministru de Interne FSN, deși numit a doua zi după încheierea Mineriadei din iunie 1990 pentru a schimba fața ministerului după măcelul făcut în Capitală de mineri și milițienii generalului Mihai Chițac, tot a fost implicat în operațiunea dirijată de FSN.
 
Petre Roman, prim-ministru al României la data Mineriadei, susținea pentru Digi24 că numirea lui Doru Viorel Ursu a dus la eliberarea celor arestați abuziv cu o zi în urmă, ceea ce este o minciună crasă.
 
„Din ceea ce mi-a relatat mie, Doru Viorel Ursu. Doru Viorel Ursu a făcut ceea ce i-am recomandat. I-am cerut să elibereze pe toți studenții care fuseseră reținuți acolo și eliberați fără nici un fel de discuție și să ia toate măsurile pt intrarea în deplină legalitate și să comunice cât mai intens cu putință și cu mass media și cu liderii partidelor care reclamau niște lucruri cu adevărat foarte grave, adică atacuri la adresa sediilor și altele. Lucru de care Doru Viorel Ursu s-a achitat corect, adică a restabilit o anumită încredere cu privire la funcționarea acestor instituții” mințea unul dintre coordonatorii Mineriadei, capul FSN Petre Roman, numit de Silviu Brucan prim-ministru pentru că fusese tovarăș cu tatal lui, agentul NKVD Walter Roman, fost director al Editorii Politice a PCR.
 
În realitate, potrivit martorilor, victimelor și Ligii Studenților, arestații abuziv, de fapt răpiții, maltratații și deținuții ilegal de către forțele minerești-milițienești erau închiși și o lună mai târziu, unii fiind eliberați după peste trei luni de detenție ilegală. La data Marșului alb din 13 iulie 1990, arestații de la Măgurele, Băneasa și Jilava, între care se afla și liderul Ligii Studenților, Marian Munteanu, erau tot la închisoare iar o mie de mineri primiseră uniforme militare și rămăseseră în București, la dispoziția Puterii.
 
Pe 13 iulie, foști demonstranți din Piața Univesității și mulți alți bucureșteni șocați de violențele din iunie s-au adunat în Piața Operei, lângă Facultatea de Drept. Ieșiți în stradă pentru prima dată după asaltul minerilor, sute de mii de bucureșteni protestatari îmbracați în alb au pornit în marș spre sediul Guvernului, mai amintește sursa citată. Trecutul lui Doru Viorel Ursu rămâne controversat.


Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

PREȘEDINTELE IRANULUI UCIS. ȘTIREA ȘI VIDEO ÎN DIRECT DIN ZONĂ:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
 • Constantinescu Valentin-Ionut 14.04.2024 16:35
  condoleante
 • Nata 14.04.2024 18:49
  Si așa ceva a trăit liniștit in loc sa înfunde pușcăria alături de Roman si Iliescu. Cârca lui e plina de păcate
 1. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

 2. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

 3. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

 4. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

 5. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

 6. Eurovision câștigat de o ARĂTARE într-un nou afront homosexualist asupra muzicii și bunului simț

 7. Artistul ieromonah Savatie Baștovoi despre cei ”21 de rabini”: ”Nu filmul, ci CARTEA este forma cea mai potrivită de predică”

 8. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (II) - Starea de urgență planetară

 9. Președintele Iranului ar fi murit! - ACTUALIZARE din presa iraniană. Israelul susține că a fost un asasinat. MOSSAD? Elicopterul în care se afla Ebrahim Raisi s-a prăbușit în cursul zilei - VIDEO / ULTIMA FOTOGRAFIE OFICIALĂ

 10. PREȘEDINTELE IRANULUI E MORT. Confirmare: Elicopterul lui Ebrahim Raisi a fost găsit ZDROBIT pe un deal și ARS COMPLET: ”Nu există niciun semn care să indice că pasagerii elicopterului sunt în viață”. SITUAȚIE DE CRIZĂ în Iran și Orient

Ultima oră

21:38

Premierul ungar Viktor Orban va participa la campania UDMR din România

20:29

Fostul director al CDC: “Este timpul să recunoaștem efectele secundare semnificative ale vaccinurilor Covid-19”

20:00

A apărut o lucrare unică: ISTORIA MIȘCĂRII LEGIONARE. 20 mai și 10 decembrie 1922 și 24 iunie 1927 în Istoria României

19:59

România, aproape de colapsul demografic: În 2022, din țara noastră au plecat peste 200.000 de persoane și aproape 19.000 de copii sub 15 ani

19:10

Profesorul Gheorghe Buzatu și Permanențele Istoriei. In Memoriam Gheorghe Buzatu (6 iunie 1939 – 20 mai 2013)

18:30

Pr. Ioan Istrati: ÎNALTUL PIMEN. 4 ani de la adormire (25 august 1929 - 20 mai 2020)

17:56

Ayatollahul Iranului, Ali Khamenei, amenință: “Dacă avem și cea mai mică dovadă că Israelul a fost implicat, vom reacționa dincolo de orice imaginație” - VIDEO

17:30

Ion Cristoiu înainte de alegerile din 20 mai 1990: Ion Iliescu vs Piața Universității și visul lui Gorbaciov: confirmarea Puterii comuniste prin intermediul alegerilor libere. România ar fi astfel un caz unic în lume. ISTORIA POST-DECEMBRISTĂ

16:56

Ortacul tot ortac! Miron Cozma, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei, l-a îmbrâncit pe liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene: “Vezi că te bat”

15:38

Adrian Onciu: Drumul anevoios către negocieri de pace

15:00

George Simion, de Ziua Familiei: ”Să ne amintim că Referendumul pentru Familie din 2018 a fost SABOTAT de întreaga clasă politică: de la „tradiționalii” de la PSD, la cei PNL, la USR-PMP și Klaus Iohannis”

13:58

Azi i-a expirat Mandatul: Mai este legitim Zelenski?

13:43

Momentul când trupul neînsuflețit al președintelui iranian a fost recuperat de salvatori - VIDEO

13:35

Incendiu la Parchetul Vaslui. O angajată ar fi dat foc unor acte și ar fi încercat să se sinucidă

12:40

Cinci zile de doliu național în Iran. Prim-vicepreședintele Mokhber, desemnat președinte interimar